Beste vliegengordijn voor deur of caravan

Bijgewerkt: 11 mei 2022

Met een vliegengordijn houd je vervelende insecten buiten de deur. Wat is het beste vliegengordijn? Hierbij is het belangrijk om naar het doel te kijken: is deze bedoeld voor de achterdeur of de caravan? Daarnaast heb je keuze uit een kralen vliegengordijn, de bekende kattenstaart of andere modellen. Hieronder vind je enkele nuttige tips en een overzicht van de beste vliegengordijnen die verkrijgbaar zijn.

Cortenda Kattenstaart Vliegengordijn
Bekijk de prijs

Welk vliegengordijn werkt het beste?

Een vliegengordijn is iets anders dan een hordeur. Het grootste verschil is dat een vliegengordijn goedkoper is en dat je er zo doorheen loopt zonder dat je een hordeur open of dicht moet maken.

Welk vliegengordijn werkt het beste? Ga in ieder geval voor een gordijn dat goed afsluit. Sommige vliegengordijnen hebben een te grote tussenruimte en laten hierdoor insecten door.

Een kattenstaart vliegengordijn werkt zeer goed maar kan er wel voor zorgen dat er minder daglicht binnenkomt. Terwijl een magnetisch vliegengordijn juist weer veel daglicht binnenlaat maar voor sommige mensen minder praktisch is. Laten we eens gaan kijken welk vliegengordijn het beste werkt.

Kattenstaart vliegengordijn

 • Effectief
 • Goede kwaliteit
 • Makkelijk te monteren
 • Blijft niet snel ergens aan vasthangen
 • Minpunt: laat licht niet altijd goed door
 • Minpunt: kan snel pluizen

De bekendste in zijn soort is het kattenstaart vliegengordijn. Ideaal om vliegen en overige vliegende insecten tegen te houden en het werkt ook nog eens effectief. Montage is zeer eenvoudig.

Het is belangrijk om de onderkant van de kattenstaarten op lengte af te knippen, maar zeker niet te kort. Vervolgens de onderkant even branden, waardoor dit niet gaat pluizen. Wanneer dit branden niet goed gebeurt dan merk je dat er toch pluizen vrijkomen.

Voordeel van het kattenstaart vliegengordijn is dat dit niet zo makkelijk ergens aan vast blijft hangen, bijvoorbeeld wanneer je iets in de hand hebt of een haarspeld. Door het lichtgewicht lopen ook dieren er makkelijk doorheen. Je krijgt wel wat sneller dat dit vliegengordijn door de wind heen en weer wiegt.

Voor het gemiddelde kattenstaart vliegengordijn betaal je tussen de € 35 en € 50. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Bekijk kattenstaart vliegengordijn

Magnetisch vliegengordijn

 • Goedkoop
 • Laat geen insecten door
 • Makkelijk te bevestigen
 • Goede magneetsluiting
 • Minpunt: klittenband of dubbelzijdig tape kan snel losraken
 • Minpunt: huisdieren kunnen er niet makkelijk door

Ook de magnetische variant behoort tot het beste vliegengordijn voor caravan of achterdeur. Het is een goedkope en effectieve oplossing om alle vliegende insecten tegen te houden. Wanneer je voor een lichte variant kiest dan laat deze ook nog eens voldoende daglicht door.

De magneetsluiting zorgt ervoor dat het vliegengordijn zich automatisch sluit. Nadeel is dat huisdieren er niet zomaar doorheen kunnen lopen. Aan de andere kant beschermt dit weer wanneer je losvliegende vogels in huis hebt.

De meeste magnetische vliegengordijnen bevestig je met behulp van klittenband of dubbelzijdig tape. Hierdoor is het vliegengordijn na de zomerperiode makkelijk weg te halen. Voor een magnetisch vliegengordijn betaal je tussen de € 20 en € 38.

Naar magnetisch vliegengordijn

Vliegengordijn kralen

 • Decoratief
 • Valt altijd terug op zijn plaats
 • Redelijke effectief
 • Minpunt: blijft snel ergens achter hangen
 • Minpunt: raakt soms in de knoop

Misschien wel het oudste model maar nog steeds het beste vliegengordijn: met kralen. Dit soort vliegengordijnen is vooral heel decoratief. Je hebt namelijk keuze uit verschillende kleuren en designs. Hierdoor kun je het vliegengordijn perfect op je interieur afstemmen.

Doordat een vliegengordijn wat zwaarder is valt deze altijd weer terug op zijn plaats. Volwassenen, kinderen en huisdieren lopen hier makkelijk doorheen. Sommige kralen vliegengordijnen hebben teveel tussenruimte waardoor er evengoed nog insecten binnenkomen. Let hier even goed op.

Een ander nadeel is dat de kralen snel ergens achter blijven hangen en dat ze makkelijker in de knoop raken. Vooral met het opbergen van het vliegengordijn loop je hier tegenaan. Prijs: tussen de € 20 en € 40

Bekijk vliegengordijnen kralen

Vliegengordijn bamboe

 • Milieuvriendelijk
 • Decoratief
 • Effectief
 • Minpunt: mindere kwaliteit

Ook weer het beste vliegengordijn voor de woonkamer: van bamboe. Dit ziet er heel natuurlijk uit. Bovendien is bamboe beter voor het milieu. Nog een pluspunt: het bamboe vliegengordijn werkt isolerend.

Een bamboe vliegengordijn laat weinig insecten maar ook minder licht door, waardoor het in sommige gevallen net wat te donker wordt. Aan de andere kant is dit een milieuvriendelijke en mooie oplossing voor de zomerperiode.

Naar vliegengordijnen bamboe

Conclusie beste vliegengordijn voor deur of caravan

Wat is nu het beste vliegengordijn voor de achterdeur of de caravan? Wanneer je alle plus- en minpunten op een rij zet dan kom je uit op het kattenstaart vliegengordijn of het magnetisch vliegengordijn.

Ga je voor een milieuvriendelijke oplossing dan kies je voor het bamboe vliegengordijn, hoewel deze minder lang meegaat. Is het je om een mooie aankleding te doen, kies dan voor het kralen- of bamboe vliegengordijn.

Welk vliegengordijn moet ik zeker niet pakken?

Je hebt van die hele goedkope vliegengordijnen met plastic strips. Vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo op het eerste oog ziet het er heel decoratief uit. Nadeel is dat deze plastic strips heel licht van gewicht zijn en hierdoor flink opwaaien. Het gevolg: je hele huis zit alsnog vol vliegende insecten.

Ditzelfde geldt voor het draadgordijn, ook dit is veel te licht van gewicht en laat veel insecten door. Wil je geen vliegengordijn maar wel insecten tegenhouden? Denk dan ook eens aan een doorzichtig vitrage gordijn. Dit is decoratief en functioneel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste vliegengordijn voor deur of caravan
Schuiven naar boven