Beste wandelschoenen – veilig en comfortabel

Bijgewerkt: 24 januari 2022

Wandel je veel, dan kun je wel wat extra ondersteuning aan de voeten gebruiken. Niet alleen goed voor je voeten maar ook belangrijk voor je knieën en heupen. Daarom kies je voor de juiste wandelschoenen. Met goede betaalbare wandelschoenen loop je vele kilometers. Bekijk maar eens welke schoenen je moet hebben.

Aankooptips

De beste wandelschoenen hoeven niet de duurste te zijn. Prijs zegt zeker iets over kwaliteit maar er zijn nog veel meer factoren die meespelen. Lees onderstaande aankooptips goed door.

De juiste categorie (A)

Wandelschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende categorieën. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ABCD-systeem. Een wandelschoenen type A is de meest lichte vorm, type D is juist de zware vorm. De meeste wandelaars hebben voldoende aan schoenen uit de categorieën A, A/B of B.

Categorie A is geschikt voor wandelingen in het bos, over landwegen of in de stad.  Het betreft hier een lage schoen, ideaal wanneer je over effen of vlakterrein loopt. Dit soort schoenen beschikt over een goede schokdemping. Ook ervaar je een betere grip op de ondergrond, bijvoorbeeld in de modder of wanneer het regent. In de praktijk blijkt dit de beste wandelschoenen voor 95% van de wandelaars te zijn. De prijs van dit soort schoenen varieert van € 35 tot €50.

Bekijk categorie A wandelschoenen

Wandelen op oneffen ondergrond

Wandel je in de Belgische Ardennen, in Zuid-Limburg, Frankrijk, Italië of een ander gebied met heuvels of bergen? Dan kom je bij de beste wandelschoenen in categorie A/B uit. Deze beschikken over een flexibele zool waardoor je een goede grip houdt, zowel op oneffen als vlak terrein. Juist door die flexibiliteit kan je voet zich goed afrollen, iets dat vooral in de modder of op een grindweg belangrijk is.

Wandelschoenen uit deze categorie hebben een wat hogere schacht. Hierdoor ervaart je enkel een goede ondersteuning en is ook beter beschermd tegen het omslaan van de voet.

Deze schoenen zijn wat duurder, je betaalt tussen de € 45 en € 70. Je vindt deze wandelschoenen via de link hierboven, kijk dan goed of er categorie A/B bij staat.

De bergwandelschoen

Dan heb je nog de bergwandelschoen, deze heeft een stijve zool. Toch wil dit niet zeggen dat de zool helemaal niet flexibel is, je kunt je voet nog steeds afrollen maar niet zo goed als bij bovenstaande schoenen. De berg wandelschoenen hebben een hoge en stevige schacht zodat je op oneffen ondergronden toch stevig staat.

Zeer geschikt voor een wandeling in de Alpen of door ander hoog berggebied. Ga je echter in de Ardennen of in Zuid-Limburg wandelen, dan is deze schoen een minder goede keuze. Dit komt omdat de schoen vrij zwaar aanvoelt, en minder comfortabel over vlak terrein loopt.

Voor dit soort schoenen betaal je tussen de € 70 en € 100. Even goed opletten want de goedkopere modellen betreft vaak de A/B categorie.

Naar bergwandelschoenen

Een maatje groter

Bij aankoop van goede wandelschoenen is het belangrijk dat je ze een maatje groter neemt. De tenen mogen nooit de voorkant van de schoenen raken. Dit komt omdat je tijdens het afdalen wat ruimte in de schoen nodig hebt. De schoenen mogen nergens knellen, dus ook niet aan de achterkant. Houd er rekening mee dat je soms dikkere sokken in wandelschoenen draagt.

Natuurlijk mogen schoenen ook niet te groot of te breed zijn. Het advies is om een maatje groter te kopen. Heb je normaal maat 39 in je schoenen, neem dan wandelschoenen in maat 40. Twee maten groter is niet aan te raden.

Het merk is niet doorslaggevend

Er zijn veel goede merken wandelschoenen verkrijgbaar. Toch zegt het merk niet alles over de kwaliteit of het comfort. Sommige merken zijn geschikt voor brede of platte voeten, andere merken juist voor smalle voeten.

In de categorieën A, A/B en B kom je vaak het merk Mountain Peak tegengaan. Op zich is dit een goed en kwalitatief merk waarbij de schoenen een prima comfort bieden. Ook de ondersteuning is perfect. Verder doet het merk Sketchers het ook goed, maar het betreft hier alleen schoenen in de categorie A. Voor heuvelachtig of oneffen terrein zijn Sketchers minder geschikt.

Het gebruik van inlegzolen

Heb je last van klachten aan de voet, enkel, knieën of heupen? Dan zijn inlegzolen wel aan te raden. Je krijgt dan minder snel last van pijnklachten of vermoeide voeten. Inlegzolen zijn bedoeld als extra schokdemping of ondersteuning. Soms is het beter om speciale zooltjes door de podotherapeut aan te laten meten.

Heb je normale voeten dan volstaat het om speciale inlegzolen te kopen. Dit hoeft dus niet via de podotherapeut. Wandel eerst een tijdje op de schoenen, dan weet je of inlegzolen wel een goede investering zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste wandelschoenen – veilig en comfortabel
Schuiven naar boven