Nederlandse taal verbeteren

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wist je dat Nederlands een van de moeilijkste talen is? Zelfs voor geboren en getogen Nederlanders blijkt de taal moeilijk te zijn. Dit komt omdat Nederlands onlogisch in elkaar zit. De Nederlandse taal verbeteren kan iedereen, en wel op verschillende manieren. Je bent nooit te oud om te leren dus start hier vandaag nog mee.

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Voor Nederlanders is de eigen taal het makkelijkst. Mensen die de Germaanse taal spreken waaronder Duits, Frans of Engels hebben er wat meer moeite mee maar het is niet onoverkomelijk. Spreekt iemand Chinees, Turks of Arabisch dan is Nederlands een zeer moeilijke taal. Dit komt omdat de verschillen ontzettend groot zijn.

Voor veel mensen is Nederlands een moeilijke taal om te leren. Maar ook mensen die in Nederland geboren zijn lopen regelmatig tegen taalproblemen aan.

De meest gemaakte taalfouten

De meest voorkomende taalfout is de d, dt of toch alleen de t. Dit noem je ook wel dt-fouten. Het is niet alleen een van de meest gemaakte fouten maar wekt bij velen ook ergernis op. Terwijl dit soort fouten goed te voorkomen is, je moet alleen weten wat de stam van een woord is.

Moeite met de spellingsregels? Koop dan het speciale boekje voor spellingsregels en taalkwesties.

Bekijk spellingsregels boekjes

De Nederlandse taal kent veel samenstellingen. Hierdoor ontstaan er soms lange woorden. Je bent dan al snel geneigd om er een spatie tussen te zetten, maar dit is juist verkeerd. Bijvoorbeeld lange termijn planning, dit schrijf je als één woord: langetermijnplanning. Soms wordt een spatie juist weggelaten, bijvoorbeeld ‘opzoek naar’ in plaats van ‘op zoek naar’.

Een andere veel gemaakte fout is die in plaats van dat (of andersom) of verkeerde lidwoorden (een, de, het). Andere fouten bestaan uit een verkeerde zinsbouw waardoor een zin niet lekker leest, maar ook het ontbreken van interpunctie (of juist teveel toepassen).

Nederlandse taal verbeteren: enkele tips

Je wil de Nederlandse taal verbeteren. Bedenk eerst waarom dit nodig is. Beheers je de taal niet goed omdat je buitenlands bent, dan is je werkwijze anders dan wanneer je al vanaf je geboorte Nederlands spreekt. Hieronder enkele tips om de Nederlandse taal te verbeteren.

Tip 1: kijk Nederlands gesproken programma’s

Voor de uitspraak van Nederlandse woorden helpt het om veel Nederlandse televisieprogramma’s te kijken. Beheers je de taal niet goed, begin dan met kinderprogramma’s. Denk hierbij aan Sesamstraat, dit is erg laagdrempelig. In alle andere gevallen helpt het bekijken van elk Nederlandstalig televisieprogramma, zolang het maar goed verstaanbaar is. Kies dus zeker geen televisieprogramma’s in het Limburgs, Fries of Gronings.

Tip 2: boeken lezen

Tussen uitspraak en schrijfwijze zitten soms grote verschillen. Dit komt omdat veel Nederlandse woorden een buitenlandse invloed hebben. Zo bevat het Nederlands leenwoorden uit het Frans, Italiaans, Duits, Engels, Latijns en andere talen.

Door veel Nederlandstalige boeken te lezen leer je meer over de juiste schrijfwijze. Ook nu weer geldt: beginners lezen kinderboeken, gevorderden gaan voor leesboeken voor volwassenen. Een leuke roman of drama leest makkelijk weg. Vermijd studieboeken of ingewikkelde onderwerpen, die zijn vaak lastig te volgen.

Bekijk de beste leesboeken

Tip 3: vertrouw niet op social media of chats

Het lijkt interessant om op social media, een chat of misschien wel een forum rond te kijken. Bedenk wel dat er juist op dit soort platforms ontzettend veel taalfouten worden gemaakt. Dit komt omdat mensen soms gehaast typen, maar het kan ook dat ze de taal niet zo goed beheersen. Geen goed voorbeeld.

Tip 4: de Van Dale

Zelfs de beste tekstschrijver twijfelt wel eens over de schrijfwijze van een woord. Kijk maar eens in kranten en tijdschriften, daarin komen vaker taalfouten voor. Weet je niet zeker hoe je iets schrijft? Neem de Van Dale erbij. Dit is hét woordenboek van Nederland. Je hebt de pocketversie, die neem je overal mee naar toe. Maar ook de dikke Van Dale, een flink naslagwerk waar je echt wat aan hebt.

Naar de Van-Dale woordenboeken

Tip 5: website Beter Spellen

Nog een tip om de Nederlandse taal te verbeteren: ga naar de website beterspellen.nl. Maak hier een account aan en doe elke dag gratis mee. Je leert alles over werkwoorden, spaties, leestekens, hoofdlettergebruik nog veel meer. Eigenlijk aan te raden voor iedereen, of je nu net in Nederland woont of een ervaren Nederlandse tekstschrijver bent.

Bonustip: zoek naar ezelsbruggetjes

Een ezelsbruggetje is een trucje om iets op een makkelijke manier te onthouden. Een bekend ezelsbruggetje is ‘t kofschip oftewel ‘t fokschaap. Hiermee weet je hoe je de onvoltooid verleden tijd en een voltooid deelwoord schrijft.

Een ander ezelsbruggetje is DeDie en HetDat. Oftewel: iets met het lidwoord de (de stoel) krijgt het aanwijzend voornaamwoord die: die stoel. Gebruik je het lidwoord het (het touw) dan wordt het aanwijzend voornaamwoord dat: dat touw.

Zo zijn er nog veel meer ezelsbruggetjes te vinden. Sommigen bestaan al langer, maar je kunt ze ook zelf verzinnen. Alles om de Nederlandse taal te verbeteren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nederlandse taal verbeteren
Schuiven naar boven