Wat is mooier: Noorwegen of Zweden

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Zowel Noorwegen als Zweden behoren tot de Scandinavische landen (Noord-Europa). Deze twee landen grenzen ook aan elkaar. Wat is mooier, Noorwegen of Zweden? Beide landen hebben hun bezienswaardigheden, bijzondere natuur en interessante cultuur. Kijk maar eens wat er allemaal te zien en te beleven valt.

Scandinavische landen

Met Scandinavië worden een aantal landen in Noord-Europa bedoeld. Dit zijn Noorwegen, Zweden en delen van Noord-Finland. Vanuit politiek oogpunt wordt Denemarken ook als Scandinavische land gezien. Hoe dan ook, Noorwegen en Zweden zijn zowel met de auto, trein als het vliegtuig goed bereikbaar.

Vanuit Utrecht rijd je in ongeveer 15 uurtjes naar Stockholm, het zuiden van Zweden. Met het vliegtuig doe je er 2 tot 3 uur over. Rijd je helemaal naar het noorden dan bedraagt de rijtijd 32 uur, met het vliegtuig 5 tot 6 uur.

Het Oost zuiden van Noorwegen bereik je in ongeveer 14 tot 15 uur rijden terwijl het uiterste oosten je ongeveer 35 uur rijtijd kost. Hoe dan ook, dit is allemaal goed te doen.

Aanrader: reisgidsen Noorwegen en Zweden

Wat is mooier Noorwegen of Zweden: het klimaat

Allebei de landen hebben een prachtige en uitgerekte natuur. Wel zit er verschil met betrekking tot het klimaat, de cultuur, bezienswaardigheden en flora en fauna.

Eerst iets over het klimaat. Zweden heeft aan het oosten een kust, maar in het koudere noorden en westen is er geen kust aanwezig. Hierdoor is het Zweedse klimaat milder dan in Noorwegen. Een en ander hangt ook van de locatie af. In het zuiden van Zweden is het in januari gemiddeld -1 °C en in juli ongeveer 22 °C. In het noorden bedraagt de temperatuur in januari gemiddeld -4 °C en in juli 19 °C.

Verwacht in de zomermaanden in geval geen temperaturen van 25° of hoger, dit komt slechts sporadisch voor.

Noorwegen kent vijf verschillende klimaten. In de kustgebieden heerst er een gematigd zeeklimaat. In het binnenland heerst juist een gematigd landklimaat. In het noorden is het vooral in de winter erg koud. Er staat een stevige wind en er valt veel sneeuw. Aan de noordkant van de poolcirkel komt de zon soms maandenlang niet op. Terwijl in de zomermaanden de zon niet ondergaat.

De hoogste gemiddelde temperatuur in de zomermaanden bedraagt in Noorwegen 20 °C. Dit is iets kouder dan in Zweden. Een wat lagere temperatuur wil niet zeggen dat Noorwegen beter of slechter is dan Zweden.

Het noorderlicht

Ten noorden van de poolcirkel heb je de meeste kans om het Noorderlicht te aanschouwen. Hiervoor moet je in het noorden van Noorwegen zijn. Slechts een klein stukje van Zweden is er ook geschikt voor het aanschouwen van het noorderlicht.

Wil je het noorderlicht zien wie dan is Noorwegen mooier, dat is een feit.

Fjorden (bergachtige kust)

Zowel in Noorwegen als Zweden kom je fjorden tegen. Dit zijn steile wanden die door gletsjers zijn uitgesleten. Je spreekt ook wel van een bergachtige kust. Opvallend is dat de steile hellingen ook onder het water doorlopen. Fjorden zijn een zeer indrukwekkend natuurverschijnsel. Wat is mooier, Noorwegen of Zweden wanneer het op fjorden aankomt? Wil je de mooiste fjorden aanschouwen, dan kom je in Noorwegen uit. Langs de Zweedse kust zijn er ook fjorden aanwezig, maar deze zijn minder indrukwekkend dan in Noorwegen.

Neem altijd een kompas mee. Je smartphone werkt mogelijk niet tussen de fjorden of de hoge bergen, bovendien is in deze landen het bereik niet overal goed. Met een kompas vind je makkelijker de weg terug.

Bekijk kompassen

De mooiste bezienswaardigheden

Je gaat op vakantie om niet alleen uit te rusten maar ook om mooie dingen te zien en te beleven. Beide landen hebben veel te bieden. Hieronder vind je een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Zweden

 • IJshotel in Jukkasjärvi – bereikbaar tussen december en april. Het hotel is geheel uit ijs opgebouwd.
 • Abisko Nationaal Park – een nationaal park dat in het noorden is gelegen. Hier staat ook een natuurwetenschappelijk onderzoekscentrum.
 • Padjelanta Nationaal Park – het grootste aaneengesloten oerlandschap dat je in Europa vindt.
 • Stockholm – de hoofdstad van Zweden met mooie monumenten en een historische wijk. Stockholm is verdeeld over 14 eilandjes.
 • Slot Drottningholm – koninklijk paleis uit de 17e eeuw.
 • Waterval Tännforsen – een waterval met een hoogte van 38 m. In de winter is deze waterval bevroren, wat het nog eens extra mooi maakt.
 • Småland – een regio in Zuid-Zweden. In het plaatsje Vimmerby, de geboorteplaats van Astrid Lindgren, vind je een themapark rondom Pippi Langkous.

Bezienswaardigheden Noorwegen

 • The Atlantic Road – volg een van de mooiste autoritten ter wereld.
 • Kjeragbolten – op 1000 m hoogte boven een fjord zit een rotsblok tussen twee kliffen vast. Menig toerist heeft hier al bovenop gestaan.
 • Oslo – de hoofdstad van Noorwegen is natuurlijk ook een aanrader met veel winkels, musea maar ook prachtige natuur.
 • Geirangerfjord – de mooiste fjorden vind je hier, waarbij de Geirangerfjord ook nog eens op de werelderfgoedlijst staat.
 • Nationaal park Jostedalsbreen – bevat de grootste gletsjer op het vasteland van Europa. Deze ijsmassa moet je absoluut gezien hebben.
 • De Noordkaap – het noordelijkste punt van Europa (continent). Je bereikt de Noordkaap met een boot. Hier heb je een prachtig uitzicht over de noordelijke ijszee en de vele vissersdorpjes.
 • Flåmsbana-treinbaan – een steile treinroute die erg spectaculair is. De route, die 20 kilometer bedraagt, heeft een hoogteverschil van maar liefst 1000 m.
 • De Lofoten-eilanden zijn door National Geographic uitgeroepen tot de mooiste bestemming ter wereld. Maak kennis met de indrukwekkende fjorden, authentieke dorpjes en de prachtigste landschappen.

Dit waren de mooiste bezienswaardigheden, maar er valt natuurlijk nog veel meer te doen.

Over de cultuur en de spreektaal

De cultuur in beide landen kent invloeden uit de periode van de Vikingen, het christendom en de ijstijd. In deze landen zijn ze minder formeel, mensen worden met de voornaam aangesproken en een u-vorm bestaat niet. Ze zijn in deze landen vooral saamhorigheid en sociaal.

In Zweden wordt Zweeds gesproken, maar op het vasteland ook Deens en Noors. De spreektaal in Noorwegen is Noors, maar je komt hier ook Deens tegen.

Conclusie wat mooier is: Noorwegen of Zweden

Nu de hamvraag: wat is mooier Noorwegen of Zweden? Ga je voor een bijzondere natuur dan heeft Noorwegen net wat meer te bieden. Denk hierbij aan het noorderlicht, de treinreizen door en langs fjorden en de nationale parken. Wat natuurlijk niet betekent dat Zweden dit niet heeft, alleen minder groots.

Houd je juist van bedrijvigheid en gezelligheid dan ben je in Zweden beter uit. Vooral Stockholm is een aanrader, maar ook Malmö moet je bezoeken. In Noorwegen ligt alles wat verder uit elkaar. Hier is zeker gezelligheid te vinden, maar dan moet je in de wat grotere steden zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is mooier: Noorwegen of Zweden
Schuiven naar boven