Sms afkortingen: de complete lijst

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer je een sms verstuurt heb je maar beperkte ruimte beschikbaar. Daarom wordt er veel gebruik gemaakt van sms afkortingen. Weet je niet wat een afkorting betekent of hoe je hem gebruikt? Hier vind je de complete lijst met de meest voorkomende afkortingen voor Short Message Service (sms).

Maximaal aantal tekens

Voor het versturen van een sms bericht ben je gebonden aan een maximum aantal tekens. Je kunt maximaal 160 tekens in een bericht stoppen. Dit is inclusief interpunctie, spaties of speciale tekens. Wanneer een teken niet ondersteund wordt dan wordt het bericht omgezet in Unicode.

Let op want tegenwoordig kun je ook langere sms berichten verzenden. De telefoon zet deze dan om naar MMS. Om dit bericht te versturen of lezen is een internetverbinding nodig, terwijl je voor een sms geen internetverbinding nodig hebt.

Lekker ouderwets sms’en? Dat doe je met een echte GSM, verkrijgbaar vanaf € 24. (Ook handig voor op vakantie of een festival).

Bekijk GSM’s

SMS afkortingen gebruiken

Heb je even geen internet (of de ontvanger niet)? Dan is het handig om gebruik te maken van een sms bericht. Het verzenden hiervan is bij veel mobiele telefoon abonnementen gratis. Met een prepaid kaartje ben je tussen de € 0,10 en € 0,32 per verzonden sms-bericht kwijt.

Wil je zonder internet sms’en, dan moet je rekening houden met een beperking van maximaal 160 tekens. Daarom is het zo handig om gebruik te maken van sms afkortingen. Hieronder vind je de meest voorkomende afkortingen inclusief betekenis.

2nite en 2day

Je bedoelt vanavond of vandaag. In plaats van dit lange woord te typen kun je ook gebruik maken van 2nite (vanavond) of 2day (vandaag). Gebruik niet de afkorting 2morrow (morgen) want het woord morgen telt slechts 6 letters en 2morrow 7.

Bff voor vrienden onderling

Wil je aangeven dat iemand je beste vriend is? Schrijf dan niet ‘beste vriend’ maar gebruik de afkorting bff. Deze afkorting staat voor best friend forever. Dat is wel heel lief.

Brb en biw

Ben je over en weer sms’jes aan het versturen? Misschien moet je even weg en heb je dus geen tijd om terug te reageren. Stuur dan de sms-afkorting brb dat voor be right back staat. Oftewel: ik ben zo terug. Wanneer je er weer bent stuur je het bericht biw, dat is de Nederlandse afkorting van ben ik weer.

Hgh, isg en wdj

Een van de oudere sms afkortingen is hgh, dat staat voor hoe gaat het. Ideaal om even snel te vragen hoe het met iemand gaat. Als antwoord kan er staan: gmj (goed, en met jou?) Wanneer iemand je iets zegt en je bent hiermee akkoord dan typ je isg oftewel is goed.

Ben je vooral nieuwsgierig wat de ander aan het doen is? Typ dan eens wdj, dit betekent wat doe je.

Idc, idd en idk

Iemand vertelt je iets en eigenlijk kan je dat helemaal niks schelen. Dan gebruik je de afkorting idc van i don’t care (het kan me niks schelen). Ben je het er juist mee eens dan zeg je idd (inderdaad). Maar wanneer je het antwoord absoluut niet weet dan typ je de sms-afkorting idk van i don’t know (ik weet het niet).

Overigens kun je ook voor het woord waarschijnlijk kiezen waarbij je de afkorting wss gebruikt.

IG, FB en TW

Verwijs je naar iets op social media? IG is de afkorting voor Instagram en FB is de algemene afkorting voor Facebook. TW is weer de afkorting voor Twitter.

Imo – je mening geven

Sms-afkortingen zijn soms hartstikke praktisch. Vertel je iets wat naar jouw mening zo is, dan gebruik je de afkorting imo. Dit staat voor het Engelse In my opinion, naar het Nederlands vertaald als: “naar mijn mening.” Soms wordt de afkorting imho gebruikt wat je kunt vertalen als “naar mijn bescheiden mening”.

W8 ff

Deze sms afkorting bestaat uit twee woorden. Het eerste woord is w8 oftewel wacht. Het tweede woord ff is de afkorting van effe oftewel even. Hier staat dus: wacht even. Overigens wordt de 8 vaker toegepast zoals in de afkorting d8 (dacht) of l8 (lacht).

Ly en sgt é xoxo

Ben je helemaal verliefd? Dan zijn deze twee sms afkortingen zeker voor jou bedoeld. LY staat voor love you (ik hou van jou) en sgt is de afkorting van schat.

Misschien heb je wel eens ergens xoxo zien staan. De x staat voor kusjes en de o voor knuffels. Dus xoxo staat voor heel veel kusjes en knuffels. Als alternatief kan er ook eenmaal tot driemaal een x worden verstuurd. Hoe vaker de x hoe liefdevoller het bericht. Maar dit zegt ook wel iets over de relatie tussen verzender en ontvanger.

Houd je huisdier, broertje of zusje, ouders of partner in de gaten met deze IP-camera. Vanaf je smartphone kijk je (stiekem) mee.

Naar IP-camera’s

Tldr

Dit is een hele belangrijke afkorting wanneer iemand je een sms stuurt. Wanneer het bericht te lang is om te lezen of je hebt geen tijd gehad om het te lezen, dan stuur je als antwoord tldr. Soms wordt het ook wel geschreven als tl;dr. Het betekent in het Engels too long, didn’t read. Hiermee geef je dus aan dat het bericht te lang is en je het niet hebt gelezen.

Wrm en wjw

Je vraagt waarom met de afkorting wrm. Maar wanneer je van de ander af wil zijn zeg je gewoon wjw oftewel wat jij wilt.

Overige Nederlandse afkortingen

Er zijn nog veel meer sms afkortingen die afkomstig zijn uit de Nederlandse taal. Hieronder vind je de meest gebruikte sms afkortingen:

  • Ajb of asje: alsjeblieft
  • Bje: ben je er (nog)?
  • Cv of cva: alles goed?
  • Drm: daarom
  • Gm: goedemorgen of goedemiddag
  • Hb: hartelijk bedankt
  • Hbj: hoe bedoel je
  • Hjb: hou je bek
  • Wjnmk: ik wil je nooit meer kwijt
  • Imj: ik mission
  • Jwz: je weet zelf
  • K: ook een
  • Lama of lm: laatste maag
  • Ltr of latr: tot later
  • Mz: mooi zo
  • N: nee
  • Ntb: niet te breken
  • Nwt: nog wat te lummelen?
  • Zjg: zie je graag

Engelse sms afkortingen

Veel sms afkortingen zijn afkomstig uit de Engelse taal. Bijvoorbeeld:

  • Cu: see you (zie je, tot later)
  • Gtg: got to go (ik moet gaan)
  • Hf: have fun (veel plezier)
  • Np: no problem (geen probleem)
  • U2: you too (jij ook)
  • Yw (you’re welcome (graag gedaan)

Minder vaak worden Franse of Surinaamse afkortingen gebruikt, simpelweg omdat niet iedereen die begrijpt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Sms afkortingen: de complete lijst
Schuiven naar boven