Producten die duurder worden

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Door de coronapandemie maar ook door de oorlog Rusland/Oekraïne zijn veel producten flink duurder geworden. In sommige gevallen is de prijsstijging met meer dan 100% toegenomen. Let op want voor producten die duurder worden zijn er soms wel goede alternatieven. Hieronder vind je een lijst met (bijna) alle producten die flink meer gaan kosten.

Graan en graanproducten

In 2021 begonnen de graanprijzen te stijgen. Dit geldt voor graan, soja en mais. Dit heeft te maken met een toenemende vraag waarbij het aanbod niet stijgt. Tijdens het uitbreken van de oorlog Rusland-Oekraïne zijn de graanprijzen nog verder gestegen. Dit komt omdat Rusland veel graan produceert en exporteert. Landen wereldwijd leggen sancties aan Rusland op, en dat veroorzaakt de verdere prijsstijging.

Je betaalt niet alleen meer voor een pakje bloem of meel, ook producten met graan, mais of soja als ingrediënt worden duurder. Denk hierbij aan brood, koek en gebak. Maar graan en mais wordt ook gebruikt als veevoeder. Hierdoor zullen de prijzen van vlees, melk, eieren en andere zuivelproducten ook flink stijgen. Daarnaast kun je denken aan duurdere maisolie, zonnebloemolie en frituurvet.

Tip: zonnebloemolie is goedkoper dan frituurvet. Van zonnebloemolie is bekend dat je dit zeer goed als vervanger voor frituurvet kunt gebruiken.

Bestel online zonnebloemolie

Olie en brandstof

Wanneer de dollar sterker is dan de euro zal olie voor ons duurder zijn, en hiermee dus ook brandstof. Want olie is nodig om brandstof te maken (benzine, diesel). Een sterkere dollar is het gevolg van renteverhogingen. Maar olie en brandstof worden ook om een andere reden steeds duurder: de oorlog die Rusland met Oekraïne voert.

Je moet weten dat Rusland een belangrijk olieproducent is. De Verenigde Staten produceert dagelijks 10,9 miljoen olievaten, Rusland is goed voor 10,7 miljoen vaten per dag. Dat betekent dus dat we gedeeltelijk afhankelijk zijn van olie uit Rusland. Door sancties tegen Rusland is de prijs van olie door het dak gegaan. Het duurt nog heel lang voordat dit weer op een normaal niveau kan komen.

Suiker

Van suiker kun je zeggen dat het een luxeproduct is. Eigenlijk heeft je lichaam geen pure suiker nodig. In 2021 besloot de Nederlandse overheid om tot een suikertaks over te gaan. Dit betekent dat je belasting op suiker betaalt. Hierdoor zijn frisdranken, snoepgoed, koek en gebak flink duurder geworden. Die suikertaks is overigens bedoeld om het ongezonde eten te ontmoedigen.

Daar komt nog bovenop dat er schaarste dreigt. De vraag naar suiker is zo groot, dat kunnen landen niet meer aan. Dit betekent dus dat suikerprijzen nog meer stijgen. Maar de duurder wordende olie heeft hier ook mee te maken. Dit maakt de productiekosten van suiker er een stuk hoger op, en dat zie je op het prijskaartje in de supermarkt terug.

Cacao (chocolade)

Door mislukte cacao oogsten is ook dit product duurder geworden. Dat zie je vooral terug aan cacaoproducten die duurder worden. Denk hierbij aan een reep chocola, chocolademelk en chocoladepasta. Daar komt nog eens de Nederlandse suikertaks bovenop, wat het er in Nederland niet goedkoper op maakt.

Gas en elektriciteit

Er zijn veel producten die duurder worden. Een van de snelst stijgende producten is gas, hoewel elektriciteit ook steeds duurder wordt. Dit wordt door meerdere factoren veroorzaakt. Wanneer de gasvraag in de winter hoog is en de gasopslagen zijn niet goed gevuld, dan stijgt de gasprijs.

In februari 2022 viel Rusland het buurland Oekraïne binnen. Het Westen legde sancties aan Rusland op. Dit heeft tot enorme prijsstijgingen geleid. Zo is de gasprijs in twee weken tijd met 60% in prijs gestegen.

Elektriciteit wordt ook steeds duurder. Bijvoorbeeld omdat de productie uit windenergie lager is dan normaal. De overheid probeert te stijgende energieprijzen te compenseren. Toch zullen de burgers het grootste gedeelte van de prijsstijgingen zelf moeten dragen.

Hout – meubels en bouwmaterialen

Sinds de coronacrisis zijn de houtprijzen enorm gestegen. Dit had onder meer met een groeiende vraag naar bouwmaterialen te maken. Maar ook logistieke problemen. Sinds er aan Rusland sancties zijn opgelegd zijn de prijzen voor bouwmaterialen en hout nog verder gestegen.

Verder explodeert Rusland staal, aluminium en ijzer. Ook dit zijn belangrijke bouwmaterialen, die sinds 2021 duurder zijn geworden.

Papier en karton

Mensen bestellen steeds meer online. Vooral sinds de coronacrisis gebeurt dit op grote schaal. Hierdoor is er bij webshops een tekort ontstaan aan dozen, en dus ook papier en karton. Dit heeft tot een prijsstijging geleid. Maar door het duurder wordende hout stijgt de prijs van papier en karton nog meer.

Chips en elektronica

Met chips wordt in dit geval niet de smakelijke aardappelschijfjes bedoeld, maar een stukje halfgeleidermateriaal met hierop kleine elektronische schakelingen. Je kunt bijvoorbeeld aan de processorchip denken, nodig om een computer (maar ook smartphone) aan te sturen.

Chips worden steeds schaarser en dus duurder. Dit betekent dat veel elektronica waaronder televisies, smartphones, computers en laptops ook steeds duurder worden.

Bekijk de nieuwste smartphones (ook goedkopere modellen)

Woningen

Een huis valt niet direct onder producten maar is vastgoed. Toch moet je er rekening mee houden dat ook woningen flink duurder worden. De prijsstijging zet zich al enkele jaren voort. Door een toestroom van vluchtelingen is er steeds meer sprake van een flink woningtekort. Dit betreft dan huurwoningen, maar huurders die willen kopen krijgen het ook steeds moeilijker.

In 2022 kost een koopwoning in Nederland gemiddeld € 450.000. In het jaar 2000 lag dit nog op € 172.000 en in 2018 op € 287.000. Kijk er niet van op dat de gemiddelde prijs straks boven het half miljoen uitkomt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Producten die duurder worden
Schuiven naar boven