Verschil tussen chloor en bleek

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De benamingen chloor en bleek worden vaak door elkaar gebruikt. Op zich weet iedereen wat je ermee bedoelt, maar er is echt wel verschil tussen chloor en bleek. Het één is gasvormig, je kunt hier niet mee schoonmaken. Terwijl het andere product juist vloeibaar is. Maar welke van de twee moet je nu hebben? Dat staat hieronder uitgelegd.

Verschillende bleekmiddelen

Bleek wordt in de volksmond vaak chloor genoemd. Hieronder lees je waarom dit niet hetzelfde is. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat er verschillende bleekmiddelen zijn. Zo heb je dikke bleek en dikbleek (daar zit echt verschil tussen). Maar ook bleekspray voor bijvoorbeeld douchetegeltjes of wc-reiniger met bleek.

Verschil tussen chloor en bleek

Wanneer iemand chloor zegt dan weet je eigenlijk ook wel dat hier bleekmiddel mee bedoeld wordt. Maar wat is nu het echte verschil tussen chloor en bleek?

Chloor is altijd gasvormig. Je kunt hier dus niet mee schoonmaken, want het is niet vloeibaar en bestaat ook niet uit een poeder of andere vaste vorm. Feitelijk spreek je bij chloor van chloorgas, ook wel dichloor of moleculair chloor genoemd. Bij kamertemperatuur heeft het gas een geelgroene kleur en is zeer giftig.

Van nature komt chloorgas niet in de atmosfeer van de aarde voor (dampkring). Chloorgas (chloor) wordt als grondstof voor verschillende producten gebruikt. Maar het wordt ook als chemisch wapen ingezet.

Bleek is vloeibaar. En dat is gelijk het grootste verschil tussen chloor en bleek.

De werking van bleekmiddel

Bleek of bleekmiddel staat ook wel bekend als bleekwater, terwijl ervaringsdeskundigen het bleekloog noemen. Het gaat hier om een verdunde oplossing van natriumhypochloriet. Bleek wordt verkregen door chloorgas te absorberen in een koude natriumhydroxideoplossing.

Het is dus wel zo dat bleek verkregen wordt uit chloor. Maar het verschil tussen chloor en bleek is de vorm. Chloor is gasvormig en bleek is vloeibaar. Belangrijk om te onthouden.

Bleek is een oxidant

Kenmerkend aan bleek is dat het een oxidant is. Dit betekent dat deze verbinding een andere verbinding kan oxideren. Het oxideren is je misschien wel bekend van ijzer dat gaat roesten of koper dat een groene kleur krijgt. Wanneer je kranen schoonmaakt met bleek dan zul je zien dat ze groen uitslaan.

Dat is negatief maar omdat bleek een sterke oxidant is kun je er ook heel goed mee schoonmaken. Het desinfecteert en doodt bacteriën, virussen en schimmels. Vooral tegen schimmels werkt het effectief. Binnen enkele minuten zie je de zwarte schimmelplekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Bekijk bleekwater

Eczeem behandelen

Onderzoekers aan een universiteit hebben ontdekt dat bleekwater ook eczeem kan behandelen. Hierbij moet 100 ml bleekwater vermengd worden met de 3 liter water. Vervolgens is het de bedoeling dat de patiënt met eczeem dagelijks 10 minuten een bad in dit water neemt. Dit zou gedurende enkele weken tot maanden vol gehouden moeten worden.

Uit het onderzoek is gebleken dat de huiduitslag dankzij deze behandeling vermindert. Het is helaas niet te zeggen of dit resultaat ook blijvend is. Eczeem ontstaat namelijk van binnenuit, en niet van buitenuit. Bovendien kan een bad met hierin bleekwater opgelost ook een nadelige invloed op de huid hebben.

Niet mengen met andere schoonmaakmiddelen

Het verschil tussen chloor en bleek is de vorm, maar verder vertonen ze dezelfde eigenschappen. Een vloeibaar bleekmiddel kan zich makkelijk omvormen tot het gasvormige chloor. Dit gebeurt door de toevoeging van zuur. Wanneer je bleekmiddel mengt met een ander schoonmaakproduct, dan kan er dus chloorgas vrijkomen. Dit gebeurt ook wanneer urine in aanraking komt met bleekwater.

Om die reden mag je dus nooit bleek met een ander schoonmaakproduct mengen. Gebruik je bleekmiddel in de toiletpot, verwijder dan eerst eventuele toiletblokjes. Verder mag je niet over bleekmiddel plassen. Zit het nog in de toiletpot, dan moet je eerst doortrekken. Wees je bewust van deze gevaren want chloorgas heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Naar chloor voor toilet

Irritatie van de bovenste luchtwegen

Bij inademing van chloorgas zul je voornamelijk een irritatie van de bovenste luchtwegen ervaren. Denk hierbij aan hoesten, een prikkeling in de keel en tranende ogen. Ook kan de neus gaan lopen. Gelukkig verdwijnen deze klachten binnen enkele uren. Chloorgas is dodelijk bij een langdurige blootstelling en niveaus vanaf 0,5 ppm of hoger. Omdat chloorgas zwaarder is dan lucht, zal het zich voornamelijk op grondniveau bevinden.

Zo krijg je chloorlucht weg

Je hebt schoongemaakt met bleek. Je zult merken dat de chloorlucht heel lang blijft hangen. Ten eerste is het belangrijk om goed te ventileren, dan verdwijnt de lucht ook weer snel. Verder kun je de hinderlijke lucht neutraliseren met citrusvruchten. Ook tomaten waaronder tomatenpuree of tomatensaus neutraliseert goed. Niet alleen in de ruimte maar ook om de chloorlucht van handen te verwijderen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil tussen chloor en bleek
Schuiven naar boven