Beste bleekmiddel – schoonmaakproduct

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Bleek noem je ook wel chloor, dit is een (dik) vloeibaar schoonmaakmiddel. Je zou denken dat de verschillende soorten bleek allemaal eenzelfde werking hebben. Dit klopt niet want er zijn namelijk verschillende samenstellingen. Het beste bleekmiddel reinigt grondig. Ideaal voor het ontsmetten van het toilet, de badkamer of andere zaken. Hieronder vind je de beste bleekmiddelen op een rij.

De werking van bleek (chloor)

Bleek is een vloeibaar product en zit vaak in een (plastic) fles. Soms wordt dit als spray verkocht maar is dan verdund. Overigens is bleekwater sowieso een verdunde oplossing en bevat de actieve stof natriumhypochloriet (een natriumzout).

Bleekmiddel doodt bacteriën en virussen, maar ook schimmels. Hierdoor is het een goed schoonmaakmiddel voor de badkamer of het toilet. Overigens kan bleek geen kalkvlekken verwijderen.

Het beste bleekmiddel

Op het gebied van bleekmiddelen zijn er verschillende merken verkrijgbaar. Vaak wordt gedacht dat alleen de duurste merken goed genoeg zijn. Dat is niet zo, maar bepaalde merken zijn wel prettiger in gebruik. Bijvoorbeeld door de vormgeving van de fles of de dikte van het bleekmiddel. Maar ook door de samenstelling, waardoor het krachtiger werkt.

Hieronder vind je een overzicht van het beste bleekmiddel. Bij elk product staat aangegeven waar het voor bedoeld is, want hier zit wel verschil in.

Glorix Bleek

Een van de beste bleekmiddelen is die van het merk Glorix. Hierin zit er de naam ‘chloor’ verborgen, dus dan weet je gelijk waar het naartoe leidt. Glorix is verkrijgbaar in een fles met een speciale hals, die makkelijk onder de rand van de toiletpot past. Zo is het mogelijk om de toiletpot op onbereikbare plaatsen toch goed schoon te krijgen.

Even opletten want je hebt ook de Glorix spray. Dit product is ideaal voor het verwijderen van schimmels en onhygiënisch vuil van bijvoorbeeld douchetegeltjes. Adem de neveldruppeltjes tijdens het sprayen nooit in. Ventileer goed, ook enige tijd na het gebruik van bleekmiddel.

Bekijk Glorix bleek

Bleekwater

Je hebt ook bleekwater, en dit is zeer geschikt voor het reinigen van grote oppervlakken. Denk maar eens aan het terras of de oprit. Maar ook dierverblijven, bijvoorbeeld de buiten hondenren of de paardenstal. Daarnaast is dit ook geschikt voor het reinigen of zuiveren van het toilet of de badkamer.

Bleekwater is van professionele kwaliteit. Je verdunt ongeveer één glas op 10 liter water. Goed schrobben en vervolgens 5-10 minuten in laten werken. Als laatste spoel je het bleekwater weer weg.

Het grootste voordeel van bleekwater is dat het relatief goedkoop is. Je betaalt gemiddeld € 15 voor een kan van 5 liter. Omdat je dit verdunt kun je er meer dan 330 liter bleek- reinigingsmiddel van maken. Dat is echt goedkoop.

Naar bleekwater

Een huismerk

Het is nergens gezegd dat een huismerk bleekmiddel slechter is. In principe moet elk product de juiste werkzame stoffen bevatten. Dus met een huismerk ben je net zo goed uit. Wel is de verpakking soms onpraktisch. Ook kan het dat het bleekmiddel te dik of juist te dun is, waardoor je er minder goed mee schoonmaakt.

Waar is bleekmiddel goed voor?

Met het beste bleekmiddel reinigt je grondig vloeren, dierverblijven, het toilet of de badkamer. Gebruik dit niet vaker dan eenmaal per week, want bleek wordt slecht in het milieu afgebroken. Soms wordt bleek ook gebruikt voor het bestrijden van onkruid. Dit werkt matig, want het hangt van de plant af of deze wel of niet bestand is tegen bleekmiddel.

Zo slecht is bleekmiddel

De actieve stof in bleekmiddel (chloor) is niet zo heel goed afbreekbaar. Dit betekent dat het ook minder goed is voor het milieu. Voorkom dus dat je er teveel van gebruikt of dat het rechtstreeks in het oppervlaktewater terechtkomt.

Het inademen van de gassen die vrijkomen is slecht voor de longen. Vermijd ook dat bleekmiddel op de huid terechtkomt. Het heeft een bijtende werking. Bij contact met bleekmiddel moet je de huid zo goed mogelijk spoelen. Voorkom ook dat dit product in de ogen komt, spoel direct en overvloedig met water uit. Bezoek ook zo snel mogelijk een arts.

Is schoonmaken met chloor gevaarlijk?

Over het algemeen is schoonmaken met chloor oftewel bleekmiddel niet direct gevaarlijk. Maar je moet het niet opzettelijk inademen of over de huid gieten. Je mag in ieder geval nooit bleekmiddel met andere schoonmaakproducten mengen. Doe je dit wel dan komt het bijtende chloorgas vrij. Het inademen hiervan heeft zeker schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Houd bleekmiddelen, net als andere schoonmaakproducten, altijd buiten het bereik van kinderen of huisdieren. Wees ook voorzichtig met volwassenen met een beperking of dementerende ouderen. Die weten niet zo goed hoe ze met bleekmiddelen om moeten gaan. Dit product moet altijd verantwoord gebruikt worden, dan is het een zeer handig schoonmaakmiddel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste bleekmiddel – schoonmaakproduct
Schuiven naar boven