Aftrek studiekosten – subsidieregeling STAP-budget

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Jarenlang waren de studiekosten aftrekbaar. Dit geldt nog tot en met 2021. De aftrek studiekosten is vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk. Dit heeft plaatsgemaakt voor een subsidieregeling voor werkzoekenden, maar ook voor werkenden die een studie volgen.

Studiekosten aftrekbaar

Heb je studiekosten tot en met het jaar 2021 betaald? Dan zijn deze aftrekbaar van de aangifte inkomstenbelasting. Wel moet je hierbij rekening houden met studiefinanciering. Had of heb je namelijk recht op studiefinanciering, dan kun je niet de volledige studiekosten aftrekken.

Er geldt een jaarlijks vast bedrag dat aftrekbaar is. Maar het is wel rekening houden met hetgeen je van de aangifte inkomstenbelasting kunt aftrekken. Deze studiekosten mag je meetellen:

  • Lesgeld of cursusgeld
  • Examengeld
  • Verplichte leermiddelen
  • Beschermingsmiddelen
  • Afschrijving duurzame goederen
  • Kosten voor EVC-procedures

Let even op bij verplichte leermiddelen. Want hieronder vallen boeken, software en gereedschap. Maar computers, laptops, tablets en randapparatuur zijn niet aftrekbaar.

Tip: alles voor kantoor & school

Aftrek studiekosten 2022, 2023 en verder

Vanaf 1 januari 2022 is de aftrek studiekosten afgeschaft. Uitgaven die je hebt gedaan kun je dus niet meer via de inkomstenbelasting terugkrijgen. Hiervoor in de plaats is er een subsidieregeling gekomen. Dit heet het STAP- budget en is alleen bedoeld voor werkenden en werkzoekenden.

De subsidieregeling moet de arbeidsmarktpositie stimuleren. Dat is ook waar STAP voorstaat: Stimulering Arbeidsmarktpositie.

STAP- budget aanvragen

Het STAP- budget krijg je niet zomaar. Dit is ter voorkoming van misbruik. Het budget moet je aanvragen bij het UWV. Je ontvangt dan maximaal € 1000 per jaar voor besteding aan studie, scholing of ontwikkeling. Denk hierbij aan een cursus of opleiding of misschien wel een training.

Je mag eenmaal per jaar dit budget aanvragen. Dit doe je via de website https://www.stapuwv.nl. Houd bij de aanvraag rekening met het tijdvak. Je kunt namelijk niet op elk gewenst moment het budget aanvragen.

Voorwaarden waaraan je moet voldoen

Omdat de aftrek studiekosten is verdwenen en hiervoor in de plaats een subsidieregeling is gekomen, moet je ook voldoen aan een aantal voorwaarden.

Ten eerste moet je 18 jaar of ouder zijn. Aan de andere kant mag je geen AOW ontvangen. Dus AOW-ers die een studie beginnen moeten dit zelf bekostigen. Verder is het belangrijk dat de cursus, opleiding of training ook in het STAP-scholingsregister staat.

Je ontvangt niet zelf het geld

De overheid wil fraude met subsidieregelingen voorkomen. Daarom wordt die € 1000 per jaar niet aan de aanvrager zelf uitbetaald. De opleider ontvangt na een goedgekeurde aanvraag het bedrag. Het is dan de bedoeling dat de opleider € 1000 op de studiekosten in mindering brengt. Houd dit goed in de gaten. Wordt die € 1000 niet in mindering gebracht, neem dan contact op met de opleider en vraag waarom dit niet gebeurd is. Bij aanhoudende problemen neem je contact met het UWV op.

Aftrek studiekosten komt (voorlopig) niet meer terug

Het STAP- budget is echt er vervanging van de aftrekstudiekosten bedoeld. Mogelijk wil je weten of die oude regeling met betrekking tot fiscale aftrek scholingskosten weer terugkomt. De overheid is niet van plan om dit op korte termijn terug te draaien. Uiteraard wordt de gang van zaken en de vorderingen wel goed in de gaten gehouden.

Mocht blijken dat het STAP- budget teleurstellende resultaten geeft, dan zou het best kunnen dat de aftrek studie weer via de belastingdienst verloopt. Maar dit is niet iets waar je op moet rekenen.

Bekijk schrijfwaren

Aftrek studiekosten ondernemer

Wanneer een ondernemer een opleiding of cursus volgt, dan valt dit onder een zakelijke investering. De kosten voor de opleiding waren tot 2022 aftrekbaar. Het ging dan om studiekosten, reiskosten, verblijfkosten en gemaakte studiekosten.

Voor ondernemers geldt sinds 2022 ook het STAP budget. Deze subsidieregeling is bedoeld voor de ondernemer zelf of voor werknemers.

Let op wanneer je deze subsidie aanvraagt. De opleiding moet namelijk binnen vier weken tot drie maanden na de aanvraag starten. Je kunt dus geen aanvraag doen voor opleidingen die pas over een half jaar starten. Maar ook niet voor een cursus of seminar dat volgende week al plaatsvindt. Doe dus precies op tijd de aanvraag.

Aftrek scholingskosten als bedrijfskosten

Ondernemers die scholingskosten maken, en dan in de eigen branche, kunnen deze kosten als bedrijfskosten aftrekken. Maar wanneer de opleiding op een andere branche gericht is, dan geldt de aftrek studiekosten via de belastingdienst weer niet.

Twijfel je? Vraag een accountant of boekhouder om hulp. Wees er wel zeker van dat deze op de hoogte is van de nieuwe subsidieregeling. Hiermee voorkom je een onnodig hoge aftrek, waardoor je later mogelijk moet bijbetalen of een boete ontvangt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Aftrek studiekosten – subsidieregeling STAP-budget
Schuiven naar boven