Aantal km fietsen met volle accu (actieradius)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vaak wordt gezegd dat een elektrische fiets een actieradius heeft van 40-60 km. Onzin, want hoeveel km je kunt fietsen met een volle accu is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de accucapaciteit, de ondersteuning, het wegdek en verschillende weersinvloeden.

Actieradius van een elektrische fiets

Met actieradius wordt het aantal kilometers bedoeld waarmee je met een volle accu kunt fietsen. Feitelijk wordt de actieradius ingedeeld in vier verschillende categorieën:

  • Tot 75 km
  • 75-100 km
  • 100-150 km
  • Meer dan 150 km

Het is niet zo dat een hele goedkope fiets ook gelijk een lage actieradius heeft. Dit wordt namelijk bepaald door het type motor, de accu en invloeden van buitenaf.

Naar fietsaccu’s

Hoeveel km fietsen met volle accu?

Het is een feit dat veel goedkope fietsen voorzien zijn van een minder kwalitatieve motor en accu. Dit betekent dat de meeste goedkope elektrische modellen een actieradius tot 75 km hebben. Dit geldt voor vrijwel alle merkloze e-bikes met een aanschafprijs tot ongeveer € 750.

Grote merken zoals Gazelle of Sparta maken gebruik van kwalitatieve motoren en accu’s. Kijk er niet vreemd van op dat je hier 100-150 km ver mee komt.

Invloed van de motor

Eerst maar iets over de motor, want die heeft grote invloed op het aantal kilometers dat je kunt fietsen. Je zou denken dat een krachtige motor meer energie verbruikt, maar dit valt wel mee. Krachtige motoren gaan namelijk zuiniger met energie om. Wil je dus een elektrische fiets met een hoge actieradius, kijk dan zeker eens naar de betere modellen. Bijvoorbeeld de Villette, dit is een van de betere modellen tegen een betaalbare prijs.

Bekijk Villette e-bikes

Het aantal Watturen van de accu

Hoeveel km fietsen met volle accu van 300 Wh? Gemiddeld ligt de actieradius dan op 30-40 km. Heb je een accu van 600 Wh, dan kom je hier een stuk verder mee. Bij dit type accu kun je 70-90 km fietsen.

Maar let op, je hebt ook fietsen met een actieradius van 150 km of meer. De accu heeft dan misschien niet direct een grotere capaciteit, maar de motor, het gewicht van de fiets en andere zaken spelen mee.

Een lichte of zware elektrische fiets

Het is een feit dat elektrische fietsen zwaarder zijn dan normaal. Dit heeft natuurlijk met de motor en de accu te maken. Het totaalgewicht van de fiets is van invloed op het aantal kilometers dat je met een volle accu kunt fietsen. Ben je zwaar en heb je ook nog eens extra bagage bij je? Dan kom je een stuk minder ver dan een lichtgewicht persoon zonder bagage.

De bandenspanning

Met bijna lege banden moet de motor meer kracht leveren. Dit komt omdat halflege fietsbanden ervoor zorgen dat er meer weerstand is. Moet de motor harder werken, dan raakt de accu sneller leeg. Het is daarom aan te raden om de fietsbanden regelmatig op te pompen. Denk eens aan een automatische (draagbare) luchtpomp voor fietsen, heel praktisch en niet duur.

Naar automatische bandenpomp

Het wegdek: landweg of verharde weg

Het maakt ook veel verschil of je over een hobbelig landweggetje fietst, of over een verharde weg. Een landweg biedt meer weerstand, dus die motor moet harder werken. Een verharde weg vraagt minder van de motor. Maar let ook goed op met heuvels of wanneer je in de bergen fietst. Berg af vraagt weinig van de motor en accu, maar berg op juist heel veel.

De weersomstandigheden

Is de buitentemperatuur lager dan 10 °C? Dan heeft een fietsaccu het wat moeilijker. De capaciteit van de accu kan met wel 25% afnemen, waardoor je minder kilometers fietst.

Moet je met flinke tegenwind fietsen, dan zul je merken dat de accu ook wat minder lang meegaat. Soms wordt gezegd dat regen en zon ook van invloed zijn, maar dat valt echt wel mee. Het is wel een feit dat het bij regenachtig weer harder waait, en wanneer het zonnig is dan is het meestal windstil.

Hoeveel km fietsen bij lage trapondersteuning?

Wil je zo lang mogelijk met de accu doen? Kies dan voor een lage trapondersteuning. Je zal wat harder moeten trappen maar je komt wel verder met dezelfde accu. Kies bij voorkeur ook voor de laagste versnelling. Is dit te zwaar, schakel dan door naar de volgende versnelling. Wanneer je voor de een lage versnelling en een lage trapondersteuning kiest, dan behaalt de accu de maximale actieradius zoals deze door de fabrikant wordt aangegeven.

Nu weet je gelijk waarom de actieradius van een elektrische fiets vaak afwijkt dan hetgeen de fabrikant aangeeft. De fabrikant gaat namelijk uit van de meest gunstige omstandigheden. Maar die omstandigheden zijn nooit perfect, waardoor de accu toch altijd minder lang meegaat.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Aantal km fietsen met volle accu (actieradius)
Schuiven naar boven