Veiligste motorkleding – de beste keuze

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Voor de beginner tot ervaren motorrijder is goede motorkleding onmisbaar. Belangrijke items zijn de motorjas, motorbroek, helm, handschoenen en laarzen. Maar ook onderkleding en een nekwarmer. In dit artikel de veiligste motorkleding voor hem en voor haar, verkrijgbaar in verschillende maten.

Motorkleding per seizoen

De veiligste motorkleding zit comfortabel, maar past ook bij het seizoen. In de zomer zijn een doorwaaijas en zomer handschoenen een betere keuze, terwijl er in de winter meer behoefte is aan een winddichte jas met onderjas en waterdichte handschoenen.

Om te helpen bij het maken van een goede keuze, hieronder de veiligste motorkleding ingedeeld naar seizoen.

Zomerperiode – motorjas

De veiligste motorjas is van echt leder. Dit materiaal is duurder en zwaarder dan textiel, maar wel een stuk veiliger. Het materiaal is namelijk zeer sterk en slijtvast. Bij een valpartij beschermt de lederen motorjas de huid optimaal. Het vormt zich ook makkelijk naar het lichaam waardoor het comfortabel aanvoelt.

Onderstaande motorjassen zijn geschikt voor de zomer of als 4-seizoenenjas, afhankelijk van het model. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 189.

Bekijk lederen zomerjassen (motor)

Veiligste motorbroek zomer

Draag altijd een motorbroek tijdens het motorrijden. Een spijkerbroek en zeker een korte broek biedt te weinig bescherming. Een speciale motorbroek voor de zomer is van licht materiaal en voorzien van knie- en heup protectoren. De zomer motorjeans is vervaardigd van Kevlar, een hittebestendige synthetische vezel. Dit materiaal verbrandt niet, beschermt de huid en heeft een hoge trekkracht.

De zomer motorbroek is niet de goedkoopste maar wel de beste wanneer het op veiligheid aankomt. Vanaf ongeveer € 149.

Naar zomer motorbroeken

Als alternatief is er de lederen motorbroek. Deze is niet waterdicht maar dat hoeft in de zomer niet altijd. Je kunt er niks onder dragen en leder is zwaar en lastig te reinigen. Bovendien gaan sommigen er te snel in zweten. Houd hier rekening mee, want een lederen motorbroek is niet altijd praktisch (maar wel stoer én hittebestendig).

Winterperiode: motorjassen

Een winddichte motorjas is tijdens de winterperiode een aanrader. Natuurlijk dan wel de meest veilige motorjas, deze is voorzien van een (uitneembare) thermovoering. De buitenlaag is winddicht en het materiaal is waterafstotend. Een veilige jas is vervaardigd van slijtvast en hittebestendig materiaal. De volgende modellen zijn zeer geschikt als veilige optie voor de winter:

Winter motorjassen

De winter motorbroek

Een goede winter motorbroek is waterdicht, winddicht, hittebestendig en geeft voldoende bewegingsvrijheid. De 4-seizoenenbroek is wat dat betreft een perfecte keuze. Veel van deze broeken zijn van textiel. Dit is waterdicht en biedt de mogelijkheid om hier iets onder te dragen, bijvoorbeeld de eigen broek. Door lagen te vormen verhoog je de isolatiewaarde.

Bekijk winter motorbroeken

Veiligste motorkleding: het complete pak

In plaats van een losse jas en broek is er ook het complete motorpak. Ook dit behoort tot de veiligste motorkleding, mits van het juiste materiaal. Kijk maar eens naar de opties:

Leder – hoge veiligheid. Nauwsluitend, winddicht, alleen dunne (of geen) onderkleding, niet waterdicht. Het lederen motorpak is wat lastiger schoon te maken en voelt zwaar aan. Prijzig, vanaf ongeveer € 250.

Textiel – goede veiligheid. Los, niet volledig winddicht. Wel waterdicht en kleding onder te dragen (isolerend). Makkelijk schoon te maken, licht van gewicht en goedkoper dan leder. Vanaf ongeveer € 89.

Naar motorpakken

Het voordeel van een combi motorpak is dat de broek en jas met elkaar te verbinden zijn middels een rits. Dit zorgt voor een perfecte afsluiting en natuurlijk een mooi geheel. Liever geen combipak maar een overall? Zeer geschikt voor de sport motorrijder.

Wat te dragen onder een motorpak?

De veiligste motorkleding is van leder of textiel. Onder een lederen motorpak past niet zoveel kleding, omdat dit nauw aansluit. Kies in dit geval voor dunne kleding zoals een katoenen T-shirt met lange of korte mouw en een dunne broek of legging.

Onder een textiele motorpak kun je van alles dragen, ook dikkere kleding. Draag dus gerust een spijkerbroek, shirt of trui onder het motorpak van textiel. Dit geldt uiteraard ook voor de motorjassen- en broeken.

Welke broek onder een motorbroek de beste keuze is

Het probleem met een motorbroek is dat je hier niet de hele dag in wil of kan rondlopen. Wil je er toch netjes uitzien, ga dan voor een motorbroek van Kevlar. Dit materiaal behoort tot de veiligste motorkleding waarbij het ook nog eens een moderne uitstraling heeft. Niet te onderscheiden van de normale spijkerbroek. Let hierbij wel op de aanwezigheid van de verstevigde stukken.

Welke broek onder een motorbroek zit lekker? Vaak wordt een sportlegging aangeraden. Dit is extra isolerend of vochtregulerend en verhoogt het draagcomfort. Bovendien mag je in een sportlegging gezien worden, zowel mannen als vrouwen lopen hierin rond.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Veiligste motorkleding – de beste keuze
Schuiven naar boven