Zo herken je een rookmelder met camera

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een spy camera maakt verborgen opnames. Het gaat hier om een zeer klein cameraatje, goed weggewerkt in een muur, plant of voorwerp. Hierbij wordt ook wel gebruik gemaakt van rookmelders. Hoe herken je een rookmelder met camera? Zo op het eerste oog lijkt hij heel normaal, maar met onderstaande aandachtspunten kom je erachter of het toch om een spy cam gaat.

Een rookmelder als spycam

Verborgen camera’s worden vaker gebruikt dan je denkt. Niet alleen op het werk maar ook in de thuissituatie. Een rookmelder met verborgen camera is een vernuftig systeem. Het maakt stiekem opnames en verzendt deze naar de ontvanger. Niemand die bij het zien van een rookmelder aan een spycam denkt!

Sommige van deze rookmelders met camera hebben een dubbele functie. Naast het filmen is dit ook het detecteren van rook of brand. Echter bestaan de meeste van deze modellen uit een lege behuizing met hierbinnen een camera.

Hoe herken je een rookmelder met camera?

Het is voor een leek vrij lastig om een rookmelder met camera te herkennen. Zo op het eerste oog lijkt het om een hele normale rookmelder te gaan. Hieronder een aantal tips om te ontdekken of het misschien toch om een verborgen camera gaat.

Tip 1: rookontwikkeling creëren

Veel rookmelders met camera kunnen alleen filmen en geen rook of brand detecteren. Houd eens een aansteker of lucifer onder de rookmelder. Op deze manier creëer je rook, dat zou een normale rookmelder moeten zien. Gaat het alarm ondanks de rookontwikkeling niet af? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Het gaat om een verborgen camera
  • De rookmelder is buiten werking (wat zelden voorkomt)

Tip 2: het is de enige rookmelder in zijn soort

Sinds 2022 zijn rookmelders in woningen verplicht, en al langer in bedrijven. Zie je meerdere rookmelders hangen? Vergelijk ze met elkaar. Wanneer er eentje afwijkt van de rest, dan zou dit zomaar om een spycam kunnen gaan.

Het is goed om te weten hoe een spycam en rookmelder eruit zou kunnen zien. Bekijk daarom de verkrijgbare modellen.

Bekijk rookmelder spycams

Tip 3: met de smartphone

Wanneer je de brandmelder in kwestie niet vertrouwt, neem dan je smartphone erbij. Een smartphone is het makkelijkst omdat je tegelijkertijd naar het scherm kijkt. Maak de ruimte eerst donker: sluit de gordijnen en doe het licht uit. Schakel vervolgens de telefooncamera aan, tegelijkertijd met de flitser/zaklampfunctie.

Schijn hiermee op de rookmelder. Wanneer het hier om een verborgen camera gaat, dan zal er een schittering op het smartphonescherm verschijnen. Dit komt omdat een verborgen camera voorzien is van glas, dat het licht van de zaklamp zal weerkaatsen.

Is het niet mogelijk om de zaklamp tegelijkertijd met de camera te activeren? Neem dan een losse zaklamp en schijn hiermee op de rookmelder. Richt vervolgens de camera van de smartphone op het apparaat. Is er een schittering op het scherm zichtbaar, dan is het vrijwel zeker dat het hier een spycam betreft.

Tip 4: spycam lenszoeker

Er is ook professionele apparatuur verkrijgbaar, bedoeld voor het opsporen van spycams. Feitelijk werkt een spycam lenszoeker hetzelfde als de methode smartphone/zaklamp. De lenszoeker zendt licht middels ledlampjes uit. Door het oog tegen de ring van de lenszoeker te houden, bekijk je waar het licht wordt weerkaatst. Op deze manier is te achterhalen of het om een normale rookmelder of een model met verborgen camera gaat.

Bespaar je de kosten voor de aanschaf van een spy camera lenszoeker. Gebruik gewoon de smartphone met zaklamp, net zo effectief.

Tip 5: gsm/gps detector

Een gsm/gps detector spoort verschillende signalen op waaronder wifi, 2G t/m 5G, gps en bluetooth. Veel moderne spycam’s werken namelijk middels het wifi netwerk, bedoeld voor het doorsturen van de beelden naar een smartphone. Dan zijn er ook nog modellen die de beelden via het 2G t/m 5G netwerk versturen.

Soms werkt de camera met een ontvanger in de omgeving. De spycam maakt in dit geval gebruik van radiogolven. Een professionele detector spoort deze golven ook op. De werkzame afstand van een detector ligt op ongeveer 40 meter met een maximum van 50 meter. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 27, maar de betere modellen zijn duurder.

Naar verborgen camera detectors

Tip 6: let op veranderingen in de omgeving

Heeft er nooit ergens een rookmelder gehangen en plotseling wel? Dit is een mogelijke indicatie voor de aanwezigheid van een verborgen camera. Dat hoeft natuurlijk niet, maar wanneer iemand je niet vertrouwt dan is het even goed opletten.

Kijk ook eens naar het gedrag van anderen. Gedraagt iemand zich vreemd in de buurt van de brandmelder? Er bestaat geen fobie (angst) voor rookmelders, dus dan moet er iets anders aan de hand zijn. Blijf altijd waakzaam, dan herken je vanzelf een rookmelder met camera.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo herken je een rookmelder met camera
Schuiven naar boven