De beste kantoorplanten: niet kapot te krijgen

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Planten op de werkvloer zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast stimuleren ze de concentratie en misschien wel het belangrijkste: het ziekteverzuim vermindert met 20%. De beste kantoorplanten vragen weinig onderhoud en zien er prachtig uit. Ontdek welke planten een aanbeveling verdienen.

Ficus Robusta (Rubberplant)

Een zeer populaire kantoorplant is de Ficus robusta, ook wel rubberplant genoemd. De ficus elastica, familie van deze plant, is door de NASA uitvoerig onderzocht op de luchtzuiverende werking. De ficus is namelijk in staat om formaldehyde uit de lucht te halen. Dit kleurloos gas komt in de lucht terecht door een open haard of het branden van kaarsen. Maar het zit ook in isolatiemateriaal en laminaat.

De Ficus Robusta houdt de lucht gezond, en dit is op kantoor erg belangrijk. Hierdoor verbetert de concentratie en neemt het ziekteverzuim af. Bovendien zie deze plant er mooi en imponerend uit.

Verzorging: in het voorjaar en de zomer tweemaal per week water geven. In de winterperiode eenmaal per week. Pas weer water geven wanneer de bovenste laag van de grond bijna droog is. De rubberplant staat het liefst op een lichte en warme plek zonder direct zonlicht.

Bekijk Ficus Robusta

Dracaena (drakenbloedboom)

Deze makkelijk te onderhouden kamerplant doet het prima op het kantoor, in bedrijven of in de woonkamer. Het is een plant op stam, waarbij de bladeren sprietvormig zijn. Hij heeft een elegante uitstraling en past binnen elk interieur. Deze plant is in verschillende vormen en afmetingen verkrijgbaar.

De naam drakenbloedboom is te danken aan de roodkleurige hars, hoewel niet alle dracena’s dit produceren. Let op met huisdieren: de drakenbloedboom is licht giftig.

Verzorging: hij staat graag op een zonnige plek, maar halfschaduw is ook prima. Omdat deze plant oorspronkelijk uit de woestijn komt heeft hij weinig behoefte aan water. Het is aan te raden om de plant gedurende twee dagen uit te laten drogen voordat je opnieuw water geeft. Bij teveel water ontstaat er wortelrot.

Naar Dracena

Spathiphyllum sensation (Lepelplant)

Deze plant groeit van oorsprong in de jungle, waardoor hij niet veel zonlicht gewend is. Komt er op het kantoor weinig zonlicht binnen, dan is de lepelplant een uitstekende keuze. Net als veel andere planten heeft ook de Spathiphyllum een luchtzuiverende werking. Hij heeft mooie grote bladeren en staat hierdoor chique op kantoor maar ook thuis.

Goed om te weten: bij de juiste verzorging bloeit deze kamerplant regelmatig. De witte bloemen hebben de vorm van een lepel, dat verklaart gelijk de benaming. Een andere veel voorkomende naam is vredeslelie. Vanwege het makkelijke onderhoud behoort de lepelplan zeker tot de beste kantoorplanten.

Verzorging: deze plant kan niet zo goed tegen direct zonlicht. Plaats hem op minimaal 3 meter afstand van het raam. De Spathiphyllum sensation is gewend aan een vochtige grond. Ben je iemand die veel water geeft, dan is dit met deze plant geen probleem.

Bekijk Spathiphyllum sensation

Chlorophytum (graslelie)

De meeste kantoorplanten zijn groot en vallen hiermee op. Dit vraagt wel om voldoende ruimte. Liever een kantoorplant voor op het bureau? Dan is de Chlorophytum oftewel graslelie een goed idee. Deze groene luchtverfrisser weet gassen en schadelijke stoffen uit de lucht te halen.

Deze plant wordt ook wel veel als hangplant verkocht, maar in een hoge pot misstaat hij ook niet. De groen met witte bladeren zijn lang en smal. Deze plant produceert luchtwortels met babyplantjes. Dit maakt hem heel makkelijk om te vermenigvuldigen.

Verzorging: dit is misschien wel de makkelijkste kantoorplant, want hij stelt geen hoge eisen aan de standplaats. Halfschaduw of een plek met weinig daglicht, het is allemaal goed. Geef regelmatig voldoende water waardoor de kluit vochtig is. Hierna de aarde volledig op laten drogen. Dit komt erop neer dat je in het voorjaar en de zomer een- tot tweemaal per week water geeft, en in de winter maximaal eenmaal per week.

Waarom groen op kantoor goed is

Er is al veel onderzoek gedaan naar de beste kantoorplanten. Waarom is groen op kantoor een goede keuze? Kijk maar eens naar de interessante effecten van groene luchtzuiverende planten op het kantoor:

  • 5% tot 20% hogere luchtvochtigheid
  • 15% meer creativiteit
  • 20% minder ziekteverzuim

Planten hebben niet alleen effect op de luchtzuiverheid, ook zorgen ze voor een vrolijk en opgewekt gevoel. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit maar ook de productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers de werkplek 26% beter beoordelen wanneer er planten aanwezig zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste kantoorplanten: niet kapot te krijgen
Schuiven naar boven