Terra Luna coin: kopen, verkopen of vasthouden?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Terra Luna is een cryptomunt die rechtstreeks gekoppeld is aan de stablecoin UST. Luna stond op 3 april 2022 op een koers van maar liefst € 113. Vijf weken later dook de koers onder de halve cent. Gaat het ooit nog goedkomen? Moet je Terra Luna kopen, verkopen of toch liever vasthouden? Duik in de wereld van deze bijzondere munt.

Handel in LUNA en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten. Meld je direct aan bij het Nederlandstalig handelsplatform.

Maak een account aan

Stabiele cryptocurrency

LUNA is zeker geen stabiele cryptocurrency, maar juist ontzettend volatiel. Toch hangt deze munt samen met stabiliteit. Het bedrijf Luna heeft een aantal stablecoins uitgebracht. Dit zijn digitale valuta’s in het DeFi-systeem. De bekendste hiervan is TerraUSD (UST), een munt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Daarnaast zijn er nog meer Terra stablcoins.

LUNA moet ervoor zorgen dat de Terra stablecoins ook daadwerkelijk stabiel blijven. Dit kan door het inwisselen of verbranden van LUNA of de stablecoin.

Begrijpen waarom Terra Luna stijgt of daalt

Voordat je Terra Luna koopt of verkoopt, moet je eerst begrijpen waarom de koers stijgt of juist daalt. Dit heeft te maken met het aantal circulerende munten, maar ook met vertrouwen.

Allereerst iets over het aantal Terra Luna munten. Het maximum aantal staat niet vast. Mensen die TerraUST of een andere Terra coin in bezit hebben, kunnen deze omwisselen voor Luna. Dit is vooral interessant wanneer de waarde van de stablecoin daalt. Door deze te swappen naar Luna tokens krijgen beleggers een kleine winst. Het omwisselen zorgt ervoor dat het aantal Luna tokens toeneemt. Hierdoor daalt de waarde.

De prijs van Terra Luna kan ook stijgen. Dit vindt plaats wanneer er veel vraag is naar UST. Beleggers met Luna tokens wisselen deze dan om naar Terra, waardoor ze wat winst krijgen. Hierdoor neemt het aantal Luna tokens af, wat weer voor een prijsstijging zorgt.

Update 18 mei 2022: vanwege een ‘reddingsactie’ was de blockchain van LUNA op 13 mei gepauzeerd. Het team is van plan een nieuwe Terra-Luna-munt uit te brengen en te distribueren naar UST-houders en LUNA-stakers. Veel investeerders en ook Binance zijn het hier niet mee eens: het teveel aan oude munten zou verbrand moeten worden (zie update 22 mei, hieronder). De stemming is positief uitgevallen.

Als UST crasht, doet LUNA dat ook

TerraUSD (UST) is een belangrijke indicator voor de prijs van Luna coin. Wanneer TerraUST flink in waarde afneemt, dan ruilen beleggers deze in paniek voor Luna om. Om vervolgens hun Luna tokens ook weer in paniek te verkopen. Er ontstaat dan een sneeuwbaleffect: de prijs blijft dalen.

UST staat dan wel gekoppeld aan de dollar, maar heeft geen fiat geld en ook geen cryptocurrency als onderpand. Het aanbod wordt simpelweg aangepast naar de vraag. Dit zou de munt stabiel moeten houden, maar in de praktijk werkt dit helaas niet altijd. Dat heeft de recente crash van meer dan 99,99% (mei 2022) wel uitgewezen.

Lees ook: Terra Luna hard fork: de redding van deze munt?

Terra Luna kopen: het juiste moment bepalen

Wil je Luna kopen, kijk dan vooral naar het circulerend aanbod. Ligt dit op enkele miljoenen of boven het biljoen? Hoe meer munten in omloop, hoe lager de waarde. Dit heeft namelijk met verwatering te maken. Via de website https://messari.io/asset/terra/chart/sply-circ bekijk je het circulerend aanbod. Volg hierbij de blauwe lijn/grafiek. Hoe hoger deze lijn staat, hoe slechter dit voor de prijs is.

Wanneer het aantal munten afneemt dan is dit een indicatie om Terra Luna kopen. De koers zal in theorie weer gaan stijgen. Uiteraard geeft deze theorie geen garantie. Let op: momenteel maakt de gemeenschap zich sterk voor het branden van Luna-munten (na de hard fork heet het Luna Classic (Lunac). Helaas neemt niemand hierin het voortouw.

Een andere indicatie om Terra Luna kopen is door de koers van UST in de gaten te houden. Wanneer deze munt in waarde stijgt zal de vraag ernaar toenemen. Steeds meer beleggers zullen in theorie hun Luna omwisselen (swappen) voor UST, waardoor Luna in waarde toeneemt.

Luna verkopen: in paniek of met geduld

Bij de crash van UST en hiermee ook Luna hebben veel mensen verkocht. De koers daalde hierdoor met meer dan 99,9%. Wie voor € 10.000 geïnvesteerd had zag de waarde van zijn portfolio onder de € 5 duiken. Probeer dan maar eens van de verkoopknop af te blijven.

Wanneer Terra Luna verkopen? Veel beleggers doen dit in een van de volgende situaties:

  • Het aanbod Luna neemt veel te snel toe
  • Het financieel verlies is te groot
  • Totale paniek

Koop Terra bij Litebit

De cryptomunt vasthouden

Een andere strategie is het vasthouden van Luna tokens. Hiervoor zijn bij een flinke koersdaling een bundeltje stalen zenuwen vereist. Wat gelijk laat zien waarom je nooit met geld belegt dat je eigenlijk niet kunt missen.

Kan de koers van Luna coin na een crash weer stijgen? In theorie is alles mogelijk. Toch zal een stijging na een flinke crash lang uitblijven, omdat beleggers het vertrouwen zijn kwijtgeraakt. Ook moet het aantal circulerende munten flink afnemen om verwatering tegen te gaan.

Het is dus een kwestie van geduld hebben en de rit uitzitten. Sommige beleggers kopen op een lager niveau bij, om zo de gemiddelde aankoopprijs omlaag te brengen. Dit zorgt er weer voor dat de tokens eerder met winst kunnen worden verkocht.

Update 22 mei 2022 – Goed nieuws: Do Kwon heeft een burn adres vrijgegeven, waardoor de gemeenschap ervoor kan zorgen dat de circulerende hoeveelheid Luna afneemt.
Coins, aangekocht tussen 7 – 27 mei, doen mee voor de airdrop van Luna 2.0. De verdeling is dan 1 : 0,000015. Heb je vóór 7 mei Luna gekocht, dan is de verdeling bijna 1 : 1.

Scan de code of stort LUNA naar:
terra1mkwvxu56zkxemzmqewm8swy5yxm9v0fnl45w6n
Draag je steentje bij aan de beste LUNA informatie

Daytraden met LUNA

Omdat deze munt zo volatiel is, is het ook een uitstekend middel om mee te daytraden. Er zijn meer dan voldoende beleggers die er dagelijks winst mee halen, zelfs bij dalende koersen. Aan de andere kant moet dit plaatsvinden met geld dat je kunt missen. Het is immers mogelijk dat de koers zo hard daalt, dat er geen winst meer te behalen valt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Terra Luna coin: kopen, verkopen of vasthouden?

3 gedachten over “Terra Luna coin: kopen, verkopen of vasthouden?

  1. Zeker vasthouden!!! Geen gekke sprongen maken.
    De Luna Classic zal denk ik wel even wegzakken in begin maar met de tijd kun je wel eens gaan lachen .Maar geduld is een schone en dus vruchtbare zaak

  2. Zeker kopen en/of vasthouden ! Er hangt veel te veel van af om deze token niet te redden !

    1. Klop!!!…nu allemaal wirwar en paniek..maar zeker kopen en/ of vasthouden voor een tijd ..of het he oude prijs zal worden zal bijna onmogelijk zijn ..maar er liggen nu wel degelijk mooie kansen als je nu instapt

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven