UA kenteken in Nederland

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Sinds 2021 wordt het UA kenteken steeds vaker in Nederland gezien. Het is in ieder geval duidelijk dat het hier geen Nederlands, Belgisch of Duits kenteken betreft. Maar wat dan wel?

Het is een feit dat Nederland een multiculturele samenleving is, en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dit betekent dat er steeds meer mensen vanuit andere landen zich in Nederland vestigen. Vaak definitief. Wen dus maar aan het UA kenteken in Nederland.

UA is van Oekraïne

Elk voertuig dat op aarde rondrijdt is voorzien van een kenteken. Tenminste, elk voertuig dat op de openbare weg rijdt of staat. De kentekenplaat bevat een reeks unieke cijfers/nummers. Daarnaast is er altijd een landcode op de kentekenplaat zichtbaar.

Zie je een UA kenteken in Nederland rondrijden? Dit betekent dat het voertuig afkomstig is uit Oekraïne. UA is namelijk de landcode voor voertuigen uit Oekraïne.

Zo herken je een Oekraïens nummerbord

Een Oekraïens nummerbord herken je aan de witte plaat met zwarte cijfers en letters. Aan de zijkant staan de letters UA, de landcode van Oekraïne. Vervolgens zie je op het nummerbord twee cijfers, twee letters en weer twee cijfers staan.

De Oekraïense kentekenplaat is sinds 1991 in gebruik. Dit is ook het jaar waarin Oekraïne een onafhankelijk land werd.

Een kentekenplaathouder nodig? Verkrijgbaar vanaf € 9.

Bekijk kentekenplaathouders

Waarom je steeds meer UA kentekens in Nederland ziet

Het is opvallend dat je steeds vaker het UA kenteken op Nederlandse wegen tegenkomt. Dit heeft te maken met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, die in maart 2021 is uitgebroken. Feitelijk begon dit al in 2014, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Rusland nam de Krim over (annexatie). Die annexatie werd alleen door Rusland en Wit-Rusland erkend.

Veel Oekraïners zijn naar veilige landen gevlucht, waaronder ook Nederland. Dat verklaart waarom je auto’s met een UA kentekenplaat op de Nederlandse wegen ziet rondrijden. Wat echter niet betekent dat dit ook definitief is.

Mag je met een buitenlands kenteken in Nederland rijden?

Het is toegestaan om het een buitenlands kenteken in Nederland te rijden. Dit valt onder het internationaal recht. Hier zitten echter beperkingen aan. Een buitenlands kenteken waaronder dus ook het UA-kenteken mag maximaal zes maanden per jaar in Nederland rijden.

Wil iemand uit Oekraïne zich definitief in Nederland vestigen en hierbij zijn auto meenemen? Dan moet deze de auto officieel importeren en een Nederlands kenteken aanvragen. De vraag is of dit wel zo verstandig is, want dit hele proces kost veel tijd en geld.

Boete rijden met buitenlands kenteken

Vaak wordt gedacht dat je altijd een boete krijgt wanneer je met een buitenlands kenteken in Nederland rijdt. Dit klopt niet, want je mag gewoon met je auto over de landsgrenzen gaan. Anders zou je ook nooit op vakantie kunnen!

Wel is het zo dat je maximaal zes maanden per jaar in het buitenland rond mag rijden. Het is natuurlijk de vraag hoe de lokale overheid dit kan controleren. Vaak niet, tenzij je aangeeft dat je in het buitenland verblijft.

Wanneer je langer dan zes maanden met buitenlands kenteken rijdt en je wordt aangehouden, dan ontvang je een boete. Meestal bestaat het te betalen bedrag uit een naheffingsaanslag BPM en motorrijtuigenbelasting. Vervolgens wordt de aanslag verhoogd met een boete van 100%. Dat is natuurlijk geen goedkoop grapje.

Leuk om cadeau te geven: sleutelhanger met kenteken met je eigen naam

Welk land is AUA?

In Nederland kom je soms de meest vreemde kentekens tegen. Regelmatig wordt gevraagd wat AUA betekent. Is dit hetzelfde als UA (Oekraïne)? Ondanks dat ze op elkaar lijken zijn het toch twee afzonderlijke codes.

AUA is geen landcode maar staat voor de internationale luchthaven koningin Beatrix in Aruba. Hieronder zie je wat landcodes voor voertuigen die wel weer op die van Oekraïne lijken.

  • ARU = Aruba
  • AUS = Australië
  • UAE = Verenigde Arabische Emiraten
  • UK = Verenigd Koninkrijk
  • USA = Verenigde Staten
  • UZ = Oezbekistan

Dit moet je over Nederlandse kentekens weten

In Nederland gelden er wat regeltjes omtrent kentekenplaten. Het is hier bijvoorbeeld niet toegestaan om je eigen kenteken te verzenden, iets dat in veel andere landen wel kan. Een kenteken is in Nederland gekoppeld aan het voertuig, niet aan een persoon.

In Nederland staat de letter A niet standaard op een kentekenplaat. Alleen leden van het koninklijk huis krijgen de letter A op het nummerbord. Het gaat dan om het AA-kenteken. Wanneer een voertuig met AA-kenteken wordt verkocht dan krijgt het altijd een nieuw kenteken zonder AA.

Wist je dat er ook wat verboden lettercombinaties op Nederlandse kentekenplaten zijn? Dit zijn onder andere:

  • KKK (verwijzend naar de Ku Klux Klan)
  • GVD (afkorting van een vloekwoord)
  • NSB (omstreden Nederlandse politieke partij tot 1945)
  • LPF (lijst Pim Fortuyn)
  • PVV (Partij van de Vrijheid)
  • VVD of SGP, en andere afkortingen van politieke partijen
  • SS (organisatie binnen de vroegere Duitse nazipartij)
  • PKK (Koerdische arbeiderspartij)
  • PSV (voetbalclub)
  • TBS (maatregel die de strafrechter oplegt)

Zo zijn er nog meer lettercombinaties die niet zijn toegestaan op Nederlandse kentekenplaten. Die ga je dus ook niet tegenkomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

UA kenteken in Nederland
Schuiven naar boven