Verbandhandschoenen tegen eczeem: de werking hiervan

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer je eczeem hebt kun je aardig radeloos zijn. Een rode, jeukende en soms pijnlijke huid, schilfers en een onaangenaam uiterlijk. Je kent het vast wel. Heb je last van handeczeem dan speelt dit vaker op. Bijvoorbeeld door kou of warmte of wanneer je met je handen in het water zit. Verbandhandschoenen zouden goed tegen eczeem werken. Klopt dit eigenlijk wel?

Ontdek waarom en wanneer artsen verbandhandschoenen voorschrijven. Maar ook wanneer je deze handschoenen beter niet kunnen dragen.

De oorzaak van eczeem aan de handen

Sommigen hebben al op babyleeftijd last van eczeem. Vaak heeft dit met erfelijke aanleg te maken, maar niet altijd. Eczeem is een chronische ontstekingsreactie. De huid is te droog in aanleg. Je kunt ook last hebben van contacteczeem, dat is een gevolg van overbelasting van de huid. Vaak omdat je veel in aanraking komt met water, zeep of andere irriterende stoffen.

Handeczeem is heel vervelend. Het gaat niet zomaar weg, dit komt omdat je continu met je handen bezig bent. Vaak zal de huisarts een hormoonzalf voorschrijven. Dit werkt goed, maar kan de huid uiteindelijk zeer dun maken.

De werking van verbandhandschoenen

Bij eczeem is je huid erg droog en ontstaat er een ontstekingsreactie. Dit uit zich door:

  • Roodheid
  • Schilfering van de huid
  • Bultjes, kloofjes of korstjes
  • Jeuk
  • Soms pijn
  • Zwelling of vochtblaasjes

De klachten kunnen per persoon verschillen. Wanneer je handeczeem hebt dan kan er schaamte ontstaan, want anderen zien hoe rood en schilferend je handen zijn. Soms lijkt het net alsof je een besmettelijke ziekte hebt. Alleen al om die reden zou je eczeemhandschoenen willen dragen.

Sommige artsen schrijven verbandhandschoenen voor. Die kun je ook op eigen initiatief kopen. Verbandhandschoenen tegen eczeem werkt goed. Dit is het effect:

  • Handen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf
  • Soms een antibacteriële werking
  • Zalf kan zich goed fixeren

Verbandhandschoenen eczeem: over de voordelen

1. Wanneer je verbandhandschoenen bij eczeem draagt, dan is het veel makkelijker om de huid goed te verzorgen. Het is namelijk belangrijk dat je regelmatig een vette crème of zalf aanbrengt. Hiermee herstelt de natuurlijke huidbarrière.

Bekijk verbandhandschoenen

2. Telkens wanneer je zalf of crème aanbrengt, kan dit makkelijk aan kleding of aan voorwerpen afgeven. Dat wil je natuurlijk niet, daarom zijn verbandhandschoenen bedacht. Zo blijft de zalf veel beter en langer zitten, en kun je doorgaan met je werkzaamheden of activiteiten.

3. Door eczeem aan de handen krijg je jeuk en wil je krabben. Of je bent geneigd om de velletjes los te trekken. Niet doen want hiermee maak je het alleen maar erger. Wanneer je verbandhandschoenen draagt dan voorkom je dit probleem.

4. Afhankelijk van het materiaal waar de handschoen van gemaakt is, kan deze ook een verkoelend effect op de huid hebben. Sommige merken hebben gebruik gemaakt van antibacterieel materiaal. Dit is goed, want zo ontstaan er geen nieuwe ontstekingen van buitenaf.

Het verschil tussen eczeemhandschoenen en verbandhandschoenen

Feitelijk gezien is er geen verschil tussen eczeemhandschoenen en verbandhandschoenen. Beiden hebben dezelfde werking en zien er ook hetzelfde uit. Het zit hem alleen in de naam. Laat je hier dus niet door misleiden.

Nadelen van deze handschoenen

Een van de grootste nadelen van verbandhandschoenen is dat ze duur in aanschaf zijn. De goedkoopste modellen kosten ongeveer € 8. Maar je hebt ze ook van € 55. Een heel dure merk hoeft niet direct beter te zijn, maar biedt vaak wel meer comfort.

Let toch een beetje op met de hele goedkope handschoenen, want die kunnen wat sneller kapotgaan. Terwijl de dure merken tot wel twee jaar meegaan, simpelweg omdat de kwaliteit hoger is.

Naar Protexgloves, een van de betere betaalbare merken

Het is dus niet zo dat deze handschoenen een oneindige levensduur hebben. Je zal ze om de 6 tot 24 maanden moeten vervangen (afhankelijk van het merk en de kwaliteit).

In welke situaties je ze draagt

Eigenlijk kun je verbandhandschoenen altijd dragen. Ze zijn ademend en ventileer. De huid wordt dus niet afgesloten en je gaat er niet door zweten. Het is aan te raden om de handschoenen te dragen wanneer je de huid met de zalf of crème hebt ingesmeerd, ook wanneer het om hormoonzalf gaat.

Draag de handschoenen verder tijdens je werkzaamheden of activiteiten. Zo voorkom je dat je langs de huid schuurt en irritatie ontstaat.

Moet je schoonmaken terwijl je eczeem hebt? Geen probleem, maar ga met de verbandhandschoenen niet rechtstreeks in het water. Doe de handschoenen aan en gebruik rubberen huishoudhandschoenen die je eroverheen trekt. Ideaal wanneer je met je handen in een sopje moet. Draag huishoud handschoenen niet te lang achter elkaar.

De verzorging van de huid

Na je schoonmaakklus, werkzaamheden of activiteiten is het aan te raden om de huid van de handen nog eens extra goed te verzorgen. Ben je in contact geweest met irriterende stoffen? Spoel de huid met water af en dep deze voorzichtig droog. Neem een vette zalf of crème en smeer hier de huid mee in.

Trek vervolgens de verbandhandschoenen aan. Het is aan te raden om minimaal twee paar van deze handschoenen aan te schaffen, zodat je één paar uit kunt wassen en een schoon en droog paar beschikbaar is.

Wasadvies: op 40 °C in de wasmachine. Gebruik bij voorkeur een wasmiddel zonder parfum en laat wasverzachter achterwege.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verbandhandschoenen tegen eczeem: de werking hiervan
Schuiven naar boven