Rommel in huis, weg ermee

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Altijd rommel in huis heeft veel negatieve gevolgen. Het is bijvoorbeeld lastig om je huis goed schoon te maken. Bovendien zorgt het voor onrust in je hoofd, en soms zelfs stress. Reken vandaag nog af met rommel in huis. Met de volgende tips creëer je rust en ruimte in je woning.

Oorzaken van een rommelig huis

Pak het probleem bij de wortel aan. Het is goed om te kijken waarom je huis altijd rommelig is. Dit zegt namelijk veel over wie je bent.

Vaak ontstaat rommel in huis door kinderen. Hoe jonger ze zijn, hoe meer chaos en wanorde. Het kan ook dat je partner een sloddervos is. Of omdat je van jezelf gewoon een ongeorganiseerd type bent.

Wanneer je ziek bent, niet lekker in je vel zit of het erg druk hebt, dan kan het ook dat er rommel in huis ontstaat. Als laatste is perfectionisme de oorzaak, hoe raar dit ook klinkt. Veel perfectionisten vertonen uitstelgedrag waardoor ze het opruimen telkens maar weer voor zich uit schuiven.

Tip: een weekplanner helpt je bij het geordend houden van je woning. Werk altijd met een weekplanner en hang hem op een duidelijk plek.

Bekijk weekplanners

5 tips om af te rekenen met rommel in huis

Wist je dat een onopgeruimd huis en aantal negatieve effecten heeft? Kijk maar eens welke dat zijn.

  • Je bent altijd alles kwijt
  • Het is moeilijk om het huis schoon te maken
  • Je kunt je moeilijker concentreren
  • Meer stress of gewoon een slecht humeur
  • Bezoek komt niet graag langs
  • Het trekt ongedierte aan

Tijd om hier iets aan te doen! Hieronder vind je vijf tips om direct af te rekenen met rommel in huis.

1. Geef altijd het goede voorbeeld

Kinderen hebben vaak moeite met opruimen. Het is belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven. Wanneer je woonkamer en slaapkamer netjes zijn opgeruimd, weten kinderen dat dit zo hoort. Verder is het aan te raden om kinderen te stimuleren, zodat ze hun eigen kamer netjes houden. Maar ook de speelkamer of de woonkamer.

Geef ook het goede voorbeeldrichting je partner. Je kunt dan wel mopperen dat zijn vuile sokken op de grond liggen, maar stiekem laat je hier en daar ook wat rondslingeren. Werkt dus eerst aan jezelf voordat je goed opruimen van anderen kunt verwachten.

2. Elke dag een beetje opruimen

Heb je veel rommel in huis, dan komt dit misschien omdat je niet dagelijks opruimt. Echt waar, je moet elke dag een beetje opruimen. Dit heeft vooral betrekking op de woonkamer, de keuken en de slaapkamers. Leer jezelf aan om dagelijks 5 minuten tijd te nemen om de woonkamer op te ruimen. Raap spullen van de vloer en zorg dat zaken op de juiste plek liggen.

Neem ook 5 minuten voor de keuken en nog eens 5 minuten voor je eigen slaapkamer. Gaat het om de slaapkamer van de kinderen of huisgenoten, dan moeten die zelf opruimen. Je kunt niet alles blijven doen. Voor hele jonge kinderen is een helpende hand wel zo praktisch.

Tip: help kinderen of huisgenoten door opbergruimte te creëren. Plaats in de slaapkamer een grote opbergmand waar al het speelgoed, tijdschriften of andere zaken in kan. Ook ideaal in de woonkamer, zodat je niks op de grond of op tafels hoeft rond te laten slingeren.

Bekijk opbergmanden

Kies een leuke opbergmand die bij je interieur past, of waar je vrolijk van wordt.

3. Minimaliseren is de boodschap

Bewaar je ontzettend veel spullen en kun je hier geen afscheid van nemen? Dan wordt het tijd om te minimaliseren in huis. Kijk kritisch naar de meubels en alle spullen om je heen. Hoe minder spullen je bezit, hoe sneller je hebt opgeruimd. Het voorkomt ook een hoop chaos.

Je mag jezelf best verwennen met een mooi meubelstuk, een praktisch apparaat of iets dat je al heel lang wil hebben. Maar voorkom dat je alleen maar aan het kopen bent. Neem afscheid van meubels en spullen die je al jarenlang niet meer gebruikt. Of die je eigenlijk helemaal niet mooi vindt, maar uit plichtsbesef bewaart (bijvoorbeeld omdat het een cadeau was).

Maak anderen blij met overtollige spullen, bied het te koop aan, breng het naar de kringloopwinkel of gooi het weg.

4. Een rommelig huis opruimen

Het is vaak lastig om een rommelig huis op te ruimen, want waar moet je beginnen? Het is aan te raden om dit ruimte voor ruimte te doen. Begin met de woonkamer, hier liggen de meeste spullen die je nog nodig hebt. Zo hoef je niet teveel weg te gooien, dat is een goed begin. Kijk wel kritisch naar de spullen en bedenk of je het binnen drie jaar nog gaat gebruiken. Is dit niet het geval dan weet je zeker dat het weg kan.

Hierna begin je in de keuken, veel oud servies en ongebruikte pannen kunnen weg. Misschien ook apparaten die het niet meer doen of die je nooit gebruikt. Ruim ook het aanrecht leeg, het liefst doe je dit elke week. Lees ook meer over de rommella opruimen, net zo belangrijk.

Tijd voor de slaapkamers. Hier liggen vaak spullen die je bewaart omdat er een herinnering aan vasthangt. Je mag best wat dingen van vroeger of emotionele dingen bewaren, maar je hoeft niet alles vast te houden. Herinneringen en emoties zitten in je hart, niet in spullen die je een heel leven lang rond laten slingeren.

Eenmaal per jaar ruim je de garage, de schuur of het tuinhuisje op. Dit geldt ook voor de zolder en de kelder. Juist deze ruimtes staan vol met ongebruikte spullen. Tijd om een ritje naar de kringloopwinkel te maken!

5. Rommel in huis voorkomen

Heb je alles goed opgeruimd? Dan is het belangrijk om rommel in huis te voorkomen. Dat doe je als volgt:

  • Geef alle spullen een vaste plek
  • Ruim dagelijks de verschillende ruimtes op
  • Ruim eens per maand de kasten van binnen op
  • Eenmaal per jaar ruim je opslagplaatsen zoals de garage of zolder op
  • Werk met een wekelijks schoonmaakschema
  • Koop niet te veel nieuwe spullen
  • Doe weg wat je niet meer gebruikt
  • Wees niet te emotioneel bij het wegdoen van meubels of spulletjes

Bekijk alles wat je huis binnenkomt kritisch. Bepaal of je dit echt nodig hebt, hoe en wanneer je het gaat gebruiken en wat hier de waarde van is. Feitelijk moet je de poortwachter van je huis zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Rommel in huis, weg ermee
Schuiven naar boven