Minimaliseren in huis en binnen het gezin

Heb je teveel spullen waardoor het rommelig uitziet? Door de jaren heen verzamel je veel woonaccessoires en snuisterijen. Het is zonde om van al deze spullen afscheid te nemen. Maar soms noodzakelijk, want je wil een frisse uitstraling.

Minimaliseren in huis betekent dat je alleen de noodzakelijke meubels en accessoires laat staan. Je schuift dingen aan de kant, ruimt op en laat je niet meer verleiden tot nieuwe aankopen. Feitelijk zou het hele gezin moeten minimaliseren.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Leven met minder spullen

Minimaliseren betekent dat je met minder spullen om je heen leeft. Dit is echt mogelijk, want stiekem kan ruim de helft van je spulletjes de deur uit. Misschien klinkt dit wat overdreven maar dat is echt zo.

We hebben jarenlang flink geconsumeerd. Oftewel: meer spullen aangeschaft dan we daadwerkelijk nodig hebben. Kijk eens kritisch om je heen en ontdek dat je veel van deze spullen nooit gebruikt. Of er helemaal niet naar omkijkt, terwijl ze wel of in de kast staan.

Leven met minder spullen vraagt vooral een verandering van gedrag en denkwijze. Bedenk dat minimaliseren tegenwoordig de trend is. Het is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor de omgeving waarin je leeft. Een opgeruimde omgeving is een opgeruimd hoofd.

Tip: het boek Minimalistisch leven voor Dummies

Meer vrijheid en een hoop geld besparen

Wist je dat je door te minimaliseren in huis veel meer vrijheid ervaart? En ook nog eens een hoop geld bespaart? Het is nooit te laat om hiermee te beginnen.

Moet je het bankstel de deur uit doen, de muziekboxen of juist die schattige beeldjes? Het is vaak lastig om keuzes te maken. Daarom vind je hieronder wat nuttige tips om minimaliseren in huis toe te passen.

Kritisch naar meubels, woonaccessoires en snuisterijen kijken

Veel mensen hebben teveel meubels. Kijk eens kritisch naar het aantal zitplaatsen dat je werkelijk nodig hebt. Vroeger liep je misschien met zes personen in huis rond, nu de kinderen de deur uit zijn is dit teruggebracht naar twee of drie. Dit betekent dat een kleiner bankstel kopen of een paar stoelen weglaten helemaal geen verkeerde keuze is.

Je kunt altijd wat extra stoelen op zolder of in de garage opslaan. Minimaliseren begint dus met het tellen van de aantal zitplaatsen die je dagelijks gebruikt.

Verder kijk je naar de kasten. Natuurlijk is veel kastruimte geweldig, maar het neemt ook veel plaats in beslag. Bedenk goed: hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer spullen je verzamelt. En dat is nou net iets dat je wil voorkomen.

Deze dingen kun je minimaliseren in huis:

 1. Kabels en opladers van apparaten die je niet meer gebruikt
 2. Kapotte of vieze kussens en plaids
 3. Oude kleden en tapijten
 4. Schilderijen of lijsten die je niet meer mooi vindt
 5. Huishoudelijke apparaten die kapot zijn
 6. Oude documenten en papieren die je heel goed kunt digitaliseren
 7. Oude agenda’s, notitieboekjes, adresboeken en kalenders
 8. Proefmonsters en oude verzorgingsproducten of make-up
 9. Een overmaat aan beeldjes, snuisterijen en souvenirs
 10. Versleten meubels, waaronder ook slaapkamermeubels en tuinmeubelen
 11. Oude folders, kranten, tijdschriften en boeken
 12. Kapotte of versleten kleding, ondergoed, sokken en modeaccessoires
 13. Speelgoed en games dat kapot is of waar niet naar wordt omgekeken
 14. Oude hobbyspullen of niet-gebruikte sportartikelen
 15. Kampeerartikelen of vakantieartikelen die je nooit meer gebruikt
 16. Restjes verf, stukjes gordijn, lapjes stof, laminaat, stukken hout, metaal etc.
 17. Kapotte dierenartikelen zoals speelgoed, ligplaatsen en verzorgingsproducten
 18. Medicijnen, vitamines en sportdrankjes die niet meer goed zijn
 19. Kapot gereedschap

Ook een aanrader: meer luxe met minder (een zeer goed boek)

Op verjaardagen en met feestdagen krijg je vaak veel cadeaus die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Schaam je niet om dit soort cadeaus te verkopen of te ruilen. Of misschien wel een ander ermee blij te maken.

Wat moet je met alle meubels, woonaccessoires en spullen doen die kapot zijn of die je niet meer gebruikt? Verkoop alles op Marktplaats of Ebay, breng het naar de kringloopwinkel of geef het aan een goed doel. Wat echt niet meer bruikbaar is gaat naar de stortplaats of in de afvalbak.

Gun tweedehands spullen een nieuw leven

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te recyclen. Niet alleen omdat je hier anderen blij mee maakt, ook omdat het beter voor het milieu is. Wil je minimaliseren in huis, maak dan drie aparte stapels van de spullen die weg kunnen.

De eerste stapel betreft meubels, accessoires en andere spullen die nog in zeer goede staat zijn. Deze kun je verkopen of aan een goed doel schenken.

De tweede stapel betreft gebruikte spullen maar waarvan je van mening bent dat het voor anderen nog goed bruikbaar is. Deze meubels en spulletjes geef je aan gezinnen die moeite hebben om het hoofd boven water te houden, of aan een goed doel.

De derde stapel betreft alle kapotte en versleten spullen die niet meer bruikbaar zijn. Recycle deze zoveel mogelijk door het op de juiste afvalberg te gooien. Metaal, hout, kunststof, papier, batterijen en andere materialen worden tegenwoordig gescheiden als afval verwerkt.

Bewust worden van je koopgedrag

Wil je samen met je gezin minimaliseren? Dat moet iedereen zich bewust worden van het koopgedrag. Ga maar eens naar de Action. Je liep binnen voor een balpen komt met een hele kar vol nutteloze spullen weer naar buiten.

Wees je hier bewust van. Maak vooraf een lijstje van de dingen die je echt nodig hebt. Dan pas ga je met het lijstje naar de winkel. Je koopt alleen wat op je boodschappenlijstje staat, zeker niet meer.

Bewust worden van je koopgedrag voorkomt dat je nutteloze spullen in huis haalt. Maar het bespaart je ook ontzettend veel geld. Die besparing kan tot meer dan € 150 per maand oplopen. Zie je hoe leuk minimaliseren is?

Tips met betrekking tot minimalistisch leven

Een minimalistisch leven, steeds meer mensen besteden hier aandacht aan. Dit betekent dat je met zo min mogelijk spullen om je heen leeft. Dat doe je zo:

 • Huur spullen in plaats van kopen
 • Voordat je een aankoop doet sta je erbij stil of je dit wel echt nodig hebt
 • Geef cadeautjes die je krijgt weer aan een ander
 • Geef een dienst of ervaring cadeau in plaats van een product

Een minimalistisch leven zorgt ervoor dat je jezelf of je woning minder met anderen vergelijkt. Je ervaart meer tevredenheid en laat ook minder afval en vervuiling achter. Buiten het feit dat dit geld oplevert, en daar kun je weer veel leuke dingen van doen. Bedenk dat minimalistisch leven ook over duurzaamheid gaat, dus je besteedt aandacht aan de toekomst van de aarde. Goed bezig!

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial