Ziek zijn: smoesjes om niet te werken

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Je hebt niet elke dag zin om naar je werk te gaan. Geen probleem, dit overkomt de beste. Het wordt wel vervelend wanneer je liever thuis wil blijven maar geen vrij kunt krijgen. Daarom zijn er smoesjes om niet te werken.

Een van de beste smoesjes is zeggen dat je ziek bent. Maar om nu voor de zoveelste keer te vertellen dat je griep hebt of verkouden bent, dat gaat ook vervelen. Wat vertel je aan je baas of werkgever? Hieronder vind je een aantal acceptabele excuses die met ziekte te maken hebben.

Goede smoesjes om niet te werken: ziek zijn ‘werkt’ altijd

Een van de meest voorkomende excuses om niet naar het werk te hoeven is ziekte. Je hebt de griep, een besmettelijke ziekte of voelt je niet zo goed. Het wordt het vaakst gebruikt, zowel in Nederland als in België.

Andere veel voorkomende smoesjes zijn in de file staan, een auto die niet wil starten of een zieke partner of een ziek kind. Zoals je ziet, ziek zijn is een van de meest gebruikte excuses. En ook nog eens succesvol, want de werkgever kan hier weinig aan doen.

Wanneer je auto niet wil starten kan de werkgever je ophalen. Rijdt het openbaar vervoer niet, dan stuurt hij een collega op je af om je naar het werk te brengen. En wanneer je zegt dat je waterleiding is gesprongen dan willen sommige werkgevers nog wel met een passende oplossing komen.

Dus: ziek zijn faken is misschien niet helemaal eerlijk maar werkt. Kijk hieronder hoe je dit doet.

Griep hebben: zo vaak komt het voor

Griep is een van de meest voorkomende ziektes bij de mens. En dus een in hele acceptabele smoes. Houd wel rekening met het gemiddeld aantal keren dat de mens per jaar griep heeft. Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld 1,2 keer per jaar ziek bent. Wanneer je vier keer of vaker per jaar zegt dat je griep hebt dan komt het niet meer geloofwaardig over.

Aanrader: boek ‘1001 smoesjes‘. Bekijk beschikbaarheid.

Verkoudheid faken

Je kunt ook zeggen dat je verkouden bent, maar heel slim is dit niet. Een verkoudheid is wellicht besmettelijk maar niet ernstig. De meeste werknemers kunnen met verkoudheid gewoon aan de slag.

Wanneer je twijfelt kun je beter zeggen dat je naast verkoudheid ook last hebt van flinke hoofdpijn. Dan begrijpt de werkgever wel dat je weinig concentratie hebt.

Een kater na een avondje stappen

Ben je de vorige avond flink doorgezakt? Hopelijk was het leuk, maar met een kater wakker worden is nooit gezellig. Bovendien zorgt het ervoor dat je flinke hoofdpijn hebt en je moeilijk kunt concentreren. Dit is nadelig voor de prestaties op je werk.

Het is zeker niet verstandig om tegen je baas te zeggen dat je een kater hebt. Dit is een van de slechtste smoezen die je kunt verzinnen. Niet doen dus.

Een gebroken been of arm

Zoek je naar goede smoesjes om niet te werken? Ziek zijn klinkt heel logisch, maar wees voorzichtig wanneer je vertelt dat je een gebroken arm of been hebt. Of misschien een ander lichaamsdeel. Met een botbreuk ben je wel een aantal weken zoet. Regel je zelf even het gips en ga je hier wekenlang mee rondlopen?

Gebruik deze smoes alleen wanneer je van plan bent om zes weken thuis te blijven. Houd er wel rekening mee dat de werkgever na enkele dagen de bedrijfsarts op je af zal sturen. Je fake botbreuk moet dan wel heel realistisch overkomen. Bijna niet te doen, want de gegevens kunnen bij je arts worden opgevraagd.

Jezelf toch ingipsen? Dat doe je met gipsverband.

Naar gipsverband

Van de trap gevallen

Je had die ochtend zulke grote haast om naar je werk te gaan, dat je van de trap bent gevallen. Je moet even langs de EHBO om te laten checken of je niks gebroken hebt. Dat is echt nodig want je voelt hier en daar toch wel wat pijn. Dit is een goede smoes om in ieder geval uren later op je werk te verschijnen.

Je hebt het coronavirus te pakken

Het coronavirus heeft tot meer ziekteverzuim geleid. Het wordt ook als smoes gebruikt, en vaak heel effectief. Dit komt omdat veel werkgevers niet willen dat je met een coronabesmetting op de werkvloer rondloopt.

Aan de andere kant kan de werkgever je thuis laten werken. Je moet dus wel heel ziek overkomen, wil je niks doen. Houd er rekening mee dat een coronabesmetting zeker een week duurt, dus je kunt echt niet de volgende dag alweer verschijnen.

Heftige diarree

Bezorg je werkgever het schaamrood op de kaken door te zeggen dat je heftige diarree hebt. Het liefst met een aantal pittige details. Bijvoorbeeld dat het eruit spuit. Een goed smoesje om niet te hoeven werken, want je werkgever hangt het liefst zo snel mogelijk de telefoon op. Of blokkeert je op WhatsApp.

Je moet overgeven of braken

Ook iets waar werkgevers niet zo van houden: vertellen dat je moet overgeven. Dik het nog wat aan door te zeggen dat je net je ontbijt hebt uitgekotst, en dat er echt veel uitkwam. Grote kans dat de werkgever hier hartstikke misselijk van wordt en je liever niet ziet verschijnen.

Met overgeven of braken kun je makkelijk 1-3 dagen thuis blijven. Sterker nog, het is zelfs mogelijk dat de bedrijfsarts even wacht voordat hij contact met je opneemt.

Ben je verplicht om te vertellen waarom je je ziekmeldt?

In principe ben je niet verplicht om richting je werkgever te vertellen welke ziekte je hebt, of waarom je je ziek meldt. De werkgever mag hier wel naar vragen maar je hoeft er geen antwoord op te geven. Het is echter aan te raden om wel een smoes te verzinnen, anders kom je wel heel mysterieus over.

Houd er ook rekening mee dat de werkgever na drie dagen de arboarts of de bedrijfsarts inschakelt. Je bent verplicht om aan de oproep gehoor te geven. Ook moet je aan de bedrijfsarts vertellen wat je mankeert. Blijf dus niet langer dan drie dagen ziek, dan voorkom je dit soort problemen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Ziek zijn: smoesjes om niet te werken
Schuiven naar boven