Is kerst een verplichte vrije dag of toch niet?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De meeste mensen hebben met kerst vrij. Toch kan het dat je moet werken, vooral bij de detailhandel (winkels) of horeca. Is kerst een verplichte vrije dag? Hiervoor moet je naar de wetgeving kijken. Ontdek hoe het zit met verplichte vrije dagen op bepaalde feestdagen.

Eerste en tweede kerstdag

24 december is kerstavond. Dit is geen officiële kerstdag of feestdag. Eerste kerstdag valt op 25 december en tweede kerstdag op 26 december.

Een officiële feestdag staat niet gelijk aan een verplichte vrije dag. Kijk maar wat de wetgeving hierover zegt.

Shoppen: de leukste kerstversiering

Is kerst een verplichte vrije dag?

In de wetgeving staat dat er geen verplichte vrije feestdagen zijn. Dit betekent dat een werkgever zelf bepaalt of de werknemer vrij krijgt. In eerste instantie gelden de afspraken in de arbeidsovereenkomst. Ook kan er sprake zijn van een cao. Hierin staat of je vrij bent met kerst of andere feestdagen.

Kortom: kerst is geen verplichte vrije dag. De afspraken die in de arbeidsovereenkomst of cao staan zijn geldend. Dit betekent dat de ene werknemer met kerst vrij heeft terwijl de ander moet werken.

Met kerst betaald vrij krijgen

Over het doorbetalen van loon tijdens vrije kerstdagen staat wettelijk helemaal niets vast. Meestal worden dit soort afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst geregeld. In bijna alle CAO’s staat dat werknemers op vrije feestdagen hun loon krijgen doorbetaald. Mocht je met kerst vrij hebben, dan is dit dus gewoon betaald verlof.

Let op want hier hangt wel een voorwaarde aan vast. De kerstdag waarop je vrij hebt moet op een dag vallen waarop je normaal gesproken zou moeten werken. Stel dat eerste kerstdag op een zondag valt. Je hebt altijd op zondag vrij (het bedrijf is dan gesloten). Je krijgt eerste kerstdag dan niet betaald. Tweede kerstdag zou in dit geval op een maandag vallen, de dag dat je normaal gesproken wel moet werken. Omdat je tweede kerstdag ook vrij hebt is dit betaald verlof.

Zoveel krijg je met kerst betaald

In de vorige eeuw kregen werknemers met kerst vaak dubbel betaald. In die periode waren de meeste winkels en horeca gesloten, daarom werden werknemers beloond om te komen werken. Tegenwoordig is het heel normaal dat winkels en horeca met de kerstdagen open zijn.

Bij veel bedrijven krijg je niet extra betaald wanneer je met kerst werkt. Dit is ook niet wettelijk vastgelegd. In de wet staat alleen iets over het minimumloon maar geen extra loon wanneer je tijdens de feestdagen werkt.

Sommige werkgevers willen hun werknemers toch wat extra’s geven. Daarom krijg je soms een extra hoog loon wanneer je tijdens de feestdagen werkt.

Weet je niet wat je moet kopen? Ga naar de online cadeauwinkel, hier doe je leuke inspiratie op.

Naar de cadeauwinkel

Met kerst werken in de horeca: hoeveel krijg je uitbetaald?

De horeca heeft het rond de feestdagen hartstikke druk. Dit zijn ook de dagen waarop de omzet explosief stijgt. Krijg je dubbel uitbetaald wanneer je met kerst moet werken? Wanneer je tijdens deze feestdagen moet werken dan krijg je gewoon betaald. Sta je ingepland maar verricht je tijdens de kerstdagen geen werkzaamheden dan krijg je doorbetaald.

In de CAO horeca is een regeling van toepassing dat je tijdens feestdagen 150% krijgt uitbetaald. Dit is natuurlijk alleen geldend wanneer je ook daadwerkelijk werkt. Bij sommige werkgevers krijg je dubbel betaald oftewel 200%.

Let op want niet overal is de cao horeca van toepassing. Is dit niet het geval en staat er niks specifieks in je arbeidsovereenkomst, dan krijg je tijdens de kerst normaal betaald.

Tijd voor tijd

Er kan ook sprake zijn van een andere regeling, namelijk tijd voor tijd. Voor elk gewerkt uur op een feestdag ontvang je 1 uur vervangende vrije tijd. Die vervangende vrije tijd is doorbetaald. Stel dat je op eerste kerstdag 8 uurtjes werkt. Je bouwt dan 8 uur aan doorbetaalde vrije tijd op. Op een ander moment kun je die vrije tijd opnemen. Lekker een dagje voor jezelf en toch doorbetaald krijgen.

Wanneer je deze vrije tijd niet binnen een half jaar opneemt dan vervalt hij. Je ontvangt dan een toeslag van 50% van je uurloon. Dit houdt in dat je feitelijk 150% betaald krijgt. Het is dan wel zo dat je pas een half jaar na de gewerkte feestdag alsnog dat extra loon ontvangt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is kerst een verplichte vrije dag of toch niet?
Schuiven naar boven