Slapen in een tuinhuis

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tijdens de warme maanden is dit goed te doen: slapen in een tuinhuis. Zelfs in de winter kan dit, wel met enkele aanpassingen. Wil je het een keer uitproberen of vaker in een tuinhuisje slapen? In dit artikel lees je alles over de inrichting, ventilatie, verwarming of koeling en nog veel meer praktische zaken.

Wel of geen vergunning

Voor slapen in een tuinhuis heb je geen vergunning nodig. Zodra je het tuinhuisje of de blokhut voor bewoning gebruikt heb je wel een vergunning nodig. Kijk dus goed of het bouwwerk een logeer- of woonbestemming heeft. Zo niet, dan sta je er vrij in om in je eigen tuinhuisje te slapen.

Incidenteel in je tuin slapen mag dus, maar niet wanneer dit permanent gebeurt. Controleert de gemeente dit? Nee, in veel gevallen niet. Of de buren moeten je ‘verlinken’.

Een goede isolatie

Wil je in het tuinhuisje slapen dan is het belangrijk dat je dit goed isoleert. Bedenk dat het in de nacht flink af kan koelen, ook in de zomermaanden. Isolatie is om verschillende redenen goed:

  • Het wordt niet zo koud in het tuinhuisje
  • Op het heetst van de dag wordt het minder warm in het huisje
  • Minder last van vochtproblemen

Een tuinhuis zelf isoleren is vrij eenvoudig. Hiervoor heb je goed isolatiemateriaal zoals matten van glaswol of steenwol nodig. Glaswol is een zeer goede keuze: het heeft een hoge isolatiewaarde en is betrekkelijk goedkoop.

Bekijk glaswol

Maak een frame van hout of metaal en plaats dit tegen de wanden. Stop hier het isolatiemateriaal tussen. Werk het af met plaatmateriaal, bijvoorbeeld houten panelen of gipsplaten. Het dak isoleren is wat moeilijker maar gebeurt op dezelfde manier.

Breng ook isolatiemateriaal onder de houten- of kunststof vloer aan. Op deze manier is het huisje maximaal geïsoleerd.

Bekleding van de vloer

Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Het is aan te raden om voor een vloerbedekking te kiezen. Het voelt niet alleen prettiger aan de voeten, ook is het makkelijker om de vloer schoon te houden. Wanneer het huisje goed geïsoleerd is kun je in principe alles kiezen wat je wil. Bijvoorbeeld laminaat, vinyl of stoffen vloerbedekking.

Het is aan te raden om een uitneembare vloer te leggen. Dit komt omdat er in een tuinhuisje soms vochtproblemen optreden. Wanneer de vloer ‘los’ ligt kun je wat makkelijker de ondervloer op de aanwezigheid van vochtplekken controleren.

Een bed of slaapbank

Het is verstandig om een slaapbank in het tuinhuis te zetten. Hiermee tover je de ‘slaapkamer’ snel om naar een woongedeelte. Bovendien bespaart een slaapbank een hoop ruimte.

Naar slaapbanken

Er zijn tegenwoordig veel moderne slaapbanken verkrijgbaar, waarvan je niet eens ziet dat het een bed en bank ineen is.

Tip: monteer een plankje naast het bed; handig als nachtkastje, boekenplank of om andere spulletjes op te zetten.

Een kastje in het tuinhuisje

Wanneer je in het tuinhuisje slaapt is het praktisch om wat kastruimte te hebben. Dit hoeft niet veel te zijn, maar je wil wel ruimte hebben voor een extra deken en misschien wat kleding. Omdat deze huisjes niet zo groot zijn is het aan te raden om voor een compact kastje te kiezen. Mocht er weinig ruimte zijn, ga dan voor een halkast. Deze is vrij smal zodat je een hoop ruimte bespaart.

Verlichting aanbrengen

Goede verlichting is belangrijk want misschien wil je ‘s avonds nog een boek lezen. Zorg voor twee lampen in het tuinhuisje. De eerste lamp hang je aan het plafond, precies in het midden. Dit is de algemene verlichting. Daarnaast een schemerlampje of een wandlampje naast het bed.

Kies bij voorkeur voor ledverlichting, dit is zeer energiezuinig. Bovendien heeft ledverlichting een lange levensduur en wordt het niet warm waardoor het ook nog eens een stuk veiliger is.

Let op want voor het aanbrengen van verlichting, maar ook elektrische verwarming, heb je stroom nodig. Is dit niet mogelijk, koop dan lampen op batterijen. Hier zitten hele mooie en sfeervolle modellen tussen.

Bekijk batterijenlampen

Verwarming of verkoeling

Houd rekening met de gemiddelde nachttemperaturen. In de maanden juni t/m september ligt de nachttemperatuur tussen de 10,7 en 11,2°C. In het tuinhuisje wordt het kouder dan in een slaapkamer in huis. Zorg dus voor een (kleine) verwarming.

Voor een houten tuinhuisje is een infraroodkachel ideaal. De materialen nemen de infrarood warmte op en geven dit langzaam aan de ruimte af. Het alternatief is de convectorkachel of eventueel een ventilatorkachel.

Gebruik geen petroleumkachel in een tuinhuisje. Bij het branden van petroleum moet je goed ventileren, dit is in een tuinhuisje niet zo goed mogelijk. Gebruik ook geen andere brandstoffen zoals pellets of hout.

Verblijf je zomers overdag in het tuinhuis dan kan er misschien behoefte zijn aan verkoeling. Dit kan middels een ventilator, maar in de hete zomermaanden kan dit te weinig zijn. Kies in dit geval voor een mobiele airco.

Gordijnen voor het raam en de deur

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat de ‘slaapkamer’ donker is. Hang verduisterende gordijnen voor het raam en de deur. Niet alleen om licht tegen te houden, hiermee voorkom je ook nog eens dat het tuinhuisje te snel afkoelt.

Een gezellige inrichting

Of je nu alleen of met z’n tweetjes en in tuinhuis slaapt: maak het vooral heel gezellig. Denk hierbij aan een vloerkleedje op de grond, een kamerplant, een fotolijst of schilderij aan de wand en misschien wel een televisie of radio.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Slapen in een tuinhuis
Schuiven naar boven