Infrarood verwarming stacaravan, chalet en vakantiehuis

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Ook in de winter wil je in je stacaravan, chalet of vakantiehuis verblijven. Dan is het wel zo prettig dat het hier aangenaam warm is. Er zijn veel positieve berichten over infrarood verwarming in stacaravan of het vakantieverblijf. Dit type verwarming is niet alleen energiezuinig, ook is het goed aan te sturen. Lees meer over de voor- en nadelen en natuurlijk de kosten van infrarood verwarming.

De werking van infrarood panelen

Infrarood verwarming in de stacaravan of het vakantiehuis zal vrijwel altijd uit warmtepanelen bestaan. De werking van infrarood panelen is anders dan bij gewone (elektrische) verwarming. Een normale verwarming noem je ook wel convectorverwarming: de lucht in de stacaravan wordt in zijn geheel verwarmd.

Een infrarood paneel geeft stralingswarmte af. Deze warmte wordt opgenomen door meubels, apparatuur, wanden en uiteraard je lichaam. Het is dus niet zo dat de lucht maar juist materie wordt verwarmd. Deze materie zal de warmte weer aan de lucht afgeven. Bij infrarood spreek je dus van indirecte verwarming.

Bekijk infraroodpanelen

Infrarood verwarming stacaravan of vakantiehuis: zeer effectief

Het grootste voordeel van infrarood verwarming in je stacaravan of vakantiehuis is de grote effectiviteit. Warmte wordt niet aan de lucht maar aan materie afgegeven. Hierdoor voelt het behaaglijk warm aan, zelfs wanneer de omgevingstemperatuur lager ligt. Bij inschakeling werkt het warmtepaneel dus direct.

De nadelen van dit type verwarming

Voordat je infrarood verwarming voor de stacaravan of vakantiehuis aanschaft, moet je eerst de nadelen bekijken. Een groot nadeel is dat het warmtepaneel slechts in een bepaald gebied werkt. Loop je van het paneel weg dan kom je in de koudere omgevingslucht terecht. De stralingswarmte van het paneel komt ongeveer 3 meter ver.

Dat is de reden waarom infraroodverwarming alleen geschikt is voor kleinere ruimtes. In dit geval dus uitermate geschikt voor een vakantiehuisje, camper, stacaravan of chalet. In een (groot) woonhuis is infrarood verwarming alleen geschikt als bijverwarming, of je moet meerdere panelen hebben en de woning goed isoleren.

Aanschafprijs van infrarood verwarming

Kijk je naar de aanschafprijs dan is infrarood verwarming duurder dan een ventilatorkachel, convectorkachel of een andere (elektrische) kachel. Een ventilatorkachel voor een ruimte tot 26 m² is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 50. Een convectorkachel met een vergelijkbare capaciteit kost ongeveer € 35.

Voor een infrarood verwarmingspaneel ben je wel wat duurder uit. Je betaalt al snel tussen de € 119 en € 185 per paneel. De duurdere modellen zijn aanstuurbaar via de smartphone, dat is dan weer een voordeel.

Naar infrarood verwarming met wifi

Een infraroodpaneel mag dan wel duurder zijn, het is wel een verantwoorde en kostenbesparende keuze. Kijk maar eens naar het stroomverbruik van infrarood panelen.

Dit kost infrarood verwarming aan stroom

Bij aanschaf van infraroodverwarming voor stacaravan of vakantiewoning zie je altijd het wattage staan. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger het paneel de warmte uitstraalt. Dit betekent ook een wat groter bereik.

Het gemiddelde paneel heeft een vermogen van 540 W. Dit betekent dat het paneel 0,54 kW per uur verbruikt. Wanneer de energieprijs op € 0,24 per kilowattuur ligt dan kost het paneel je € 0,13 per uur. Wanneer je hem gedurende 8 uur per dag aan laat staan dan ben je  1,04 per dag kwijt.

Dat valt op zich nog wel mee. Een elektrische kachel verbruikt veel meer stroom. Zo heeft een convectorkachel een vermogen van 2000 watt en kost met dezelfde energieprijs € 0,48 per uur. Dat is 3,5 keer zo duur als het gebruik van een infrarood paneel.

Kostenbesparing op de lange termijn

Bij aanschaf van infrarood verwarming vakantiewoning moet je vooral naar de lange termijn kostenbesparing kijken. Stel dat je in de winterperiode gedurende zes weken in de vakantiewoning verblijft. Jee zet verwarming elke dag 8 uur lang aan. Bekijk wat je energierekening is met infrarood verwarming of een elektrische kachel.

  • Infrarood verwarming na 6 weken: € 43,68
  • Convector kachel na 6 weken: € 161,28

Dit betekent dat je het infrarood paneel na 6 weken gebruik al terug hebt verdiend. Hierna begint de kostenbesparing pas echt, want je verbruikt veel minder stroom. Kortom: infrarood voor in de stacaravan of vakantiewoning is zeker geen slecht idee.

Vergelijk alle elektrische kachels

Het paneel op de juiste manier ophangen

Wil je gaan verwarmen middels infraroodpanelen, dan is het belangrijk om deze goed op te hangen. Bij voorkeur hang je het paneel aan het plafond. Doe dit boven de zithoek, dan ervaar je het meeste comfort. Is ophangen aan het plafond niet mogelijk, kies dan voor plaatsing aan de muur, maar dan wel in een schuine stand. Zo kan de warmte zoveel mogelijk naar onder stralen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Infrarood verwarming stacaravan, chalet en vakantiehuis
Schuiven naar boven