Bloembollen bestellen, bewaren en poten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tegenwoordig is bloembollen bestellen nog nooit zo makkelijk geweest. Wel moet je weten wat je koopt, want niet elke bloembol is geschikt voor jouw situatie. Gelukkig is er deze keuzehulp, hierdoor bestel je de juiste bloembollen. Bovendien is het ook belangrijk om de bollen op de juiste manier te bewaren. Dan komt het perfecte moment om ze in de grond te zetten, lees deze tips ook even door.

Online bestellen en laten bezorgen

De vraag is of bloembollen bestellen wel zo veilig is. Ze moeten immers per post worden verzonden, dit betekent dat ze soms een lange weg te gaan hebben. Er is goed nieuws: online bloembollen bestellen is verantwoord. De bollen worden niet alleen goed verpakt, ook zijn ze prima bestand tegen schokken, temperatuurwisselingen en andere zaken.

Het enige waar bollen gevoelig voor zijn is vocht. Als gevolg van vocht gaan de bollen schimmelen. Daarom worden ze dusdanig verpakt dat er geen vocht, bijvoorbeeld regen, bij kan.

Waar koop ik de beste bloembollen?

Er zijn veel aanbieders waar je bloembollen kunt kopen. Dit kan natuurlijk in een winkel, maar ook online. Waar koop je de beste bloembollen? Via onderstaande link heb je een grote keuze met betrekking tot de volgende bloembollen:

 • Tulp
 • Amarylis
 • Sneeuwklokje
 • Narcis
 • Sierui
 • Hyacint
 • Krokus
 • Dwerglupine
 • Iris

Bekijk het aanbod bloembollen

Voordeel van online bestellen is dat je op je gemak de bloembollen bekijkt, waar en wanneer het je uitkomt. Bovendien zie je altijd het actuele aanbod en krijg je alles thuisbezorgd.

In deze maand bloembollen planten

Het is niet zo dat je de bollen op elk gewenst moment in de grond kunt stoppen. Willen de bollen uitkomen, dan moeten ze een koude periode hebben doorgemaakt. Voorjaarsbloeiers moet je dan ook in het najaar planten, ergens tussen september en december. Doe dit in ieder geval voor de eerste nachtvorst intreedt.

Heb je vroege bloeiers zoals irissen en sneeuwklokjes? Dan plant je ze in de maanden september of oktober.

Zo werkt het planten

Hoe moet je bloembollen planten? Ten eerste doe je dit in het juiste seizoen (zie hierboven). Het planten is heel eenvoudig. Wil je dat de bollen in groepjes bloeien, dan maak je een groter gat en stopt hier meerdere bloembollen in. Wil je ze mooi op een rijtje of in een bepaalde vorm, dan maak je individuele gaten. Elk gat is bedoeld voor één bloembol.

De bollen hebben een duidelijke boven- en onderkant. De bovenkant kenmerkt zich door een puntvorm. Zet de bloembollen met de puntvorm naar boven in de grond. Dit hoeft niet heel diep te zijn, tussen de 7 en 15 cm. Grote bollen plaats je wat dieper en kleine bolletjes maximaal 10 cm diep.

Dek de bollen met aarde af. Je hoeft dit niet aan te drukken, hierdoor kun je de bollen mogelijk beschadigen.

Water geven na het planten

Het is niet nodig om de bollen direct na het planten water te geven. Wanneer er regenwater bij kan dan doet de natuur zijn werk. Heb je de bollen onder een afdak staan of kan er nauwelijks regenwater bij? Geef dan af en toe een beetje water. Hiermee boots je de natuur na. Het is wel belangrijk dat het water weg kan lopen, anders blijven de bollen te nat en gaan ze schimmelen.

Hoe lang duurt het voor bloembollen uitkomen?

Bloembollen bestellen en planten is één ding, maar hoe lang duurt het voor ze uitkomen? Dit heeft alles met de weersomstandigheden te maken. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het belangrijk dat de bollen eerst een periode van kou doormaken. Zodra het weer wat warmer wordt krijgen de bollen een signaal om uit te komen.

Wanneer dit gebeurt is weer afhankelijk van het type bloembol. Hieronder zie je in welke (verwachte) maand de bloembol uitkomt en tot wanneer hij bloeit.

 • Sneeuwklokjes: december – februari
 • Krokussen: februari – maart
 • Narcissen: februari – mei
 • Tulpen: maart – mei
 • Lelietje van dalen: mei – juni
 • Hyacinten: mei – juni
 • Sierui: mei – juli

Houd er rekening mee dat de bloembol ook wat eerder of later uit kan komen en bloeien. Dit heeft allemaal met het weer te maken. Zo worden de winters steeds zachter en zie je dus dat bloembollen ook eerder uitkomen.

Veel licht en zon

Houd bij bloembollen bestellen altijd rekening met de plaats waar je ze gaat planten. De meeste bloembollen hebben behoefte aan veel zon en licht. Een plekje in de volle zon zorgt voor voldoende warmte, en dat is goed voor het laten uitkomen van de bollen.

Probleem: bloembollen komen niet uit

Er zijn verschillende redenen waarom bloembollen niet uitkomen. Vaak heb je ze op een verkeerde manier bewaard, bijvoorbeeld in een te warme omgeving of te vochtig. Ook wanneer je ze te vroeg of te laat plant dan is de kans aanwezig dat de bloembollen niet uitkomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bloembollen bestellen, bewaren en poten
Schuiven naar boven