Oventhermometer – voor in de oven

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Welke temperatuur is het in de oven? Dat meet je met een oventhermometer, in dit artikel komen de beste modellen voorbij. Deze thermometer is specifiek bedoeld voor in de oven, en dus ook goed bestand tegen grote hitte. Plaats geen stadaard vleesthermometer in de oven, deze is hier niet voor bedoeld.

De beste oventhermometers

Hieronder vind je een overzicht van de beste oven thermometers. Deze zijn dus geschikt voor in de oven. De meeste modellen zijn van RVS (roestvrijstaal). Ze kunnen een temperatuur dat 300 °C aan, en natuurlijk ook meten.

Bekijk overzicht oventhermometers

De prijs van deze thermometers varieert van € 11-€ 22. Let op want in het overzicht kom je ook wat vleesthermometers tegen, deze zijn niet geschikt voor in de oven. Bij het product staat altijd waar het voor bedoeld is (oven of vlees/vloeistof).

Wat is een goede oventhermometer?

Kun je geen keuze maken? Gelukkig is er de keuzehulp. De twee beste modellen zijn de:

Patisse oventhermometer

Deze thermometer is van RVS en heeft een doorsnede van 6,3 cm. Hij meet temperaturen tot maximaal 300 °C. De voorzijde is van glas waardoor je de temperatuur heel makkelijk afleest. Een andere aanrader is de:

Oventhermometer 7cm

Met zijn witte kleur is dit vooral een hele moderne overthermometer. Gemaakt van aluminium en meet temperaturen tot 300 °C. Ook nu weer is het display duidelijk afleesbaar.

Een professionele oventhermometer

Ben je op zoek naar een professionele oventhermometer? De modellen hierboven zijn geschikt voor professioneel gebruik, maar natuurlijk ook voor thuisgebruik. Zorg er vooral voor dat de thermometer goed afleesbaar is. Je wil hem tenslotte onder alle omstandigheden kunnen gebruiken. Koop daarom een model dat bij je past.

Kan een vleesthermometer in de oven?

Er is een groot verschil tussen een oven thermometer en een vlees thermometer. Een vleesthermometer herken je aan een lange pen of een staafje dat je in het vlees steekt, maar bijvoorbeeld ook in vloeistoffen. Zo lees je makkelijk de temperatuur van het voedsel of de vloeistof af.

Een vleesthermometer gebruik je liever niet in de oven. Je mag hem tijdens het braden wel even in de oven (het voedsel) steken en de betere modellen kun je er zelfs in laten zitten (niet doen wanneer je een thermometer met bekabeling hebt). Helaas kan het voedsel, wanneer je de thermometer erin laat zitten, een andere smaak krijgen. Bovendien is een oventhermometer veel praktischer en duidelijker afleesbaar.

De temperatuur in je oven testen

Bij aankoop van een nieuwe oven is het vaak uitproberen hoe deze werkt. Al snel kom je er achter dat de ingestelde temperatuur niet klopt. Dit merk je doordat het voedsel niet gaar wordt of juist aannbrandt. Het is aan te raden om elke oven zeker tweemaal te testen.

Dat testen doe je met een oventhermometer. Zet de oven bijvoorbeeld op 220 °C. Wanneer de oven aangeeft dat hij deze temperatuur heeft bereikt dan zet je de oventhermometer erin. Kijk nu gedurende een kwartier of de temperatuur ook op 220 °C blijft. Is dit hoger of lager, dan heeft je oven een afwijking.

Een tweede keer testen geeft je zekerheid. Het is wel belangrijk dat je de thermometer minimaal een kwartier in de oven laat, zo kun je beter meten.

Oventemperatuur omrekenen

Steeds meer mensen beschikken over een hete luchtoven. Vaak gaat het om een combimagnetron, dit is een modern apparaat. In receptenboeken en op verpakkingen zie je de oventemperatuur staan, maar betreft het een conventionele of elektrische oven.

Hierdoor ontstaan er verschillen in temperatuur. Wanneer een conventionele oven 200 °C bereikt, dan moet je een heteluchtoven juist op 180 °C instellen. Daarom is het is zo belangrijk om gebruik te maken van een oven thermometer. Hieronder zie je hoe je de oventemperatuur omrekent (hetelucht vs conventioneel).

  • Conventioneel 50 °C – hete lucht 45 °C
  • Conventioneel 100 °C – hete lucht 90 °C
  • Conventioneel 150 °C – hete lucht 135 °C
  • Conventioneel 175 °C – hete lucht 155 °C
  • Conventioneel 200 °C – hete lucht 108 °C
  • Conventioneel 225 °C – hete lucht 200 °C
  • Conventioneel 250 °C – hete lucht 225 °C

Mocht de gewenste temperatuur hier niet boven staan, bedenk dan dat je bij een heteluchtoven de temperatuur 10% lager instelt dan bij een elektrische of conventionele oven. Dit komt door de ventilator in een heteluchtoven die de warmte circuleert. Je gerecht is hierdoor veel eerder warm. Aan de andere kant zal het gerecht ook eerder te gaar zijn of misschien wel zwart worden. Daarom moet je een heteluchtoven dus net iets lager instellen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Oventhermometer – voor in de oven
Schuiven naar boven