Wat is beter E5 of E10 benzine?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het is weer tijd om de tank vol te gooien. Wat is beter, E5 of E10 benzine? Het is goed om hier even bij stil te staan. De een is goedkoper, de ander juist wat zuiniger. Daarnaast is het ook de vraag of je deze twee met elkaar kunt mengen. In deze blogpost vind je alles over de verschillen tussen E5 of E10 benzine en welke beter is.

Verschillende soorten brandstof

Een auto rijdt altijd op brandstof. Die brandstof bestaat uit diesel, benzine, gas of elektriciteit. Er zijn ook experimenten waarbij een auto rijdt op plantaardige olie, water, algen, zonne-energie of andere bronnen. Het is nog allemaal experimenteel dus gooi deze producten zeker niet in de brandstoftank. Hiermee kun je de auto onherstelbaar beschadigen.

Wat is beter E5 of E10 benzine?

Zowel E5- als E10 benzine heeft zijn voordelen en nadelen. E5 benzine werd vroeger verkocht onder de naam Euro 95. De E in E5 staat niet voor Euro maar voor (bio)ethanol. Het cijfer 5 staat voor het percentage ethanol. Wanneer benzine 10% ethanol bevat dan wordt dit verkocht onder de naam E10.

Wat is beter, E5 of E10 in je tank gooien? Hiervoor moet je naar de specifieke eigenschappen kijken.

Bekijk benzine jerrycans

Dit is E5 benzine

Er ontstaat soms verwarring aan de pomp. Moet je nu Euro 95 of E5 benzine tanken? Sinds 2018 heeft de Euro95 benzine de markering E5 gekregen. In veel gevallen zie je beide benamingen op de pomp staan. Dit brandstoflabel zie je ook op de tanktop van je auto, maar alleen wanneer het om auto’s geproduceerd vanaf 2018 gaat.

Let op want Euro 95 kan in andere landen weer een afwijkende benaming hebben. In Oostenrijk tank je Super en in Groot-Brittannië Premium Unleaded. Dat is dus ook Euro95. E5 benzine is geschikt voor auto’s tot het bouwjaar 2000. Is je auto nieuwer (dus na 2000 gebouwd) dan kan deze in veel gevallen ook op E5 benzine rijden. Controleer altijd het bouwjaar van de auto, al helemaal wanneer het om een geleend of gehuurd voertuig gaat.

E10 benzine

Dan heb je nog de E10 benzine. Dit type benzine tref je niet bij alle pompen aan. In E10 benzine zit maximaal 10% biocomponenten. Dit betekent dat er dus ook meer bio-ethanol inzit. Wat is die bio ethanol precies? Dit is een samenstelling van fermentatie van mais, suiker of tarwe. Je zou het als hernieuwbare energie kunnen zien.

Auto’s die gebouwd zijn na het jaar 2000 kunnen op E10 rijden. Bij oudere auto’s is het even opletten. Kijk altijd op de tanktop van de auto of in het boekje welke soort benzine erin moet. Ongeveer 10% van de benzine auto’s die in Nederland rondrijden kunnen alleen met E5 benzine overweg.

Dit is de beste keuze

Moet je nu E5 of toch liever E10 tanken? Hieronder vind je de specifieke eigenschappen en verschillen tussen deze twee.

E5 benzine is geschikt voor bijna alle benzineauto’s. Het verbruik van E5 is lager dan met E10 benzine. Uiteindelijk doe je met een tank E5 dus net iets langer. Aan de andere kant is E5 wat duurder dan E10.

Conclusie: E10 is milieuvriendelijker want er worden minder fossiele brandstoffen verbruikt. Het is wat goedkoper maar je verbruikt er wel meer van. Aan de hand hiervan kun je niet direct zeggen welke van deze twee beter is. Voor de toekomst zal E10 wel een betere keuze zijn.

Naar de auto & motor webshop

Waarom E10 is ingevoerd

Uiterlijk in het jaar 2030 moeten alle nieuwe auto’s volledig emissieloos zijn. Dit betekent dat deze auto’s geen schadelijke gassen uitstoten. Dit wordt onder andere bereikt middels elektrische auto’s. Maar ook de komst van groenere benzine. Dit leidt er namelijk toe dat huidige auto’s steeds schoner worden.

E10 benzine is niet nieuw, het wordt al sinds 2011 in Nederland verkocht. Vanaf 2019 zijn tankstations verplicht om de helft van de benzinevulpistolen te voorzien van E10. Als klant heb je nu dus de keuze, maar dit kan in de toekomst veranderen.

Is E10 slecht voor je auto, scooter of motor?

Misschien maakt men jij je druk over het effect van dit type benzine. Is E10 slecht voor je auto of scooter of valt dit wel mee? Wanneer de auto niet is voorbereid op E10 dan moet je dit product zeker niet tanken. Vooral wanneer je het voertuig lange tijd niet gebruikt kunnen er problemen ontstaan.

Rij je dagelijks met de auto? Dan kun je gerust E10 tanken, maar alleen wanneer de auto na het jaar 2000 is gebouwd. Bij oudere auto’s moet je even kijken of ze dit type benzine wel aankunnen.

De motor kapot door E10 benzine

Wat gebeurt er wanneer je E10 benzine tankt en de auto langdurig stilstaat? Op de lange termijn kan de motor, de brandstofleiding of de brandstofpomp kapot gaan. Wanneer je regelmatig rijdt dan worden de leidingen goed doorgespoeld. De schade zal dan uitblijven.

Het probleem met E10 benzine is dat het vocht aantrekt. Dit kan leiden tot roestvorming in de brandstoftank, iets dat je natuurlijk wil voorkomen. Wanneer de auto niet zo vaak de weg opkomt kun je beter de tank met E10 volledig leeg rijden en bij een volgende tankbeurt E5 benzine erin gooien.

Kan je E5 en E10 mengen?

Je hebt een van beide benzinesoorten in je tank zitten en wil er de ander bijgooien. Kan je E5 en E10 mengen? Het is niet de bedoeling dat je deze twee door elkaar mengt, maar wanneer het een keer per ongeluk gebeurd dan is er geen man overboord. Dus heel af en toe E5 en E10 mengen kan niet direct kwaad.

Kan je E5 en E10 mengen voor de scooter? Hier geldt hetzelfde verhaal. Het is vooral belangrijk dat de scooter geschikt is voor E10 benzine. Gaat het om een oud model dan kun je beter E5 tanken en gaat de motor niet direct kapot wanneer je ongeluk E10 erin gooit. Gewoon de volgende keer weer de juiste benzine tanken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter E5 of E10 benzine?
Schuiven naar boven