Viooltjes in de winter

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het viooltje is een plant dat in ongeveer 400 verschillende soorten voorkomt. Viooltjes groeien in het wild maar ze zijn ook populair als tuin- of balkonplant. Viooltjes in de winter? Geen probleem, deze plant is winterhard. Maar let op wat je hebt ook eenjarige bloeiers.

Het eenjarig viooltje

Goedkope viooltjes die je in tuincentra of bij bouwmarkten tegenkomt zijn vaak bedoeld als bedding. Het betreft hier eenjarige bloeiers. Dit betekent dat ze in de herfstperiode afsterven. Door de bloemetjes tijdig te verwijderen kun je dit nog verlengen, maar na de eerste vorst gaan eenjarige planten verloren.

Hoe weet je of de plant niet meer tot bloei komt? Dit zie je doordat de plant in zijn geheel bruin wordt. Wanneer je de plant uit de grond trekt dan zie je ook dat de wortels niet veel meer zijn. Het eenjarig viooltje is niet geschikt om in de winter te houden.

Viooltjes in de winter

Hoe leuk is dat, je hebt gewoon viooltjes in de winter staan. In dit geval moet je voor vaste planten kiezen. Bijvoorbeeld:

  • Geel viooltje
  • Maarts viooltje
  • Labradorviooltje
  • Grootbloemige viool (Viola F1 Hybride)
  • Bosviooltje

In het tuincentrum zie je altijd of het om een eenjarige- of vaste plant gaat. Let hier bij aanschaf goed op. Wist je trouwens dat je winterharde viooltjes ook gewoon online bestelt? Net zo makkelijk en je hoeft de deur niet uit.

Bekijk viooltjes

De winterviool

Soms kom je de winterviool tegen. Deze plant bloeit in de winter, dat is natuurlijk bijzonder. Gaat het hier om een bijzonder ras? Nee, winterviooltjes ontstaan door het tijdstip waarop ze gezaaid worden. Wanneer je ze in de vroege zomer zaait en opkweekt dan bloeien ze in de winter en de lente.

Door vioolzaadjes aan te schaffen kun je dus zelf winterviolen creëren. Kies bijvoorbeeld voor zaadjes van het hoornviooltje, bosviooltje of de grote bloemige viool.

Naar viooltjeszaden

Kunnen winterviolen ook binnen?

Toegeven, viooltjes zijn ontzettend leuke planten. Ze bloeien met vrolijke bloemetjes. Kunnen winterviolen ook binnen? Ja, je kunt ze zowel binnen als buiten houden. Wel is het belangrijk dat ze in de winter niet te warm staan. Plaats winterviolen dan ook zeker niet boven of vlak langs de verwarming.

Wees ook voorzichtig met te grote temperatuurverschillen. Haal winterviolen niet naar binnen als het al enige tijd vriest. Het temperatuurverschil is dan veel te groot en daar zijn ze niet blij mee.

Verzorging tijdens de winterperiode

De vraag is hoe je viooltjes in de winter moet verzorgen. De vaste planten kunnen zeker wat vorst aan. Wanneer het streng gaat vriezen dan is het beter om de planten te beschermen. Bijvoorbeeld door ze binnen neer te zetten (niet te warm). Denk bijvoorbeeld aan de koelere slaapkamer.

Een andere methode is de wortels tegen vorst beschermen. Wanneer de plantjes in een bloembak staan dan kunnen ze wat sneller bevriezen wanneer de plantenbak te smal is. Leg wat stro rondom de stengels zodat er geen vorst bij de wortels kan. Staan de plantjes in de volle grond dan zijn ze vaak voldoende beschermd. Eventueel kun je ook nu ervoor kiezen om stro rondom de plantjes te leggen.

Water geven

Hoe vaak moeten viooltjes water? De wortels mogen in ieder geval niet droog komen te staan. Dit betekent dat je ze in een droge zomerperiode vaker water moet geven. In de winter zijn de planten in rust. Alleen wanneer het lange tijd droog is dan geef je wat water.

Water geven hoeft niet wanneer de plantjes in de volle grond staan. Ze krijgen dan waarschijnlijk genoeg vocht door regen of sneeuw.

Teveel regen of water

Let op want viooltjes in de winter kunnen ook teveel water krijgen. Bijvoorbeeld als het een lange periode regent of sneeuwt. In de volle grond wordt het water voldoende afgevoerd, maar in een plantenbak kan dit blijven staan. Zorg daarom voor een goede afwatering.

Wanneer viooltjes te nat staan dan gaan ze niet direct dood. Houd er wel rekening mee dat ze het jaar daarop minder goed bloeien.

Wanneer de viooltjes in de winter slap gaan hangen

Schrik niet wanneer viooltjes in de winter tijdelijk slap hangen. Vaak heeft dit met vorst te maken. Het komt zelden voor dat deze plantjes tijdens de winterperiode kapotvriezen. Het gaat hier om een redelijk sterke plant.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Viooltjes in de winter
Schuiven naar boven