Slecht voor je ogen om in het donker tv te kijken – de waarheid

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vaak hoor je dat het slecht is voor je ogen om in het donker tv te kijken. Zelf vind je dit wel meevallen, de tv is immers ook verlicht. Gaat het hier om waarheid of een fabel? En hoe zit het met in het donker gamen, is dit ook slecht voor je ogen? Vandaag ontdek je of dit verhaal wel klopt.

Vroeger: kleurentelevisie was slecht voor je ogen

Al decennialang gaan er gruwelverhalen over televisies rond. De eerste televisies zonden alleen zwart-wit beelden uit. Toen de kleurentelevisie op de markt kwam dachten mensen dat dit slecht voor je ogen was. Inmiddels weten we wel beter.

Tv kijken is niet direct slecht

Nog steeds wordt gedacht dat televisie kijken slecht voor de ogen is. Ook dat klopt niet. Het is wel een feit dat je van dichtbij-werk vermoeide en soms pijnlijke ogen krijgt. Bij kinderen kan dichtbij-werk zelfs tot bijziendheid leiden. Maar wat is dichtbij-werk? Dat is wanneer je continu naar iets kijkt dat op minder dan een halve meter afstand is. Denk hierbij aan een computerscherm, laptop, smartphone of een boek.

Normaal gesproken zit je niet met je neus bovenop de tv. Normaal gesproken staat een tv 1,5 tot 2,5 meter van je af.

Wist je dat je met een tv-bril je zicht zelf kunt aanpassen? Deze bril beschikt over een vergrotingstechnologie en high-definition.

Bekijk tv-brillen

Is het slecht voor je ogen om in het donker tv te kijken?

Hoe gezellig is dat, lekker in het donker televisie kijken. Vooral bij een spannende thriller of horror creëer je hiermee extra sfeer. Is het slecht voor je ogen om in het donker tv te kijken? Nee, dit is zeker niet slecht. Maar je ogen kunnen wel vermoeid raken. Als gevolg hiervan ontstaat er irritatie. Je ogen voelen bijvoorbeeld prikkelend, branderig of soms zelfs pijnlijk aan.

Wanneer je vaker in het donker televisie kijkt dan kun je ook hoofdpijn krijgen. Maar blijvende schade aan je ogen, dat zal niet gebeuren.

Waarom je ogen er meer moeite mee hebben

Hoe kan dat eigenlijk, vermoeide ogen wanneer je in het donker televisie kijkt? Dit heeft met de lichtinval te maken. Wanneer het om je heen donker is dan komt het licht alleen vanuit de televisie. Je ogen moeten zich hierdoor flink focussen.

Doe een lampje in de woonkamer aan en het licht wordt gelijkmatiger verdeeld. Hierdoor hoeven je ogen ook niet meer zo hard te werken. Met een lampje aan televisie kijken geeft dus veel meer rust.

Is gamen in het donker slecht voor je ogen?

Er is een groot verschil tussen televisie kijken en gamen. Met gamen zit je vaak dichter op het scherm. Veel mensen gamen namelijk via de computer, laptop of smartphone. Wanneer je een gameconsole op de televisie aansluit dan zit je wel weer verder van het scherm af.

Hoe zit het met gamen in het donker? Wanneer dit via een televisiescherm gebeurt dan krijg je hetzelfde antwoord als in het donker tv kijken. Het is niet direct slecht voor de ogen, wel raken ze sneller vermoeid.

Langdurig naar een scherm van dichtbij kijken kan voor pijnlijke ogen en hoofdpijn zorgen. Bij kinderen is dit zelfs gevaarlijk omdat de ogen niet op een gezonde manier kunnen groeien. Te vaak dichtbij-werken waaronder dus ook gamen kan zomaar tot bijziendheid leiden. Het maakt hierbij niet uit of dit in het donker of bij een goede verlichting gebeurt: het is en blijft slecht.

Dus: gamen in het donker is niet direct slecht voor je ogen. Maar van dichtbij naar een scherm kijken is voor kinderen wel slecht.

Een bril voor televisie kijken

Het kan gebeuren dat je zicht met de jaren achteruit gaat. Dit zie je vooral bij veertigplussers. Het is een langzaam proces, je hebt dit niet altijd in de gaten. Totdat je merkt dat televisie kijken je vermoeide of pijnlijke ogen oplevert.

Dat is het moment dat je beter even langs de opticien kunt gaan. Geef vooral aan dat je moeite hebt met televisiekijken. Of moeite met dichtbij of veraf zien. De opticien voert een oogmeting uit. Aan de hand hiervan krijg je een bril op sterkte. Soms heb je deze bril alleen tijdens dichtbij-werk of televisiekijken nodig. Maar wanneer de ogen erg achteruitgaan dan heb je mogelijk de hele dag een bril nodig. Een alternatief hiervoor is het dragen van lenzen.

Tip: vroeg of laat heb je een leesbril nodig. Die bestel je gewoon online, dit is een stuk goedkoper dan bij de opticien.

Bekijk leesbrillen

Koop bij voorkeur twee leesbrillen, één voor thuis en een voor onderweg. Zo zit je nooit zonder.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Slecht voor je ogen om in het donker tv te kijken – de waarheid
Schuiven naar boven