Verschil Samsung Fold en Huawei Mate X

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In 2019 kwamen twee opvouwbare smartphones op de markt: de Samsung Galaxy Fold en Huawei Made X. De een is iets groter, terwijl de ander betere cameraspecificaties heeft. Ontdek het verschil Samsung Fold en Huawei Mate X. Inclusief de belangrijkste specificaties, prestaties en natuurlijk de prijs.

Releasedatum Samsung en Huawei opvouwbare smartphone

Smartphones zijn in de loop van der jaren steeds groter geworden. Dit komt omdat we behoefte hebben aan een alles-in-één apparaat. Met de smartphone kunnen we bellen, internetten, fotograferen en films kijken. Het liefst hebben we dan ook een groot scherm. Daarom is er de opvouwbare smartphone. Dit is een combinatie van smartphone en tablet ineen. Opgevouwen heeft dit model een handzaam formaat.

De Samsung Fold en Huawei Mate X zijn vanaf het tweede kwartaal van 2019 verkrijgbaar.

Bekijk de Samsung Fold

Verschillen Samsung Fold en Huawei Mate X

Wat zijn de belangrijkste verschillen Samsung Fold en Huawei Mate X? Dit begint al bij de grootte van het toestel. Uitgevouwen heeft de Huawei Mate X een 8 inch scherm met een resolutie van 2200 x 2480 pixels. De Samsung Fold heeft een 7,3 inch scherm (1536 x 2152 pixels). Dit is een aardig verschil Samsung Fold en Huawei Mate X.

Beide toestellen zijn voorzien van een flexibel dynamic amoled display. Juist dit display maakt het mogelijk om het toestel dicht te vouwen. De aluminium behuizing is goed beschermd tegen (opspattend) water en stof. Opvallend is dat de Mate X opgevouwen zijn scherm aan de buitenkant heeft zitten, terwijl het scherm bij de Samsung Fold juist aan de binnenkant zit. Je kunt je voorstellen dat de Huawei hierdoor kwetsbaarder is. Tot zover het design van deze smartphones.

Processor en werkgeheugen: dit zijn de verschillen

Nog een belangrijk verschil Huawei Mate X en Samsung Fold: de processor. Samsung heeft gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 835 processor (octa-core). Dit wordt ondersteund door een groot werkgeheugen van 12 GB. Bij de Huawei Mate X vind je een Hisilicon Kirin 980 processor met 8 GB RAM geheugen.

Welke van deze 2 processors is beter? Dit is lastig te zeggen, omdat het ook een beetje van het smartphonegebruik afhangt. De Snapdragon 845 heeft een hogere kloksnelheid. Hierdoor kan de Samsung Fold, mede door het grotere werkgeheugen, sneller schakelen tussen diverse taken.

Accu en oplader van de opvouwbare smartphone

De Samsung Galaxy Fold is voorzien van een 4380 mAh batterij. Bij de Huawei Mate X vind je een 4500 mAh batterij. Beide toestellen kunnen snelladen, maar niet draadloos laden. Dit is dus een overeenkomst, ook met betrekking tot de accuduur (nagenoeg hetzelfde).

Triple en quad camera

Misschien wel het belangrijkste verschil Huawei Mate X en Samsung Fold: de hoofdcamera. Bij de opvouwbare Samsung smartphone vind je een triple camera (12mp, 12mp en 16mp) met 2x optische zoom. De Huawei Mate X overtreft dit met een quad camera (40mp, 16mp, 8mp en tof camera). Wat kun je met deze vierde tof camera? Dit soort lenzen kunnen zowel lengte als breedte, maar ook diepte in beelden waarnemen. De camera vormt aan de hand hiervan een driedimensionaal beeld. Hiermee heeft Huawei echt wel een voordeel ten opzichte van Samsung.

Bij de opvouwbare Samsung vind je aan de voorkant een dual selfiecamera (10mp en 8mp). Omdat de Huawei opgevouwen zijn scherm aan de buitenkant heeft zitten, beschikt deze niet over een tweede camera.

Wat de camera’s aangaat, hebben beide smartphonefabrikanten hier goed over nagedacht. De camera specificaties zijn beduidend beter dan bij niet opvouwbare smartphones.

Connectie maken

Bovenstaande specificaties zijn natuurlijk erg mooi, maar hoe zit het met connectie maken? Beide smartphones zijn voorzien van WLAN (wifi 802.11, wifi direct en hotspot) en bluetooth 5.0. Uiteraard is er ook ruimte voor GPS, NFC en usb 3.1. De Mate X van Huawei is ook nog eens voorzien van infrarood poort. Hoe zit het met 5G- ondersteuning? Alleen de Huawei Mate X is klaar voor het 5G – netwerk. Bij de Galaxy Fold moet je nog gebruikmaken van het 4G (+) netwerk.

Naar Huawei Mate smartphones

Verschil in kleuren en prijs

Wat moeten deze opvouwbare smartphones kosten? Eerst even wat korte informatie over de verkrijgbare kleuren. De Mate X is verkrijgbaar in de kleur blauw (interstellar blue). Voor de Samsung Fold kun je vertrouwen op de kleuren spacezilver, zwart, groen en blauw.

Het prijsverschil tussen deze twee modellen is niet zo heel groot. De Galaxy Fold is verkrijgbaar voor ongeveer €2000. De Huawei Mate X prijs ligt op ongeveer €2300. Moeilijk om te kiezen tussen deze twee modellen? Beiden hebben een aantal specificaties die je bij het ander toestel niet tegenkomt.

Mocht je puur voor de opslagruimte gaan, dan is de keuze niet zo moeilijk. Intern vind je bij beiden 512 GB opslagruimte. Alleen bij de Mate X kun je dit uitbreiden met een Nano Memory Card (tot 256 GB). Bij de opvouwbare Samsung zit je aan 512 GB vast. Dit is trouwens helemaal niet verkeerd.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil Samsung Fold en Huawei Mate X
Schuiven naar boven