Samsung smartphone kopen

Bijgewerkt: 27 januari 2022

Een Samsung smartphone kopen? Je hebt de keuze uit veel verschillende modellen. Ga je voor de S-serie of toch voor een goedkoper toestel? In dit artikel uitgebreide uitleg over alle series en waar je op moet letten. Zo zijn vooral de processor, camera’s en accu belangrijk. Uiteraard speelt ook de prijs een belangrijke rol.

De Samsung series

Een Samsung smartphone kopen begint al met het oriënteren op een bepaalde serie. De Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung brengt toestellen in verschillende series uit. Hieronder de meest voorkomende series:

  • S serie: vlaggenschepen van het merk. Altijd voorzien van de beste processor, camera’s en een zeer stevige behuizing. De krachtige processen kan moeiteloos zware programma’s aan.
  • A serie: smartphones uit de middenklasse. Vaak voorzien van de nieuwste technische snufjes en uitstekende camera’s. Stevige en waterdichte behuizing. De processor is krachtig genoeg om meerdere taken uit te voeren, maar minder snel dan de S serie.
  • J serie: budget smartphones met een kunststof behuizing. Niet waterdicht en ook een minder krachtige processor. Zeker niet geschikt voor gaming. De fotocamera’s zijn redelijk. Het is vooral de lage prijs dat de J serie zo populair maakt.
  • M serie: in 2019 een nieuwe serie van Samsung. Budget smartphones die qua prestaties ergens tussen de J en A serie inliggen.
  • Note serie: grote smartphones die met een styluspen werken. Voorzien van een krachtige processor met voldoende werkgeheugen. De stevige behuizing is waterdicht (geldt alleen voor modellen vanaf 2018). Deze smartphones zijn geschikt voor gaming of andere zware taken.
  • C Serie: het laatste model dateert uit 2016. Voorzien van aluminium behuizing, niet waterdicht.

De tab-serie bestaat uit alle tablets van Samsung.

Samsung smartphone kopen: de processor

Bij een Samsung smartphone kopen zal het al snel opvallen dat het merk gebruikt maakt van 2 processor: Exynos en Snapdragon. De Exynos processor komt uit de eigen Samsung fabriek. Snapdragon processors zijn geproduceerd door het bedrijf Qualcomm. Opvallend is dat alle Samsung smartphones voor de Europese markt voorzien zijn van een Exynos processor. Voor toestellen op de Chinese en Amerikaanse markt zijn dit Snapdragon processors.

Is de een beter dan de ander? Dit wisselt heel sterk. Er zijn diverse onderzoeken naar deze twee processors gedaan. Het ene jaar komt Exynos beter uit de bus, het andere jaar Snapdragon. Bij de Galaxy S9 bleek dat de Snapdragon chip sneller was. Mogelijk ligt dit aan softwareoptimalisatie waar de Exynos processor niet goed op reageert. Toch hebben we als Europeaan geen invloed op het type processor, tenzij je het toestel vanuit Amerika of China laat komen (niet aan te raden).

Welke processor is beter? Je kunt stellen dat de nieuwste processors altijd sneller en efficiënter werken dan hun voorganger. De nieuwste Samsung smartphone is uitgerust met de meest moderne processor. Dit geldt zeker voor toestellen uit de S serie. De A serie doet het qua processor ook nog goed, maar bij de J- en M serie zit vaak een minder krachtige processor.

Het werkgeheugen (RAM geheugen) speelt ook een belangrijke rol. Vanaf 2019 moet je zeker een Samsung smartphone kopen met minimaal 6 GB tot 8 GB werkgeheugen. Minder is niet meer te doen, vooral niet gezien de snelle ontwikkelingen. Tenzij je het geen probleem vindt dat het toestel wat langzamer werkt.

Welke camera is beter?

Het tijdperk van de enkele camera is langzaam aan het verdwijnen. Steeds meer smartphones zijn aan de achterzijde voorzien van een dual, triple of quad camera. De Samsung S10 en S10 Plus hebben een triple camera. De S10e heeft aan de achterzijde een dual camera.

Het voordeel van meerdere cameralenzen is de scherptediepte, waardoor foto’s er veel levendiger uitzien. Verder spelen optische zoom en diafragma een rol. Bij de nieuwste toestellen zit het allemaal wel goed. Koop je een model van voor het jaar 2018, dan moet je rekening houden met minder goede cameraspecificaties.

Accu en opladen van het toestel

De accu bepaalt hoe lang het toestel blijft werken zonder tussentijds op te laden. De processor heeft invloed op de accuduur. Je kunt dus stellen dat deze twee samenwerken. Een accu met een capaciteit vanaf 3000 mAh is echt wel een pre. De nieuwe modellen hebben een accu vanaf 4000 mAh.

Let bij een Samsung smartphone kopen ook de goed op de manier van opladen. Tegenwoordig is snelladen heel normaal, maar kan het toestel ook draadloos opladen? Qi Draadloos opladen zal steeds meer de norm worden.

Samsung smartphone kopen: advies

Mocht je voor een nieuw toestel met zeer goede specificaties gaan, dan is een model uit de S serie zeker aan te raden. Hieronder enkele modellen met krachtige processor, uitstekende camera en sterke accu. Deze zijn ook nog eens volledig stof-en waterdicht:

Samsung S10-serie

Samsung S21-modellen

Samsung Galaxy fold

Samsung A52

Bovenstaande toestellen zijn van een uitstekende kwaliteit. Afhankelijk van het gekozen model betaal je tussen de €200 en €1200. Dit zijn flinke prijsverschillen. De prijs wordt niet alleen bepaald door de processor, maar ook door het interne geheugen. Zo is de A6 van €200 met 32 GB opslagruimte verkrijgbaar. De S10 Plus van €900 heeft een opslagruimte van 1 terabyte. De Fold is de duurste van het stel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Samsung smartphone kopen
Schuiven naar boven