Wat is beter Samsung A of S?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Ga je voor een Samsung smartphone, dan heb je keuze uit verschillende series. Wat is beter, Samsung A of S? De ene serie betreft de topmodellen van dit merk, de andere serie is voordeliger geprijsd. Ontdek de belangrijkste verschillen tussen Samsung A en S.

Verschillende Samsung series

Jaren geleden had je drie Samsung series: J (budget), A (middenklasse) en S (topklasse). Uiteindelijk is de J-serie verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de M-serie. Opvallend is wel dat de M-serie veel beter is dan de vroegere J-serie.

Wat is beter, Samsung A of S?

Kijk je naar smartphones uit de A- of S- serie dan hebben ze beide goede specificaties. Welke van deze twee is beter? Om er in het kort antwoord te geven: de S-serie bestaat uit de vlaggenschepen van dit merk. Maar met de A-serie is ook niks mis. Kijk maar eens naar de belangrijkste verschillen tussen deze twee.

Bekijk Samsung smartphones

Processor van Samsung smartphones

Een belangrijk onderdeel van een smartphone is de processor. Dit kun je ook wel het hart van het toestel noemen. Hoe beter de processor, hoe sneller en efficiënter het toestel werkt. De processor is namelijk op heel veel zaken van invloed. Denk maar aan de snelheid waarmee applicaties openen, of je meerdere taken tegelijkertijd kunt uitvoeren, hoe goed de camera werkt en de batterijduur.

De processors in smartphones uit de S-serie zijn altijd van een topkwaliteit. Samsung kiest altijd voor Exynos of Qualcomm processor, maar wel de zeer geavanceerden. Bovendien is het werkgeheugen zeer groot. Bij de Galaxy S22 Ultra is dit 8 GB tot 1612 GB groot.

Een Galaxy A heeft in veel gevallen een Qualcomm processor, maar dan een minder uitgebreide versie. De Exynos processor kom je in de A serie weinig tegen. Verder is het werkgeheugen kleiner. Bijvoorbeeld 6 GB of 8 GB.

Naar Samsung S22-modellen

Camera’s specificaties

Nog iets om naar te kijken: de camera’s specificaties. Die zijn bij een toestel uit de S serie hartstikke goed. De nieuwste toestellen hebben 3 tot 5 cameralenzen met een hogere resolutie. Bovendien zijn er allerlei extra functies aanwezig.

Samsung besteedt bij de A serie ook aandacht aan de camera’s. Van oorsprong hebben toestellen uit deze serie zelfs een uitgebreider camerasysteem. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Samsung A52 uit 2021. Deze heeft een hoofdcamera met vier lenzen waarvan de hoogste resolutie 64 MP bedraagt.

Kijk je specifiek naar de camera’s dan maakt het niet uit of je voor een Samsung A of een Samsung S gaat. Met beiden kun je mooie foto’s maken.

Levensduur van de batterij (accu)

Is Samsung A of S beter wanneer het op batterijduur aankomt? Eerst eens even kijken naar de accucapaciteit. Die is bij de Samsung S-serie vaak wel wat groter. Het verschil tussen deze twee series bedraagt vaak 500 en mAh (in de batterij). Waarbij de S serie dus een betere accu heeft.

De levensduur van de batterij is niet alleen afhankelijk van het ding zelf. De mate waarin je de smartphone gebruikt speelt ook een belangrijke rol. Maar ook de processor is van invloed. Wanneer je al deze dingen bij elkaar optelt dan heeft de batterij van de S-serie een wat langere levensduur. Dit betekent dat hij net een paar uur langer meegaat voordat je hem weer moet opladen.

Wanneer je alleen maar met het toestel zou bellen dan kan dit met een uit de S-serie makkelijk gedurende 35 uur. Terwijl een toestel uit de A-serie het ongeveer 34 uur volhoudt. Iets minder dus maar nog steeds hartstikke goed.

Het design en verkrijgbare kleuren

Tegenwoordig zien moderne smartphones er heel stijlvol uit. In dat opzicht is er weinig verschil tussen Samsung A of S. Ook met betrekking tot kleuren heb je meer dan voldoende keuze. Wil je een gepersonaliseerde smartphone, kies dan voor een smartphonehoesje, eventueel met eigen foto of tekst.

Tip: de S-serie is altijd waterdicht en voorzien van beschermend glas. Dit ontbreekt geheel of gedeeltelijk bij de A-serie.

De prijs

Je hebt een laag budget. Wat is beter, Samsung A of S? Met een budget tot € 300 kun je beter voor een Samsung A gaan. Er zijn best veel Samsung toestellen voor dit budget verkrijgbaar. Veel van deze toestellen kosten zelfs minder dan € 200. Het perfecte instapmodel.

Een Samsung uit de serie is wel wat duurder geprijsd. Die krijg je niet voor minder dan € 700, of het toestel moet al iets ouder zijn. Smartphones van ongeveer twee jaar oud zakken in prijs. Hoe dan ook, de betere Samsung S-modellen kosten soms meer dan € 1000.

Conclusie: de A is voordelig, de S is beter

Aan de hand van bovenstaand verhaal kun je heel eenvoudig een conclusie trekken. Een toestel uit de A serie is helemaal niet verkeerd maar je kunt hier ook niet het beste van verwachten. De batterij is wat minder en de processor niet zo krachtig en effectief.

Voor een S-toestel betaal je meer maar dan heb je ook wat. Het mooie aan een smartphone uit deze serie is dat hij een lange levensduur heeft. Sommige mensen doen wel vijf jaar of langer met dit toestel voordat ze een nieuwe kopen. Terwijl eentje uit de A serie toch wel eerder aan vervanging toe is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter Samsung A of S?
Schuiven naar boven