Problemen met doorslapen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je wordt ‘s nachts vaak wakker. Wanneer dit een enkele keer gebeurt is dit geen probleem, maar na een tijdje ben je erg vermoeid. Problemen met doorslapen komt vaker voor dan je denkt. Voor alles is een oplossing, ook voor dit probleem. Ontdek wat je het beste kunt doen, zodat je ‘s morgens uitgerust wakker wordt.

De oorzaak van niet door kunnen slapen

Het is vaak lastig om de exacte oorzaak te achterhalen. Toch is duidelijk dat er iets aan de hand is. Problemen met doorslapen ontstaat niet zomaar. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en wat je kunt doen om het probleem op te lossen.

1. Een snurkende partner

De meest voorkomende oorzaak van niet kunnen doorslapen: een partner die snurkt. 25 tot wel 50% van alle mannen snurkt dagelijks. Van de vrouwen is dit ongeveer 25%. Snurkgeluiden zijn irritant, het geluidsniveau bedraagt 40 tot meer dan 80 dB. Bedenk goed dat de maximale geluidsgrens voor de nacht 45 dB bedraagt. Het is dan ook niet zo vreemd dat je van een snurkende partner vaak wakker wordt.

De oplossing: zorg dat de partner iets tegen het snurken doet. Bijvoorbeeld een gezond lichaamsgewicht, stoppen met roken, weinig alcohol drinken en eventueel het gebruik van spierverslappende medicijnen. Wat je zelf kunt doen is het dragen van goede oordopjes. Er zijn speciale oordoppen voor slapen verkrijgbaar, die zijn zeer comfortabel en bieden een hoge demping.

Bekijk oordoppen voor slapen

2. Benauwdheid of slaapapneu

Problemen met doorslapen kan ook bij jezelf liggen. Wanneer je last hebt van benauwdheid of slaapapneu word je een paar keer per nacht wakker. Slaapapneu ontstaat vaker bij mensen met overgewicht, een korte onderkaak of een afwijking in de keel, neus, oren of longen. Ook roken is een oorzaak van slaapapneu.

Oplossing: probeer benauwdheid en slaapapneu te verminderen. Dit doe je door gezond te leven. Vermijd slapen op de rug, dit zorgt voor minder klachten. Bij benauwdheid kun je ook ‘s nachts een raampje open laten. Ernstige benauwdheid moet je altijd door een arts na laten kijken.

3. Brandend maagzuur

Je kent het wel, je schrikt op uit je slaap omdat je last hebt van brandend maagzuur. De oorzaak kan heel verschillend zijn, vaak heeft dit met scherp gekruid voedsel te maken. Maar ook veel frisdranken, chocola of vruchtensappen. Verder ontstaat brandend maagzuur door een breukje in het middenrif. Als laatste komt het vaker bij zwangere vrouwen voor.

Oplossing: slaap met je hoofd wat hoger. Leg een extra kussen onder je hoofd neer. Verder kun je ook maagzuurremmers gebruiken. Hiermee verminderen de klachten snel.

Naar maagzuurremmers

4. Zorgen aan het hoofd

Je ligt continu te piekeren en te draaien. Herkenbaar? Dan ervaar je vast wel problemen met doorslapen. Zolang je de onderliggende oorzaak niet wegneemt blijft dit probleem aanhouden.

De oplossing: probeer meer rust in je hoofd te creëren. Praat over zaken waar je tegenaan loopt. Durf hulp te vragen, op welke manier dan ook. Als laatste is het belangrijk om regelmatig ontspanning te nemen. Lees een goed boek, kijk een mooie film, ga naar de sauna of onderneem iets met vrienden of je partner.

Sommige problemen kun je niet direct oplossen. Denk maar aan ziekte, financiële problemen, relatieproblemen of je werksituatie. Bedenk dat er altijd licht aan het einde van de tunnel schijnt. Ook nu weer geldt: probeer, eventueel met hulp, iets aan je zorgen te doen.

Overige oorzaken

Er zijn nog een aantal oorzaken waardoor je problemen met doorslapen ervaart. Dit zijn rusteloze benen, kuitkrampen, hartkloppingen, verkoudheid of griep, opvliegers of vaak moeten plassen. Ook de aanwezigheid van jonge kinderen (baby) kan je uit je slaap houden.

Problemen met doorslapen oplossen

Hierboven heb je enkele oorzaken en oplossingen gezien. Wist je dat bepaalde gewoontes ervoor kunnen zorgen dat doorslapen echt voor problemen gaat zorgen? Houd je daarom aan de volgende tips.

Drink ‘s avonds geen alcohol of zeker niet te veel. Als gevolg hiervan slaap je heel licht en word je vaker wakker. Van koffie, cola, energiedrank, chocola en roken is bekend dat het opwekkende stoffen bevat. Je komt moeilijker in slamaap en bent eerder wakker. Vermijd dit soort producten, al helemaal vlak voor het slapen gaan.

Kijk liever niet op je smartphone of tablet wanneer je in bed ligt. Leg het ding een uur voor het slapen gaan aan de kant.

Door een jetlag, overdag slapen of werken in ploegendiensten kun je in een verstoord dag- en nachtritme raken. Probeer zeker niet te lang in bed te liggen en toch een ritme te vinden.

Tip: dankzij melatonine supplementen maakt je lichaam een hormoon aan waardoor je moe wordt en makkelijker in slaap valt.

Bekijk melatonine tabletten

Ontspanning, maar niet sporten

Zo vlak voor het slapen gaan kun je wel wat ontspanning gebruiken. Denk hierbij aan een warm bad, een gezelschapsspelletje of een leuke film. Voorkom zware lichamelijke inspanning. Dus niet autorijden, sporten of zwaar werk vlak voordat je gaat slapen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Problemen met doorslapen
Schuiven naar boven