Deze sport voor hoogsensitief kind

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een hoogstens kind is zeer opmerkzaam. Het neemt zowel verbale als non-verbale communicatie op een andere manier waar. Natuurlijk heeft ook dit kind behoefte aan beweging. Welke sport voor een hoogsensitief kind? Lees welke sporten geschikt zijn.

Ideaal voor hoogsensitieve kinderen: badminton
Bekijk deze set

Kenmerken van hoogsensiviteit

Hoogsensitiviteit is geen ziekte of psychische aandoening. Het gaat hier om een persoonlijkheidskenmerk. Ruim 18% van de Nederlanders is hoogsensitief.

Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit? Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken, bekijk of je kind hierbij past.

  • Zeer opmerkzaam
  • Meer tijd nodig om met veranderingen om te gaan
  • Moeilijk keuzes kunnen maken
  • Moeite om beslissingen te maken
  • Slecht tegen drukte en lawaai kunnen
  • Zintuigen worden snel geprikkeld
  • Wordt beïnvloed door de stemmingen van anderen

Hoog sensitieve kinderen zijn stressgevoelig. Onder druk presteren ze minder, al helemaal wanneer er ogen op ze gericht zijn.

Welke sport voor hoogsensitief kind?

65% van de kinderen (4-18 jaar) sport wekelijks. Dit is goed want sport is ontzettend belangrijk. Het zorgt niet alleen voor een betere conditie, ook werkt het kind aan een sterke botstructuur, spieren en pezen. Bovendien onderhoudt het kind sociale contacten en zit het lekkerder in zijn of haar vel.

Welke sport voor een hoogsensitief kind kiezen? Omdat deze kinderen erg gevoelig zijn, is het belangrijk voor de juiste sport te gaan. Hieronder enkele ideeën.

Niet doen: teamsport

Voetbal, basketbal of hockey, allemaal van die teamsporten waarbij er lichamelijk contact is. Dit betekent dat de spelers elkaar duwen of aan elkaar trekken. Voor een hoogsensitief kind is dit verre van prettig. Bovendien is er bij dit soort sporten veel lawaai aanwezig. Hierdoor raakt het hoogsensitief kind overprikkeld.

Ook niet doen: sporten waarbij je vies wordt

Voor de meeste kinderen is het geen probleem om vies te worden. Een uitglijder op het voetbalveld of tijdens rugby in de modder belanden. Het maakt de sport er alleen maar leuker op. Hoogsensitieve kinderen houden niet van vies worden. Zand of modder dat de kleren vies maakt, in het haar terechtkomt en aan de handen blijft plakken. Deze kinderen gruwelen hiervan.

Geschikte sporten voor hoogsensitieve kinderen

Je weet nu welke sporten ongeschikt zijn voor het hoogsensitief kind. Maar ja, welke sport dan wel? Onderstaande sporten zijn zeker geschikt.

Paardrijden

Voor het hoogsensitief kind is paardrijden een zeer geschikte sport. Dit komt omdat paarden net als hoogsensitieve mensen zeer gevoelig zijn. Ze reageren op de emoties van mensen. Een hoogsensitief kind begrijpt hoe het paard zich voelt, en andersom. Bovendien biedt paardrijden veel ontspanning. Het kind hoeft zich niet bezig te houden met teamgenootjes maar puur met het paard.

Er zijn verschillende takken van de paardensport. Dressuur of recreatie rijden is geschikt. Springen en endurance brengt weer meer spanning met zich mee.

Fietsen

Lekker de buitenlucht in, over bospaden of verharde wegen. Fietsen is voor zoveel dingen goed. Bijvoorbeeld voor de longen, beenspieren, rug maar ook geestelijk. Veel kinderen vinden het leuk om op een mountainbike over ruw terrein te gaan. Dit is een echte uitdaging zonder dat het kind prestatiedrang voelt. Bovendien hoeft het ook niet met anderen in contact te komen. Een mountainbike (MTB) is al verkrijgbaar vanaf € 200 dus deze sport is ook nog eens goedkoop.

Naar mountainbikes

Wandelen

Misschien lijkt wandelen niet direct een sport maar dat is het dus wel. Het is een eenvoudige sport waarmee het kind de conditie verbetert. Bovendien is wandelen goed voor de gewrichten, spieren en hart- en bloedvaten. Door te wandelen kom je in aanraking met de natuur, maar weinig met andere mensen. Dit betekent een lekkere rustige sport.

Naast het normale wandelen heb je ook hiking, hierbij maak je gebruik van stokken. Goed voor het evenwicht maar ook voor de algehele training van het lichaam.

Hardlopen

Van hardlopen is bekend dat het voor een betere conditie zorgt. Het bevordert de gezondheid en is ook nog eens goed voor een betere hersenfunctie. Daarnaast verstevigt het de gewrichten en botten. Hardlopen doe je lekker alleen, zonder dat je teveel geprikkeld wordt. De ideale sport voor een hoogsensitief kind.

Tafeltennis

Ook tafeltennis is een goede sport voor het hoogsensitief kind. Hoewel je dit met een ander speelt, is er geen fysiek contact. Bovendien zijn er ook niet te veel prikkels en hoef je niet hard te rennen.

Badminton

Voortbordurend op tafeltennis: badminton is ook een vrij rustige sport. Wel is hier wat meer lichaamsbeweging vereist, maar dit is alleen maar goed. Laat het kind recreatief badmintonnen. Zodra het prestatiedrang voelt dan is de lol ervan af.

Boksen

Bij een vechtsport is er veel fysiek contact aanwezig. Toch kan boksen zeer therapeutisch zijn. Het helpt namelijk bij het verwerken van gevoelens. Bovendien is het bij boksen niet direct nodig om tegenover een ander te staan: het kan ook tegen een bokszak of boksbal hierdoor is deze sport zelfs thuis te beoefenen.

Bekijk bokszakken

Overige sporten voor het hoogsensitief kind

Er zijn natuurlijk nog veel meer sporten te bedenken. Bijvoorbeeld darten, dit doe je alleen of samen. Ook nu weer is er geen fysiek contact. Houd er wel rekening mee dat het kid tijdens het darten soms veel moet verwerken. Daarom is het beter om voor een elektronisch dartbord te gaan. Deze houdt de score zelf bij.

Naar elektronische dartborden

Andere sporten zijn schaken, dammen, zwemmen, dansen, boogschieten en overige niet-fysieke sporten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Deze sport voor hoogsensitief kind
Schuiven naar boven