Geheim bellen (anoniem) via je smartphone of vaste telefoon

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tegenwoordig wordt je telefoonnummer standaard meegezonden wanneer je iemand belt. Niet altijd praktisch, dus misschien wil je wel geheim bellen. De ander ziet jouw telefoonnummer dan niet. Wees je dat anoniem bellen gewoon met je smartphone mogelijk is? Daarnaast kan dit ook met de vaste telefoon.

Waarom nummerweergave

Vroeger kon je nooit zien door wie je gebeld werd. Je was dus verplicht om de telefoon op te nemen. Deed je dat niet dan kon je ook niet terugbellen. Eind vorige eeuw kwamen ineens de nummermelders op de markt. Deze koppelde je aan je huistelefoon, zo kon je direct zien wie er belde. Later kwamen de mobiele telefoons en smartphones, die beschikken over een ingebouwd nummermelder.

Geheim bellen doe je zo – met je smartphone

Soms is het handiger om geheim te bellen. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijf belt waarvan je niet wil dat deze terugbellen. Of omdat je jouw telefoonnummer liever geheim houdt.

Geheim bellen kan iedereen. Dit doe je heel eenvoudig door voor het telefoonnummer waarnaar je belt een speciale code in te toetsen. Dit ziet er als volgt uit:

#31#(telefoonnummer)

Je voert dus een #, het cijfer 31 en weer een # in, gevolgd door het telefoonnummer. Dit allemaal achter elkaar. Vervolgens druk je op bellen en je nummer wordt niet meegezonden. Dit betekent dat je anoniem belt.

Deze methode werkt alleen op smartphones. Ook op (oudere) gsm’s werkt dit. Let op want bovenstaande methode werkt zowel in Nederland als België, maar niet op vaste telefoons, Italië en Spanje (mobiel), Zweden, Zwitserland (mobiel), Albanië en een aantal andere landen.

(tip!) Naar de nieuwste smartphones

Anoniem bellen met een vaste telefoon

Bel je vanaf een vaste telefoon? Dan kun je bovenstaande blokkeercode niet gebruiken. Vanuit Nederland aan België gebruik je de volgende code wanneer je gebruik maakt van een vaste telefoon:

*31*(telefoonnummer)#

Vergeet dus niet het telefoonnummer met een hekje af te sluiten!

Bekijk huistelefoons met nummerblokkering

Blokkeercodes in andere landen

Bel je vanuit een ander land? Hieronder vind je een aantal populaire blokkeercodes. Deze code toets je vóór het telefoonnummer in.

 • *67: Verenigde Staten en Canada
 • 3651: Frankrijk – vaste telefoon
 • *67#: Italië – vaste telefoon
 • *31*: Griekenland (vaste telefoon), Roemenië, Nederland (vaste telefoon)
 • 067: Spanje – vaste telefoon
 • 141: Verenigd Koninkrijk en Ierland
 • #31#: Nederland en België (mobiel), delen van de Verenigde Staten, in Duitsland, Denemarken, Canada, Griekenland (mobiel)

Geheim bellen instellen op je smartphone

Wil je continu geheim bellen? Met een smartphone is dat goed mogelijk. Binnen het instellingenmenu kun je dit namelijk aanpassen. Zo zorg je ervoor dat elke uitgaande oproep geheim blijft.

Android geheim bellen instellen

 • Open de telefoon app op je Android smartphone
 • Ga naar menu (drie streepjes)
 • Tik op instellingen
 • Tik op Gespreksaccounts of Aanvullende instellingen
 • Kies voor Nummer verbergen

IPhone anoniem bellen instellen

 • Open de instellingen op je iPhone
 • Ga naar het onderdeel Telefoon
 • Tik op Nummerherkenning
 • Verschuif de slider zodat hij grijs is

Op deze manier stel je heel eenvoudig in dat je altijd anoniem oftewel geheim belt. Je ziet, het is helemaal niet zo moeilijk om dit in te stellen. Wil je uiteindelijk toch weer voor nummerherkenning gaan? Volg bovenstaande stappen en stel in dat je nummer weer zichtbaar is.

Hoe zit je anoniem bellen aan op de verschillende smartphones?

Misschien ben je op zoek naar instellingen met betrekking tot anoniem bellen voor je Samsung, Oppo, KPN, huistelefoon of iets anders. Het merk of model smartphone of telefoon doet er niet toe. Heb je een smartphone, kijk dan naar het besturingssysteem. Het instellen op Android gaat weer wat anders dan bij een iPhone.

Anoniem bellen met een huistelefoon gaat altijd via de code*31*telefoonnummer#. Vergis je dus niet want zowel smartphone als huistelefoon hebben twee verschillende codes.

Waarom bedrijven anoniem bellen

Veel bedrijven bellen geheim oftewel anoniem. Dit kan erg vervelend zijn, want je weet niet wie er belt. Bovendien kun je ook niet terugbellen om te achterhalen wie de beller was. Waarom bellen bedrijven eigenlijk anoniem? Dit doen ze om ervoor te zorgen dat mensen niet terug gaan bellen. Vaak heeft de uitgaande lijn een ander telefoonnummer dan bijvoorbeeld de klantenservice.

Ziekenhuizen en huisartsen bellen ook anoniem. Zo kunnen ze het telefoonnummergeheim houden zodat patiënten niet terug gaan bellen. Patiënten die toch hulp nodig hebben kunnen op het algemene telefoonnummer terecht.

Anoniem bellen is niet volledig anoniem

Je wil geheim bellen en denkt dat je telefoonnummer zo niet zichtbaar is. Maar hoe anoniem is anoniem bellen? Bel je het alarmnummer (112) dan is je telefoonnummer altijd bekend. Ook wanneer je geheim bellen aan hebt staan.

Val je iemand vaak lastig en doe je dit via geheim bellen? De ontvanger kan uiteindelijk een klacht bij de eigen provider indienen. De provider doet vervolgens onderzoek. Vaak krijg je eerst een waarschuwingsbrief van die provider. Wanneer je toch door blijft gaan met telefonisch lastigvallen, dan krijgt de ander jouw telefoonnummer doorgestuurd. Je ziet, anoniem bellen is niet alle gevallen anoniem.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geheim bellen (anoniem) via je smartphone of vaste telefoon
Schuiven naar boven