Opklapbed: van goedkoop tot luxe

Bijgewerkt: 28 mei 2022

Je hebt het opklapbed 1 persoons of voor twee personen. Dan heb je ook nog ontzettend veel keuze in prijs en kwaliteit. Van een goedkoop model tot een zeer luxe opklapbed met ombouw: waar moet je voor kiezen? Het is vooral belangrijk dat je (of de logé) veilig en comfortabel ligt.

Een losstaand bed of ingebouwd tegen de muur/in de kast

Heb je af en toe een logé, dan is een losstaand opklapbed het meest praktische. Die kun je makkelijk verplaatsen, bijvoorbeeld van de ene naar de andere slaapkamer. Bovendien is een los bed ook makkelijker uit te lenen of op zolder op te bergen.

Wanneer je vaak gebruikt maakt van het bed dan is het handiger wanneer hij een vaste plek krijgt. Je hebt het opklapbed tegen de muur, dit ziet eruit als een smalle kast. En dan heb je natuurlijk nog het opklapbed in kast, vaak zit hier opbergruimte onder of naast.

Waar je allemaal op moet letten

Een opklapbed kopen? Dan is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten. Je kijkt niet alleen naar de prijs maar ook naar de afmeting, het comfort en hoe en waar je hem wil gaan gebruiken. Lees onderstaande tips maar eens goed door.

Tip 1: voor een of twee personen

Een opklapbed éénpersoons is vrij stabiel. Dat is belangrijk want dit soort bedden mist wel wat aan stevigheid. Ga je voor een tweepersoons opklapbed dan moet je vooral naar het materiaal kijken. Het bed moet namelijk ontzettend stevig en stabiel staan.

Wanneer je het niet vertrouwt kun je beter tweemaal een éénpersoonsbed kopen. Die schuif je makkelijk tegen elkaar, bovendien kun je er ook alle kanten mee op. Bedenk dus van tevoren of een tweepersoons opklapbed wel zo praktisch is.

Tip 2: met of zonder ombouw

De meeste opklapbedden hebben een degelijk onderstel, maar er is geen ombouw aanwezig. Op zich is dit niet zo heel erg, de meeste mensen vallen niet uit bed. Een ombouw geeft het opklapbed wel een luxere uitstraling.

Wil je echt een opklapbed met ombouw, dan kom je bij de bedkasten uit. Wanneer je het bed omhoog klapt verdwijnt hij in een soort kast, dit wordt ook wel de ombouw genoemd. Nadeel hiervan is dat dit systeem meer ruimte in beslag neemt, bovendien kun je het niet zo eenvoudig verplaatsen. Bovendien is de aanschafprijs een stuk hoger. Voordeel is dan weer die mooiere uitstraling.

Bekijk bedkast

Tip 3: het ligcomfort

Toegeven, een opklapbed ligt niet zo comfortabel als een normaal bed. Bij de meeste opklapbedden spreek je van een gemiddeld ligcomfort.  Dat is op zich niet zo erg want op dit bed lig je toch geen weken achter elkaar. Een gemiddeld ligcomfort is dus meer dan prima. Maar let op want je hebt ook bedden met een laag ligcomfort. Die zijn goedkoper maar niet echt een aanrader.

Naar opklapbedden met gemiddeld ligcomfort

4. Het draagvermogen

Net zo belangrijk is het draagvermogen. Veel goedkope opklapbedden hebben een draagvermogen tot maximaal 90 of 100 kg. Voor veel mensen is dit prima, maar wat doe je wanneer iemand zwaarder is? Of wanneer ze er toch met z’n tweeën op gaan liggen? Neem het zekere voor het onzekere. Koop bij voorkeur een opklapbed dat geschikt is voor een gewicht van 100-150 kg. Met een lager lichaamsgewicht erop liggen mag natuurlijk altijd.

Wanneer je zeker weet dat de slaper niet boven de 100 kg uitkomt, dan is het natuurlijk niet nodig om een ander opklapbed aan te schaffen.

5. De prijs van het opklapbed

Misschien wel het belangrijkst om op te letten: de prijs. Je hebt hierboven al een beetje kunnen lezen dat hele goedkope bedden niet van de allerhoogste kwaliteit zijn. Die kun je dus beter links laten liggen. Wil je een kwalitatief opklapbed, reken dan op een aanschafprijs van ongeveer € 125 tot € 200 (éénpersoons). Je hebt dan wel een model met een comfortabel matras en een stevig frame te pakken.

Natuurlijk zijn er ook goedkopere opklapbedden. De prijs ligt dan ergens tussen de € 80 en € 125. Dit soort bedden is geschikt voor incidenteel gebruik, echt niet om hier langer dan een nacht achter elkaar op te slapen. Op een goedkoop opklapbed krijg je namelijk heel snel last van rugklachten of pijn aan de gewrichten. Bovendien is dit ook niet goed voor de nek en de algemene nachtrust.

Conclusie opklapbed kopen

Wanneer je bovenstaande tips ter harte neemt koop je zeker het beste opklapbed. Vergelijk de aanbiedingen goed met elkaar. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten nog eens op een rij:

  • Afmeting (een of twee personen)
  • Ligcomfort (kies voor een dikker matras)
  • Uitstraling (met of zonder ombouw)
  • Draagvermogen
  • Prijs

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Opklapbed: van goedkoop tot luxe
Schuiven naar boven