Aantal woningen in Nederland (2022)

Het is steeds lastiger om een huurwoning te krijgen. Ook aan koopwoningen is er een tekort, als gevolg hiervan stijgen de prijzen fors. Het aantal woningen in Nederland is te laag, maar wat is de exacte woningvoorraad? Ontdek hoeveel woningen Nederland telt en hoeveel er eigenlijk bij zouden moeten komen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Dit verstaan we onder een woning

Wanneer je naar het aantal woningen kijkt gaat het altijd om een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat de woning voorzien is van een eigen ingang en toilet. Zodra de woonruimte geen eigen ingang en/of toilet heeft dan spreek je van een (zorg)instelling.

Aantal woningen in Nederland

Het aantal woningen is in de afgelopen 25 jaar toegenomen. Dat moet ook wel want we krijgen er steeds meer inwoners bij. Zo zag de ontwikkeling van de woningvoorraad er de afgelopen jaren uit:

  • 1896: 1 miljoen
  • 1962: 3 miljoen
  • 1982: 5 miljoen
  • 2007: 7 miljoen
  • 2020: 9 miljoen

In 2021 moesten er 68.000 nieuwbouwwoningen bijkomen. In januari 2022 telt Nederland in totaal 9,2 miljoen woningen.

In 2022 moeten er nog eens 70.000 nieuwbouwwoningen op de markt komen. Hiermee zou eind 2022 het totaal aantal woningen op 9,27 miljoen liggen.

Zo ziet de huisvesting er in Nederland uit

Laten we eens gaan kijken naar de huisvesting in Nederland. Ruim 60% van de woningen betreft koopwoningen. Bijna 40% van alle woningen gaat over huurwoningen. Een heel klein percentage is anders ingedeeld.

Conclusie: er zijn meer koopwoningen dan huurwoningen. Wanneer je afhankelijk bent van een (sociale) huurwoning heb je dus veel minder keuze.

Prijzen woningen blijven stijgen

Een nieuwbouwwoning kost begin 2022 gemiddeld € 425.000. Dat is een stijging van maar liefst 8,7% ten opzichte van een jaar eerder. De verwachting is dat een nieuwbouwwoning halverwege 2022 gemiddeld € 463.000 kost.

De huurprijzen voor woningen zijn de laatste decennia ook flink gestegen. De gemiddelde huurprijs bedraagt € 10,05 per vierkante meter (per maand). Voor een appartement geldt een gemiddelde huurprijs van € 14,75 per vierkante meter. Opvallend is dat de huurwoningen in de vrije sector in 2017 het duurst waren. Hierna is dit gaan dalen.

Tip: bekijk de mooiste woondecoratie

Aantal inwoners en huishoudens in Nederland

Met meer dan 9 miljoen woningen zou je zeggen dat dit er meer dan voldoende zijn. Dat klopt redelijk. Nederland telt in januari 2022 maar liefst 17,6 miljoen inwoners. Het gemiddelde huishouden is 2,1 personen groot. Dit betekent dat er in 2022 ongeveer 8,3 miljoen huishoudens zijn. Er zijn dus meer woningen dan huishoudens.

Toch is er een tekort aan woningen

Met het aantal woningen in Nederland zit het wel goed: meer woningen dan huishoudens. Toch is er een schreeuwend tekort aan woningen. De vraag is waarom dit zo is. Dit heeft met de benutting van de woningvoorraad te maken. De doorstroming is slecht en een aantal woningen wordt helemaal niet gebruikt.

De schatting is dat we in 2022 ongeveer 280.000 woningen tekort komen. Dit maakt het voor mensen lastig om zelfstandig te wonen of te verhuizen. Sommige mensen zijn door het woningtekort zelfs dakloos.

Mensen die geen woning kunnen vinden wonen soms noodgedwongen met een ander huishouden samen. Ze vinden geen woning omdat er gewoon geen sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Huren in de vrije sector (particulier) is vaak veel te duur, bovendien vervalt dan het recht op huurtoeslag. Een koopwoning wordt ook steeds duurder, hierdoor kunnen starters er niet aan beginnen.

In 2030 moeten er meer dan 10 miljoen woningen zijn

Om het woningtekort op te vangen is het de bedoeling dat er in 10 jaar tijd ruim 1 miljoen woningen bijkomen. Dit zet de teller in 2030 op meer dan 10 miljoen woningen. Ondertussen bedenken mensen zelf oplossingen, bijvoorbeeld door het zelf bouwen van een Tiny House.

Staat een Tiny House op wielen en is het verplaatsbaar dan mag het op sommige plekken staan, vaak wel tijdelijk. Meestal is het toch de bedoeling dat dit kleine huisje op het waterleidingnet en stroomnet wordt aangesloten. In dit geval heb je een stukje grond nodig. Deze grond moet het bestemmingsplan wonen hebben. Je mag geen Tiny House op landbouwgrond zetten.

Bekijk boeken over Tiny Houses

Wat doet de overheid aan het woningtekort?

De overheid heeft een fonds van maar liefst 2 miljard euro in het leven geroepen. Gemeenten kunnen subsidie krijgen voor het realiseren van nieuwe woningen. Wanneer gemeenten bouwen in gebieden waar de woningnood groot is dan kunnen ze zeker deze subsidie krijgen.

Waarom bouwt de overheid geen woningen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het de bedoeling dat er jaarlijks duizenden nieuwe woningen bijkomen. Het streven is om elk jaar 75.000 woningen te leveren, maar dit is nagenoeg niet haalbaar. Dit komt omdat er een flink personeelstekort in de bouw is. Ook zijn er niet genoeg bouwlocaties beschikbaar. Daarnaast krijg je te maken met de problemen rondom pfas en stikstof, ook dit vertraagt de bouw van nieuwe woningen.

Door alle wet- en regelgeving snijdt de overheid zichzelf in de vingers. Daarom zal het aantal woningen in Nederland niet zo snel toenemen als gewenst.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial