Amerikaanse wijken in Nederland

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In Nederland kom je heel wat standaard wijken tegen. De huizen zijn klein en staan dicht op elkaar. Maar wist je dat een Amerikaanse leider in Nederland zeker mogelijk is? Sterker nog, er zijn zelfs een aantal van deze wijken te vinden. Bijvoorbeeld in Eindhoven en Soesterberg.

Kenmerken van een Amerikaanse wijk

Helaas zijn er niet zoveel Amerikaanse wijken in Nederland, maar dit kan in de toekomst zeker veranderen. Dit soort wijken zien er namelijk anders maar ook beter uit.

Een wijk in Amerikaanse stijl kenmerkt zich vooral door grote woningen. Vaak voorzien van typisch Amerikaanse daken, waarbij ze zeer schuin aflopen. Er zijn vaak grote raampartijen aanwezig. Aan de voorzijde van elke woning bevindt zich een netjes onderhouden grasveldje. Tussen de woningen is een oprit zodat iedereen zijn auto naast de woning parkeert.

Verder heeft de betegeling in de straat vaak een lichtere kleur dan normaal. Hierbij zijn de straten ook vrij breed, daar waar ze in Nederlandse wijken soms ontzettend smal zijn.

Begin alvast goed met deze Amerikaanse koelkast

Amerikaanse wijken in Nederland: Eindhoven

In Eindhoven bestaat al enige tijd een Amerikaanse wijk. Hier staan woningen in Californische stijl, dit is allemaal gerealiseerd in een parkachtige omgeving. De kavels zijn hier zeer groot en er staan alleen vrijstaande woningen.

Kenmerkend zijn de vele bungalows, die lange tijd in Amerika ook zeer populair waren. Nog opvallender zijn de straatnamen, deze hebben allemaal een verwijzing naar jazzmuzikanten uit de VS. Elke woning in Amerikaanse stijl is voorzien van superstrak metselwerk, veel houtelementen maar natuurlijk ook de bekende veranda’s. In totaal telt Eindhoven drie Amerikaanse buurten.

Wat in deze buurten wel ontbreekt zijn de typische grasveldjes voor de woningen. Hierdoor ziet deze Amerikaanse wijk er nog het meest uit als een mix tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Een bijzondere wijk in Arnhem

Zoek je de mooiste Amerikaanse wijk in Nederland, dan moet je zeker eens in Arnhem kijken (wijk Schuytgraaf). Hier vind je wel de kaarsrechte grasveldjes voor de woningen. Bovendien staan hier moderne Amerikaanse huizen. Het betreft vrijstaande of twee onder één kap woningen.

De huizen in deze wijk zijn (uiteraard) groot. Maar let op want niet alle woningen in deze wijk behoren tot de Amerikaanse stijl. Er staan namelijk ook tussenwoningen, die zijn een stuk kleiner.

Wat betaal je nu voor een woning in deze Amerikaanse wijk? Op zich valt dit nog wel mee. In 2022 staat er een te koop voor € 475.000. Het gaat hier om een woning op een perceeloppervlakte van 270 m² en met een inhoud van 450 m³.

Deze wijk werd in 2005 gebouwd en zag er toen nog heel bijzonder uit. Inmiddels zijn er parkeervakken aan de voorzijde gerealiseerd (niet echt Amerikaans). De stoep ziet er niet meer zo mooi uit en veel van de gazonnetjes zijn slecht onderhouden. Ook zijn veel woningen hun glans inmiddels kwijtgeraakt. De vrijstaande woningen zien er juist wel weer goed onderhouden uit.

Amerikaanse buitenkant, Hollandse binnenkant

Wanneer je door een Amerikaanse wijk in Nederland rondrijdt zal je direct de bijzondere buitenkant opvallen. Maar binnen in de woningen ziet het er allemaal heel Hollands uit. Dat heeft natuurlijk met de inrichting van de bewoners te maken. We zijn nu eenmaal niet gewend aan een Amerikaanse inrichting, die er vaak toch wat anders uitziet.

Zo plaatsen Amerikanen het bankstel vaak midden in de woonkamer. Hierachter staat een tafeltje, waardoor je aan de achterkant nog vrije loopruimte hebt. Nederlanders plaatsen het bankstel liever tegen een muur aan.

In Amerika staat er een eettafel in de keuken maar niet of zelden in de woonkamer. Terwijl nuchtere Hollanders de eettafel net zo vaak in de woonkamer plaatsen.

Een Amerikaanse keuken is vaak voorzien van een kookeiland of een bar. Maar dat kom je wel steeds meer bij Nederlandse keukens tegen. Dus langzaam komen er ook wat overeenkomsten naar Nederland toe.

Amerikaanse huizen te koop in Nederland

Je hebt twee opties: een woning in een Amerikaanse wijk kopen, of een Amerikaans huis. Een woning in Amerikaanse stijl hoeft namelijk niet direct in een speciale wijk te staan. Er staan namelijk verspreid over Nederland best veel woningen in Amerikaanse stijl. Het is even zoeken maar ze zijn er wel.

Kenmerken:

  • Strak grasveld voor de woning
  • Veranda (aan de voor- of achterkant)
  • Soms een serre
  • Grote raampartijen
  • Zeer schuin dak
  • Eigen oprit
  • Garage naast de woning

Dus: met deze kenmerken vind je vast iets in Amerikaanse stijl.

Denk je erover om te emigreren? Dan is één van deze boeken een aanrader.

Bekijk boeken over emigreren

Huizenprijzen: verschil tussen Amerika en Nederland

Wist je dat in veel Amerikaanse staten de huizenprijzen veel lager liggen? Landelijk gezien betaal je in Amerika gemiddeld $ 240.000 voor een woning. Dit komt neer op ongeveer € 210.000. De woningen in Amerika zijn over het algemeen veel groter.

Voor een Nederlandse woning betaal je gemiddeld € 425.000. Dat is een stuk meer waarbij je minder woonruimte krijgt. Helaas.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Amerikaanse wijken in Nederland
Schuiven naar boven