Automatische deursluiter voor normale deur of schuifdeur

Bijgewerkt: 26 mei 2022

Je hebt de automatische deursluiter voor normale deuren, schuifdeuren en zelfs het kippenhok. Daarnaast heb je de zelfsluitende deuren bij brand, dit systeem kom je bij grote bedrijven tegen. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Hieronder vind je producten met betrekking tot de automatische deursluiter (deurdranger). Lees ook de info over het monteren en afstellen hiervan.

Werking van een deurdranger

Een automatische deursluiter noem je ook wel een deurdranger. De werking is een beetje afhankelijk van het merk en het model. De standaard deursluiter bestaat uit een oprolbare RVS staaldraad. Deze kan tot meer dan een meter uit te rollen. Naar buiten draaiende deuren worden weer gemakkelijk naar binnen getrokken. Hierdoor sluit de deur zichzelf. Je hebt ook modellen die middels een soort arm werken, die zijn kwalitatief beter.

De standaard automatische deurdranger bevestig je eenvoudig met behulp van dubbelzijdig tape of schroeven. Wanneer de automatische deursluiter even niet nodig is dan haal je de kabel van het haakje. Je hoeft dus niet alles te demonteren.

In hotels, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen wordt gebruik gemaakt van een professionele automatische deursluiter. Brand- en rookwerende binnendeuren zijn te openen en sluiten zonder dat de gebruiker een weerstand merkt. Alleen bij brand of stroomuitval worden de deuren automatisch gesloten. Dit soort deursluiters is een stuk duurder en voor particulier of normaal zakelijk gebruik niet noodzakelijk.

Automatische deursluiter kopen: de prijs

Een automatische deursluiter hoeft niet duur te zijn. Je koopt er al een vanaf € 9,95. Ga je voor een wat betere kwaliteit en ben je tussen de € 15 en € 20 kwijt. Voor de modellen met arm, geschikt voor verschillende deuren, betaal je ongeveer € 35. Deze zijn kwalitatief zeer goed en betrouwbaar.

Bekijk automatische deursluiters

Het best verkochte model is die met een staaldraad in een katrol, de prijs ligt rond de € 11. Hierna volgt een model van het merk Axa en als derde de deurdranger met glij arm, deze kost rond de € 35. Hieraan is te zien dat de meeste mensen voor een goedkope oplossing gaan. Tip: wanneer je het budget ervoor hebt kun je beter voor de kwalitatief betere modellen gaan. Hier heb je veel meer profijt van.

De deurdranger voor een schuifdeur

De eerder genoemde deurdranger met RVS staaldraad is geschikt voor een schuifdeur (of normale deur). Een automatische deursluiter met glij arm kun je weer niet voor een schuifdeur gebruiken. Zoek je een automatische deursluiter voor schuifdeur, ga dan voor een compact model met oprolbare staaldraad.

Naar deursluiter voor schuifdeur

Dit soort modellen kost tussen de € 13 en € 22. Kijk ook naar de trekkracht, wanneer deze tussen de 600 en 800 gram ligt dan zit je altijd goed.

Voor het kippenhok

Je hebt ook de automatische deursluiter voor het kippenhok. Dit noem je ook wel de automatische hokopener. Een goed model is voorzien van ingebouwde timer en lichtsensor. Voordeel hiervan is dat je ‘s morgens niet je bed uit hoeft om de kippen eruit te laten. ‘s Avonds heb je er ook geen omkijken naar.

Deze automatische deursluiter past zich gedurende het jaar aan de hoeveelheid daglicht. Hij volgt dus het ritme van de kippen. Je hebt ook een hokopener met tijdschakelaar, deze moet je af en toe bijstellen. Dit doe je gedurende 4-5 keer per jaar. Je betaalt tussen de € 140 en € 170 voor een automatische hokopener.

Bekijk hokopeners

Automatische deursluiter monteren

Bij aankoop van het product zit er altijd een gebruiksaanwijzing. Is deze niet aanwezig, kijk dan op het internet hoe je hem moet monteren. Dit hangt namelijk geheel van het model af. Hieronder vind je het standaard montage stappenplan.

Deursluiter met geleiderol (staaldraad)

  1. Monteer de deursluiter aan de scharnierzijde op het deurkozijn, ongeveer 10 cm boven de vloer.
  2. Monteer nu de deursluiter stang tegen de gesloten deur. Dit doe je door de deur te sluiten en de geleide rol achter de top van de sluiterstang te plaatsen. Schroef de stang nu op de deur.

Deurveer

  • Heb je een recht of hoekmodel of een scharnierpen? Verwijder de scharnierpen uit de scharnier en schuif de deurveer over de pen. Wanneer je de veer een beetje opentrekt komen de veerpootjes mooi in lijn. Schuif nu alles over het bovenste scharnier.
  • Bij een hoekmodel moet je de veer eerst in elkaar duwen en vervolgens alles over de kop van de bovenste paumellescharnier schuiven.

Het afstellen

De automatische deursluiter afstellen is heel belangrijk. Hiermee bepaal je hoe snel de deur zich weer sluit. Vooral in de winter is het belangrijk dat de deur goed en snel dicht valt, hiermee voorkom je verlies van warmte.

Bij een buitendeur wordt vaak gebruik gemaakt van een deursluiter met schaararm. Simpelweg omdat deze meer duwkracht heeft. Voor het afstellen maakt het niet uit welk type deursluiter je hebt. De sluitsnelheid maar ook de openingsdemping regel je middels de stelschroeven. Die vind je vaak op de behuizing van de deurdranger. Middels de schroeven pas je de oliestroom in het apparaat aan.

Het is in het begin even testen. De automatische deursluiter afstellen betekent dan ook een paar keer uitproberen. Het is belangrijk om de schroeven nooit helemaal uit te draaien, hierdoor raakt de olie op. Bedenk goed dat je de olie niet bij kunt vullen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Automatische deursluiter voor normale deur of schuifdeur
Schuiven naar boven