Automatisering in software testen: Werkt het?

Bijgewerkt: 4 januari 2024

In de digitale transformatie voert automatisering steeds meer de boventoon. Agile werkwijzen (slim inspelen op veranderingen) zijn vrijwel de standaard geworden. Automatisering in software testen is een revolutionaire doorbraak: het werkt echt en is relevanter dan ooit.

De opkomst van AI en machine learning, en de groeiende nadruk op snelle levering en continue integratie, heeft de wereld van software testen op een kruispunt gezet. Zijn de automatisering-veranderingen in het domein van software testen zo doordringend dat ze de menselijke kant onnodig maken? We verkennen hier in het kort de impact ervan. 

De opkomst van automatisering

Software heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een alleskunner. Hierdoor is ook de complexiteit ervan flink toegenomen. Met de behoefte aan snellere releasecycli, is automatisering in testen uitgegroeid tot een belangrijk element in de digitale ontwikkelingsprocessen, ongeacht de werksector. 

Dankzij automatisering is het mogelijk om snel en efficiënt grote hoeveelheden code te testen. Dit is iets dat je in dezelfde tijd en nauwkeurigheid niet door mensen uit kan laten voeren. Automatisering heeft dus een positieve op de kwaliteit. Bovendien leidt het tot aanzienlijke kostenbesparingen. 

Processen binnen software testen die veel baat hebben bij automatisering zijn de regressietesten. Hierbij controleer je of nieuwe wijzigingen bestaande functionaliteiten niet beïnvloeden.

Ook bij performance testen is automatisering onmisbaar, met als doel om de snelheid en efficiëntie van applicaties te waarborgen. Dan zijn er ook nog load testen, om de stabiliteit van software onder hoge belasting te verzekeren.

Serverbeheer en testautomatisering

Bij effectieve testautomatisering staat robuust serverbeheer centraal. De servers spelen een onmisbare rol in het effectief hosten van testomgevingen en tools, evenals in het waarborgen van de continuïteit en efficiëntie van geautomatiseerde tests. 

Met goed serverbeheer van CT-Groep zorg je dat testtools optimaal functioneren. De testomgevingen zijn altijd beschikbaar en up-to-date.

En de rol van de mens?

Automatisering in software testen wordt steeds meer de standaard. Toch blijft de menselijke inbreng onmisbaar en broodnodig. Denk aan de menselijke creativiteit, probleemoplossend vermogen en het vermogen om complexe patronen te herkennen. Dit blijven eigenschappen waar machines nog niet aan kunnen tippen. 

Een goed voorbeeld hiervan is de menselijke inbreng bij de analyse en interpretatie van testresultaten. Hierbij zijn de context en subtiele nuances vaak doorslaggevend. Menselijke testers zijn ook zeer belangrijk bij de ontwikkeling van testscenario’s die de werkelijke gebruikerservaring nabootsen. Dit is een gebied waar geautomatiseerde systemen beperkt zijn en waar unieke menselijke inzichten nog altijd waardevol zijn. 

Meer weten over hoe je in de ICT kunt bijdragen aan software testing? Bij Qquest hebben ze jouw hulp nodig! Begin met een IT traineeship, met of zonder IT achtergrond, en bereid je voor op een succesvolle IT functie bij vooraanstaande bedrijven in Nederland. 

Dit artikel is in samenwerking met CT Groep tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Automatisering in software testen: Werkt het?
Schuiven naar boven