Vind de balans tussen schoonmaken en genieten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je huis schoonmaken is voor velen een wekelijkse of misschien wel een dagelijkse klus. En ook nog eens een klus waar je niet omheen kunt. Niemand wil in een vieze woning verblijven. Het probleem is dat al dat schoonmaken je soms zoveel tijd kost, dat je nauwelijks kunt genieten.

We helpen je met het vinden van de juiste balans tussen schoonmaken en genieten. Met onderstaande tips is de schoonmaakklus sneller geklaard en geniet je van een avondje bankhangen.

Zie schoonmaken als werk

Nee, je huis schoonmaken is geen hobby, hoe leuk je het ook vindt. Je moet het als werk zien. Dit betekent dat je ’s avonds laat niet meer ‘aan het werk’ gaat. En dat je in het weekend ook een vrije dag hebt.

Door poetsen als werk te zien creëer je een goede balans tussen schoonmaken en genieten van je woning. Echt waar, het is een van de beste tips waar je mee aan de slag moet.

Een lijstje voor elke dag

Sommige mensen krijgen het voor elkaar om op een zaterdag de hele woning te poetsen. Anderen zijn hier drie dagen mee bezig. Het helpt om de grootste schoonmaakklussen te verdelen. Maak een lijstje voor elke dag. Dit zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

  • Maandag: woonkamer stoffen en stofzuigen
  • Dinsdag: de keuken poetsen
  • Woensdag: de slaapkamers opruimen en afstoffen
  • Donderdag: de badkamer poetsen
  • Vrijdag: de bovenverdieping stofzuigen
  • Zaterdag: het toilet schoonmaken

Natuurlijk moet je tussendoor nog de was doen. Strijken of de was vouwen kan elke dag, of je doet dit in het weekend. Ga zeker niet elke avond achter de strijkplank staan.

Extra tip: door dagelijks snel een doekje over de wasbakken en toiletten te halen, heb je veel minder werk om de badkamer en het toilet schoon te maken. Bovendien zien ze er elke dag fris uit.

Meerdere avondjes vrij nemen

De juiste balans tussen schoonmaken en genieten betekent dat je meerdere avonden per week vrij hebt. Misschien ontkom je er niet aan om op een avond de keuken te poetsen of de was te strijken. Vaak komt dit omdat je overdag andere werkzaamheden hebt.

Het is niet erg om ‘s avonds iets in het huishouden te doen, maar doe dit niet elke avond. Plan minimaal drie vrije avonden per week in. Of zorg ervoor dat je ‘s avonds na 20:00 uur niks meer doet.

Wat doe je tijdens een vrije avond? Samen met je partner, kinderen of misschien wel alleen je favoriete film of serie kijken. Op social media contacten onderhouden, informatie op websites opzoeken, de kroeg induiken of een wandeling maken. Misschien wel naar de sportschool of lekker in bad. Zolang je maar ontspanning ervaart.

Zorg voor opbergmanden

Wanneer je thuiskomt ben je al snel geneigd om je sleutels op de tafel te gooien. Hier slingert een tijdschrift rond, daar wat speelgoed van de kinderen, afstandsbedieningen of andere zaken. Al die kleine rommeltjes kunnen uiteindelijk voor één grote bende zorgen.

Koop wat opbergmanden. Bijvoorbeeld een klein opbergmandje dat je naast het bankstel of de televisie plaatst. Ideaal voor de afstandsbedieningen, tijdschriften en je leesbril. Plaats ook een mandje op het dressoir, bijvoorbeeld voor je huissleutels of de post.

Verder zijn er opbergmanden voor speelgoed, dierenverzorgingsproducten, boeken en tijdschriften, losse kabels en nog veel meer.

Bekijk opbergmanden

Geloof me, je woning ziet er ineens een stuk beter uit wanneer je alles direct in een van de manden plaatst. Zo bespaar je ook nog eens een hoop tijd want je bent niet de hele dag met opruimen bezig. Daar komt nog bij dat je direct je spullen terugvindt, ook erg handig.

Je huis en leven minimaliseren

Met minder heb je meer. Dit geldt dan vooral voor al die spullen die je in je leven verzamelt. Probeer zowel je woning als je leven te minimaliseren. Dit betekent dat je overtollige meubels en artikelen de deur uit doet. En natuurlijk zo min mogelijk nieuwe spullen aankoopt.

Het voordeel van minimaliseren is dat je veel minder rommel in huis ervaart. Je bent sneller klaar met schoonmaken en houdt meer tijd over om te genieten.

Af en toe loslaten

Je moet jezelf niet verplicht voelen om elke dag je woning op te ruimen en schoon te maken. Je moet af en toe ook los kunnen laten. Bijvoorbeeld in het weekend, waarbij je lekker op de bank hangt, je met je hobby bezighoudt of aan het klussen bent. Het maakt helemaal niet uit dat je woning op die momenten rommelig uitziet.

Bedenk dat veel huishoudens stiekem minder netjes zijn. Hier wordt alleen opgeruimd en schoongemaakt op momenten dat er bezoek komt. Laat dat schoonmaken af en toe voor wat het is en probeer van het leven te genieten. Je zult merken dat je hierdoor veel meer rust ervaart.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Vind de balans tussen schoonmaken en genieten
Schuiven naar boven