Is nachtstroom echt goedkoper?

Bijgewerkt: 28 november 2022

Energie besparen moeten we allemaal, niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Sommigen zeggen dat dag- en nachtstroom veel voordeliger is. Het dubbel tarief is bij verschillende energieleveranciers mogelijk. De vraag is echter of nachtstroom echt goedkoper is.

Bij dag- en nachtstroom krijg je met twee verschillende tarieven te maken. Wanneer de nachtstroom ingaat is afhankelijk van je woonplaats, en soms van de energieleverancier. Ik leg uit hoe dit precies werkt en wat je bespaart.

‘s Nachts, de weekenden en feestdagen

De term nachtstroom is een beetje misleidend. Je krijgt namelijk niet alleen ‘s nachts korting op de stroom, maar ook in de weekenden en op sommige feestdagen. In de meeste provincies gaat de nachtstroom om 11:00 uur ‘s avonds in en duurt tot 7:00 uur ‘s ochtends. In Limburg en Noord-Brabant begint de nachtstroom al om 21:00 uur ‘s avonds.

Waarom bieden energieleveranciers nachtstroom aan? Omdat er tijdens de nachtelijke uren, in weekenden en op feestdagen minder stroom wordt verbruikt. Door nachtstroom aan te bieden verschuift de energieconsumptie en kan de elektriciteitscentrale veel beter werken.

Inmiddels kunnen elektriciteitscentrales de piekstromen veel beter aan, dus het is maar de vraag of nachtstroom in de toekomst zal blijven bestaan.

Weet je wat je jaarlijks of dagelijks aan stroom verbruikt? Via de app van je energieleverancier heb je hier inzicht in. Maar hoe fijn is het om je actuele stroomverbruik te zien, bijvoorbeeld wanneer je de wasmachine aanzet? Dat zie je met de P1 meter, die je heel eenvoudig in je slimme meter plugt. Via de smartphone app zie je vervolgens je actuele verbruik, en ook welke prijs hierbij hoort.           

Bekijk P1 meter

Het prijsverschil: nachtstroom is niet altijd goedkoper

Laten we even bij Essent blijven, want dat is de grootste Nederlandse energieleverancier. In november 2022 betaalde je dit voor stroom:

 • Stroom normaaltarief – € 0,73825 per kWh
 • Stroom daltarief – € 0,62925 per kWh

Dit betekent dat het prijsverschil tussen deze twee bijna 11 cent bedraagt. Wanneer je de helft aan dalstroom zou gebruiken dan levert dit veel voordeel op. Zou je denken, maar de werkelijkheid ziet er heel anders uit.

Het vaste tarief voor stroom bedraagt € 0,68375. Laten we er een rekensom op loslaten en ontdekken wat het prijsverschil is.

Gezin met een jaarlijks stroomverbruik van 5000 kWh

 • Met enkeltarief: € 3418,75 per jaar
 • Met dubbeltarief 50/50: € € 1845,62 + € 1573,12 = € 3418,74

Conclusie: wanneer je slechts 50% van het stroomverbruik in de daluren verbruikt dan is dit niet voordeliger. Je zou minimaal 60% aan stroom in de daluren moeten verbruiken.

Energieprijzen in 2023

Veel energieleveranciers gooien de energieprijzen in 2023 flink omhoog. Bij Essent betaal je vanaf 1 januari 2023 het volgende:

 • Normaaltarief – € 0,91970 per kWh
 • Daltarief – € 0,73375 per kWh

Het loont dus om veel meer nachtstroom dan dagstroom in te zetten.

Tips om te profiteren van nachtstroom

Je profiteert het meest van nachtstroom wanneer je energievretende apparaat ‘s nachts aanzet. Denk hierbij aan:

 • Vaatwasser
 • Wasmachine
 • Wasdroger

Denk ook eens aan de airco of de elektrische verwarming. Heb je het ‘s avonds koud, probeer de elektrische kachel pas aan te zetten wanneer het nachttarief ingaat. Vooral gebruikers in Limburg en Brabant kunnen dit vanaf 21:00 uur ‘s avonds doen.

Het is belangrijk om het energieverbruik ‘s avonds of in het weekend op minimaal 60% te krijgen. Probeer het gebruik van elektrische apparaten dus zoveel mogelijk uit te stellen.

Alleen ‘s nachts stroom verbruiken: wat je uiteindelijk bespaart

Volgens de website van Independer zou je, door alleen ‘s nachts stroom te verbruiken, hooguit € 2 per maand besparen. Onzin, want het prijsverschil kan veel hoger uitvallen. Kijk maar eens naar onderstaand rekenvoorbeeld.

5000 kWh per jaar (prijspeil Essent/november 2022)

 • Met enkeltarief: € 3418,75 per jaar
 • Met dubbel tarief en alleen ‘s nachts stroom verbruiken: € 3146,25

Dit levert een jaarlijkse besparing van € 272,50 op, en dat is toch € 22 per maand. Maar: vroeger waren de verschillen inderdaad groter. Hierdoor is nachtstroom voor de kleinverbruiker niet meer zo interessant. Maar voor de grootverbruiker natuurlijk wel.

Wanneer enkeltarief beter is

Verbruik je overdag veel stroom, bijvoorbeeld omdat je thuis werkt? Of heb je een aquarium met verwarming? Dan is het energieverbruik overdag hoog. In dit geval ben je met enkeltarief voordeliger uit.

Neem ook enkeltarief wanneer je het lastig vindt om continu met nachtstroom rekening te moeten houden. Het kan veel van je vragen om de apparaten allemaal na 21:00 uur of 23:00 uur aan te moeten zetten. Al helemaal wanneer er geen automatische timer op je elektrische apparaten zit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is nachtstroom echt goedkoper?
Schuiven naar boven