Zo maak je mooie interieurfoto’s

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Op sociaal media websites zie je de mooiste interieurfoto’s voorbijkomen. Hoe doen ze dat toch? Vaak wordt gedacht dat interieurfotografen gebruik maken van de allerbeste camera’s. Natuurlijk speelt de camera een belangrijke rol, maar er zijn nog veel meer zaken die er toe doen.

Wil je mooie interieur foto’s maken, misschien wel gewoon met je smartphonecamera? Met onderstaande 8 tips gaat dit gegarandeerd lukken.

1. Gebruik een statief

Wanneer je in een wat donkere omgeving fotografeert dan moet je voor een lange sluitertijd kiezen. Hierdoor valt er meer licht op de lens. Het probleem met een lange sluitertijd is dat de lens gevoelig is voor beweging. Juist daarom maak je alleen mooie interieur foto’s wanneer je gebruik maakt van een statief.

Wist je dat er ook statieven voor smartphones zijn? Die zijn niet alleen geschikt voor het maken van selfies, maar ook voor interieurfotografie. Overigens zijn deze statieven ook geschikt voor compactcamera’s en spiegelreflexcamera’s.

Bekijk statieven

2. Maak de ruimte zo licht mogelijk

Gooi de gordijnen open, doe de rolluiken omhoog en schuif de lamellen opzij. Bij interieurfotografie gaat het om zoveel mogelijk licht in de ruimte binnenlaten. Bij een lichte ruimte ziet alles er veel vrolijker uit. Maar dat niet alleen, foto’s gaan er hierdoor echt beter uitzien. Het zorgt namelijk voor diepte en een beter contrast.

Wanneer er weinig licht de woning binnenvalt, wacht dan op een zonnige dag. Wanneer het zonnetje schijnt zul je merken dat je huis ook gelijk een stuk lichter is.

Let op dat je niet recht tegenover een raam fotografeert, want hierdoor ontstaat er overbelicht zijn. Het raam ziet eruit als een wit vlak en alles eromheen is het donker. Dit kan heel spannend zijn maar details zijn niet zichtbaar.

3. Houd de camera altijd recht

Wanneer je het interieur fotografeert is het belangrijk dat zowel horizontale als verticale lijnen recht zijn. Voor het recht houden van horizontale lijnen hebben de meesten nog wel begrip, maar hoe zit het dan met verticale lijnen?

Wanneer een deurstijl of muur, want dat is een verticale lijn, scheef op de foto staat, dan lijkt hij naar binnen of naar buiten te vallen. Dit is heel storend. Een uitzondering hierop vormt een trap of trappenhuis, waarbij je juist voor diepte gaat. In dit geval mogen lijnen wel naar binnen gaan want die geven aan dat er diepte aanwezig is.

Een smartphonecamera geeft vaak wel aan of je horizontaal recht staat, maar met betrekking tot het verticale gedeelte is er geen waarschuwing. In dit geval zou je het raster op je camera aan kunnen zetten. Een spiegelreflexcamera kun je voorzien van een waterpas in de flitsschoen.

4. Bepaal de compositie

Misschien wil je een totaalbeeld van je woonkamer maken, of juist details in beeld te brengen. Je moet van tevoren de compositie bepalen. Wat gaat het middelpunt van de foto worden? De meeste mensen geven er de voorkeur aan om bijvoorbeeld het bankstel of de televisie in het midden van de foto te plaatsen. Maar wanneer er iets bijzonders naast het bankstel staat, dan is het juist leuker om het bankstel aan de linker- of rechterkant van de foto te plaatsen.

Waar je ook voor kiest, voorkom dat meubels half op de foto staan. Hierdoor lijkt het net alsof je iets hebt afgesneden.

5. Wat er op de foto komt te staan

Op mooie interieur foto’s kom je nooit rommel. Natuurlijk is dit geen werkelijkheid want in elk huis is er weleens rommel aanwezig. Je wil dit echter niet op de foto laten zien. Kijk dus eerst naar de ruimte of het object dat je wil fotograferen. Is er rommel aanwezig, schuif dit dan aan de kant.

Wees voorzichtig met invallend zonlicht, want dit kan stof en dierharen zichtbaar maken. Je zult soms eerst goed moeten stoffen en stofzuigen.

Daarnaast denk je na over wat er op de foto komt te staan. Wil je iets kleins fotograferen, dan ga je voor details. Dit betekent dat je van dichtbij fotografeert en voor zo min mogelijk storing op de achtergrond zorgt. Terwijl je een groot meubelstuk of een gehele ruimte van verderaf fotografeert.

6. Zorg voor contrast

Heb je een mooi groen bankstel, dan wil je dat dit goed tot zijn recht komt. Het helpt dan niet om het groene bankstel tegen een donkere achtergrond te plaatsen. Je zou in dit geval juist voor een lichte achtergrond moeten kiezen. Maar wanneer je een donkere muur goed tot zijn recht wil laten komen dan moet de voorgrond juist weer lichter zijn.

De beste interieurfoto’s bevatten contrast. Hiermee creëer je diepte en focus je op details. Contrast maken heeft niks met je camera te maken maar hoe je met kleuren en materialen werkt.

7. Maak foto’s in RAW

Heb je een spiegelreflexcamera of een andere professionele camera? Dan heb je de mogelijkheid om te fotograferen in RAW.

Naar spiegelreflexcamera’s

Veel mensen weten niet wat RAW is en welke meerwaarde dit biedt. Wanneer je foto’s in RAW schiet dan kun je achteraf de witbalans corrigeren. Het is juist bij interieurfotografie belangrijk, omdat je te maken krijgt met zowel natuurlijk invallend licht als kunstlicht.

Het is aan te raden om het blauwe licht (natuurlijk licht) een beetje af te zwakken. Blauwe licht toont namelijk wat koel, en bij mooie interieurfoto’s wil je dat alles er warm en sfeervol uitziet.

8. Precies recht van voren

Een goede tip om een mooie interieur voor doet te maken: fotografeer recht van voren. Hierdoor vormen de muren gebalanceerde lijnen. Bovendien lijkt de ruimte hierdoor veel grootser. Maar let op dat je niet recht tegenover een raam fotografeert, want hierdoor wordt de foto er niet mooier op.

Probeer ook eens op verschillende hoogten fotograferen. Dus niet alleen op ooghoogte maar ook wat lager, ongeveer een meter hoogte. Maar ga nooit lager dan 1 meter want dit ziet er onnatuurlijk uit. Dit komt omdat we niet gewend zijn om vanuit een laag punt een ruimte in te kijken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo maak je mooie interieurfoto’s
Schuiven naar boven