Dit kost een elektrische kachel per uur

Bijgewerkt: 20 november 2022

De woning elektrisch verwarmen wordt steeds meer de trend. Dit heeft natuurlijk met de stijgende gasprijzen te maken. Maar wat kost een elektrische kachel per uur? Het is goed om je hierin te verdiepen, want je wil uiteindelijk niet de duur uit zijn.

Verschillende soorten elektrische kachels

Let op want de ene elektrische kachel is de andere niet. Je hebt bijvoorbeeld de energiezuinige infraroodverwarming. Of de krachtige ventilatorkachel, geschikt voor grote ruimtes. Maar er is ook de convectorkachel, keramische kachel of oliegevulde kachel. Allen met een specifiek doel.

Wat kost een elektrische kachel per uur? Dat hangt van het type kachel en het vermogen af. Je moet naar twee dingen kijken: het vermogen en de actuele energieprijzen.

Dit kost in elektrische kachel per uur – voorbeelden

Veel elektrische kachels kun je qua vermogen instellen. Hoe hoger het vermogen, hoe beter en meer de kachel de ruimte verwarmt. Maar een lager vermogen instellen betekent energie besparen.

Vrijwel alle elektrische kachels hebben een maximaal vermogen dat rond de 2000 Watt ligt. Enkele modellen, vooral wanneer het om een oliegevulde kachel gaat, hebben een vermogen tot maximaal 2900 watt. Dat kan in sommige situaties echt nodig zijn. Bekijk wat de elektrische kachel per uur kost.

Vermogen van 350 Watt tot 500 Watt

Sommige infraroodpanelen hebben een vermogen van 350 watt. Dit is zeer geschikt voor het verwarmen van kleine ruimtes zoals de badkamer of de kleine hobbykamer/ slaapkamer. Verder heb je de mini ventilatorkachel met twee warmtestanden, ook bedoeld voor kleine ruimtes. Of de keramische kachel met twee warmtestanden. Dan kun je zelf het vermogen instellen.

 Kies je voor een kachel of opwarming met een vermogen van 350 watt? In 2022 ligt de energieprijs op ongeveer € 0,73 per KWh. Dit is fors hoger dan in 2021. Bekijk de prijzen van kachels van 350 of 500 W, rekening houdende met de verschillende stroomprijzen.

  • 350 W en € 0,73 per kWh: € 0,25 5
  • 500 W en € 0,58 per kWh: € 0,365

Op zich is dit niet veel, maar met een laag vermogen zal een middelgrote tot grote ruimte niet effectief verwarmd worden. Maar wel ideaal voor kleinere ruimtes.

Bekijk kachels tot 500 watt vermogen

De 600-750 Watt kachel

Onder de 600 W of 750 W elektrische verwarming vind je de oliegevulde modellen, infrarood straalkachels, infrarood panelen of de laagste warmtestand van een convectorkachel. Dit kost een elektrische kachel per uur, ingedeeld naar vermogen:

  • 600 W en € 0,73 per kWh: € 0,438
  • 750 W en € 0,73 per kWh: € 0,547

Elektrische kachel van 1000 watt

Nog redelijk energiezuinig is de elektrische kracht van 1000 W. Vaak betreft het een infraroodkachel- of paneel, een ventilatorkachel op de lage stand of een ander type kachel voor kleine ruimtes.

Wat kost een elektrische kachel per uur wanneer deze een vermogen van 1000 W heeft? Zie hieronder de energieprijzen en het bijbehorend verbruik.

  • € 0,73 per kWh: € 0,73
  • € 0,22 per kWh: € 0,22

Naar kachels 1000 W vermogen

Kachels met een vermogen van 2000 W

Wil je een middelgrote tot grote ruimte effectief verwarmen? Dan ontkom je er niet aan om een vermogen van 2000 Watt in te zetten. Een kachel van 2000 W verbruikt ook meer stroom. Hierdoor gaat de energierekening omhoog. Kijk maar eens wat je per uur aan energie kwijt bent.

  • € 0,73 per kWh: € 1,46 per uur
  • € 0,22 per kWh: € 0,44 per uur

Je zou denken dat dit weinig is maar stiekem lopen de kosten heel snel op. Stel dat je dagelijks gedurende 4 uurtjes de kachel aan hebt staan. Dan ben je na een maand € 36 (laag energietarief) tot € 175 (hoog energietarief) kwijt. Dat is best veel.

Is elektrische kan goedkoper dan gas?

Veel mensen vragen zich af of een elektrische kachel goedkoper is dan gas. Wanneer de gasprijs erg hoog ligt, en daar is in 2022 sprake van, dan is een elektrische kachel zeker goedkoper in gebruik. Al helemaal als de belasting op energie lager is.

Houd daarom de actuele energieprijzen in de gaten. Probeer van hieruit een keuze te maken tussen elektrisch verwarmen of de gasgestookte cv-installatie. Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Dan is een elektrische kachel altijd goedkoper en gebruikt.

Dit is de zuinigste elektrische kachel

Misschien ben je nog op zoek naar de zuinigste elektrische kachel. Die titel gaat naar infrarood verwarming. Dit komt omdat dit type kachels gebruik maakt van stralingswarmte, net als de zon. Bovendien verbruikt een infraroodkachel naar verhouding weinig energie.

Bekijk infrarood kachels

Enig nadeel van het infraroodpaneel of de kachel is dat hij prijziger in aanschaf is. Je hebt al een model vanaf € 35 maar de betere kachels kosten rond de € 100. Soms nog wel meer.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit kost een elektrische kachel per uur
Schuiven naar boven