Tuinieren voor beginners

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Iedereen kan tuinieren, je moet alleen even weten hoe je dit aanpakt. Of je nu een joekel van een tuin of een patio hebt, het is altijd leuk om je in de verzorging van je tuin te verdiepen. In het artikel ‘tuinieren voor beginners’ realiseer je stap voor stap een geweldige tuin.

Dit artikel is bedoeld voor iedereen die nog nooit heeft getuinierd, of er meer over wil weten. Je leert alles over het ontwerpen en inrichten van de tuin, welke planten geschikt zijn en hoe je ze verzorgt.

Bloeiende bloemen, gezonde planten en dieren in je tuin

Het was jarenlang een trend dat iedereen zijn gehele tuinbetegelde. Dit is onderhoudsvriendelijk, en het kost je nauwelijks iets. Inmiddels is duidelijk dat bloeiende bloemen en tuinplanten onmisbaar zijn. Ze trekken insecten, vogels en andere dieren aan en voorzien zo in hun levensbehoeften.

Groene planten zijn ook goed voor het zuurstofgehalte in de lucht. Bovendien werken planten luchtzuiverend, dus ze zijn perfect voor het gezond houden van onze planeet.

Met gezonde tuinplanten en bloeiende bloemen trek je verschillende mooie en nuttige insecten en dieren aan. Maar dat is niet alles, het is ook mooi om naar te kijken. Je begeeft je in een groene omgeving en komt helemaal tot rust.

Laten we starten met de handleiding tuinieren voor beginners.

De beste tijd om een tuin aan te leggen

Wil je de tuin een andere inrichting geven of een geheel nieuwe tuin aanleggen? Dan kun je dit het beste in de herfst doen, hoe vreemd dit ook klinkt. In de herfst komen de planten langzaam tot rust. Ze hoeven geen energie in groeien en bloeien te steken. Hierdoor kun je ze makkelijker verpoten of verplaatsen.

In de herfstmaanden is de grond nog warm genoeg om planten te poten. Daarom is de maand oktober de beste tijd om een tuin aan te leggen. Het is ook een goede periode om je tuin geheel winterklaar te maken.

Dit heb je nodig om in de tuin te werken

Tuinieren voor beginners begint met een tuin uitzet. Je hebt een aantal spullen nodig om effectief in je tuin of op je balkon te werken. Hieronder de materialen die je zeker aan moet schaffen.

Een schop of spade. Hier zijn verschillende modellen in, met allemaal een andere functie. Je hebt de schop/schep nodig om planten uit te graven, kuilen voor nieuwe planten te maken of onkruid eruit te wippen. Kies vooral een schop die goed bij jou past. Je hoeft hierbij echt niet op de functie te letten, je moet er vooral goed mee kunnen werken.

Bekijk tuinscheppen

De handcultivator is een onmisbaar stuk gereedschap waarmee je de grond luchtig maakt. Ideaal voor het bewerken van borders en plantenbakken. Maar ook geschikt voor in de moestuin.

Naar handcultivators

Een schoffel gebruik je om onkruid weg te halen, maar alleen wanneer het onkruid in de aarde groeit. Dus niet in het gras of in een plantenbak. Je gebruikt een schoffel voornamelijk wanneer je een grote tuin met veel beplanting hebt.

Wanneer je een heg of misschien wel een conifeer hebt staan dan is een heggenschaar wel zo praktisch. Meestal is een heggenschaar ook geschikt om overtollige takken weg te knippen en je tuinplanten te snoeien. Maar je kunt er ook een aparte snoeischaar voor kopen.

Aanbod heggenscharen

Een onkruidsteker is vooral geschikt voor het weghalen van diepgeworteld onkruid zoals paardenbloemen. De onkruidsteker is een praktisch hulpmiddel bij het weghalen van onkruid in het gazon, plantenbakken of tussen de tuinplanten.

Overige benodigdheden zijn een bladhark, plantenschop, graskantenschop, een spitvork, bezem, kruiwagen, handschoenen en niet al te goede kleding. Draag eventueel een overall.

Zo begin je met tuinieren

Heb je alle materialen bij elkaar? Dan begin je met tuinieren. Eerst moet je bekijken wat je eruit wil hebben en wat hiervoor in de plaats komt. Dit zijn de meest populaire tuinplanten:

  • Rozen
  • Vlinderstruik
  • Hortensia
  • Kleine maagdenpalm
  • Vrouwenmantel
  • Buxus
  • Coniferen
  • Portugese laurier

Vooral de vlinderstruik is een aanrader. Hij geurt heerlijk, heeft prachtige bloemen en trekt vlinders en bijen aan. Het is dus ook nog eens een zeer nuttige struik. Maar hij kan ontzettend hoog worden, dit is wel iets om rekening mee te houden.

Kijk altijd naar de verschillende groeihoogtes. Achterin de tuin zet je de hoge planten, struiken en bomen. Naar het midden toe werk je steeds lager. Zorg dat er ook een terras aanwezig is.

Meestal zal de eerste keer tuinieren niet zo’n mooi effect hebben. Zoek in het tuincentrum daarom eerst uit welke planten, bloemen en groenten je in je tuin wil hebben staan. Kijk hierbij goed naar zaken zoals de standplaats, bloeitijd en hoeveel water de plant nodig heeft.

Begin altijd klein. Kies een goede plek voor de planten uit en plaats ze bij voorkeur in de volle grond. Dit is voor een beginner veel beter, want planten in een pot vragen meer aandacht.

Onkruid weghalen

Het is aan te raden om onkruid regelmatig uit je tuin te halen. Het ziet niet alleen lelijk uit, maar het haalt ook de voeding en het vocht voor je tuinplanten weg. Onkruid groeit soms sneller dan je tuinplanten en bloemen, dus je bent hier vooral in de zomermaanden wekelijks mee bezig.

Wees bedacht op de Japanse duizendknoop, dit is een hardnekkige plant die je met moeite wegkrijgt. Hij groeit telkens opnieuw terug.

Wanneer je planten moet snoeien

Het snoeien van planten doe je bij voorkeur in de herfst. Of in het vroege voorjaar. Een en ander is ook weer afhankelijk van de plant of de boom. Hieronder vind je een snoeikalender:

  • Januari – blauwe regen
  • Februari – fruitbomen en clematis
  • Maart – lavendel, winterjasmijn, rozen, hortensia, vlinderstruik
  • April – laat de tuinplanten bij voorkeur met rust
  • Mei – buxus, hagen, winterheide
  • Juni – steenvruchtbomen
  • Juli – blauwe regen, ridderspoor, korenbloem en andere vaste planten. Esdoorn, haagbeuk, notenboom en veel andere bomen.
  • Augustus – buxus
  • September – vrijwel alle hagen en veel bomen
  • Oktober – bomen
  • November – bomen indien het niet vriest
  • December – begin december komen, mits er geen vorst aanwezig is

De snoeikalender houdt natuurlijk niet in dat je bomen meerdere keren per jaar snoeit. Je moet hier een keuze in maken. Blauwe regen kun je wel twee keer per jaar snoeien.

Tuinieren voor beginners: het boek

Wil je ecologisch tuinieren of ben je benieuwd hoe je een goede tuin aanlegt en onderhoudt? Verdiep je dan is in het tuinieren voor beginners boek. Hier zijn verschillende keuzes in zoals ecologisch tuinieren voor beginners, de bonsai beginnersgids of een natuurtuin aanleggen. Boeken zijn verkrijgbaar vanaf € 3 (EBook) of € 15 (fysiek boek).

Naar tuinieren boeken

Een cursus volgen

Je kunt natuurlijk ook een cursus tuinieren voor beginners volgen. Deze volg je online of op locatie. Let erop dat de cursus of opleiding gericht is op het hobbymatig tuinieren. Aan een hoveniersopleiding heb je vrij weinig, tenzij je van tuinieren je beroep wil maken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tuinieren voor beginners
Schuiven naar boven