Hoe planten groeien

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het lijkt zo eenvoudig: je stopt een zaadje in de grond en enkele weken later staat er een mooie plant. De wonderen der natuur. Hoe planten groeien zit niet zo eenvoudig in elkaar. Kijk maar eens hoe een zaadje ontkiemt, langzaam groeit, volwassen wordt en zich vermenigvuldigt. Ook handig om te weten wanneer je planten wil kweken.

De vorming van nieuwe cellen

Iedereen weet hoe een baby in de buik groeit: er worden nieuwe cellen gevormd. Bepaalde cellen ‘klonteren’ samen zodat ze een orgaan vormen. Hoe planten groeien heeft ook met de aanmaak van nieuwe cellen te maken.

Een plantenzaadje bevat een kiem en reservevoedsel. Pas onder de ideale omstandigheden zal het zaadje ontkiemen. Hierbij komt als eerste een wortel tevoorschijn, zodat het zaadje zelf water en voedsel uit de grond kan opnemen. Als tweede begint de vorming van nieuwe cellen. Op dat moment groeien er kiemblaadjes uit het zaadje.

Wanneer het hele jonge plantje nog maar vier vaatweefselcellen heeft, is al bepaald welke cellen een bepaalde functie aannemen. Ze krijgen dus al gelijk een identiteit mee waardoor ze uitgroeien tot houtweefsel of vaatweefsel.

Koop een kweekbak en zie planten groeien

Plant maakt gebruik van fotosynthese

Het zaadje bevat voedingsstoffen, dit is bedoeld voor de eerste periode. Onder invloed van warmte en vocht komt er een wortel tevoorschijn, die zich naar onderen in de grond boort. Omdat hier enkele dagen overheen gaan kan het hele jonge plantje nog voedsel uit de voorraad in het zaadje halen.

Er komt een moment dat die voedselvoorraad op is. Op dat moment is het jonge plantje aangewezen op fotosynthese. Hierbij is het belangrijk dat er een stengel met blaadjes boven de grond uitsteekt. Alleen op die manier kan de plant onder invloed van licht glucose aanmaken.

Het groter worden van de cellen

Een kiemplantje ontwikkelt zich door de aanmaak van nieuwe cellen. Een gedeelte van die cellen groeit uit tot de wortels. Andere cellen vormen de stengel en weer andere cellen de bladeren. Zie je al wat groens boven de grond uitsteken? Dan begint de plant middels fotosynthese te groeien.

De plant maakt, zoals je eerder hebt kunnen lezen, zelf glucose aan. Dit is de voeding van de plant en belangrijk voor de groei. Via de wortels wordt water opgenomen, via de kleine bladmondjes wordt kooldioxide aan de lucht onttrokken. In combinatie met zonlicht kan de plant op deze manier glucose aanmaken.

Hoe planten groeien gebeurt door het groter worden van de bestaande cellen. Alleen wanneer de plant nieuwe bladeren of bloemen aanmaakt, maar ook zijtakken, vormen zich nieuwe cellen. Die nieuwe cellen worden steeds groter en rekken als het ware uit. Dat is ook waarom een tak steeds langer en dikker wordt.

Hoe kan je een plant sneller laten groeien?

Een plant heeft vooral warmte, zonlicht en water nodig. Met deze drie dingen kun je een plant sneller laten groeien. Ook is het belangrijk dat zich mineralen in de grond bevatten. Die ondersteunen de groei van de plant. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van kamerplantenmest of tuinmest. Dit bevat de meest belangrijke mineralen, ook nog eens in een juiste verhouding.

Wil je de plant sneller laten groeien? Maak dan gebruik van deze mestsoorten:

Bekijk voeding voor kamerplanten

Deze voeding is vaak vloeibaar, waardoor je dit met water vermengt. Zo is de voeding makkelijk toe te dienen. Je hebt ook mestkorrels, die stop je in de aarde (potgrond).

Speciaal voor tuinplanten is er mest. Vermeng dit met de aarde zodat de planten de juiste hoeveelheid voeding krijgen. Uiteraard is ook mest in verschillende varianten verkrijgbaar, soms als korrels maar soms ook als een soort aarde.

Bekijk tuinmest

Bloeien en vruchten aanmaken

Wanneer de plant volwassen is zal hij gaan bloeien. Dat bloeien gebeurt altijd na een periode van rust, in dit geval de lente (voorjaar). Wanneer de dagen steeds langer en warmer worden dan maken planten weer de eerste blaadjes aan.. Hierna begint de aanmaak van bloemen. Ook dit gebeurt onder invloed van de daglengte. Dit is voor planten de belangrijkste graadmeter om te weten dat ze moeten bloeien.

Interessant om te weten: planten kunnen de lengte van de nacht meten. Wanneer de nachten steeds korter worden weet de plant dat het tijd wordt om te gaan bloeien.

Bloemen bevatten nectar en stuifmeel. De nectar ruikt zoet en trekt insecten maar ook sommige vogels aan. Insecten nemen onbedoeld stuifmeel mee en brengen dit naar een andere plant over. De stamper van een bloem neemt deze stuifmeel over. Op deze manier vindt er bevruchting plaats. Uit bevruchte bloemen groeien vruchten. In deze vruchten bevinden zich pitten of zaden.

De pitten of zaden worden op verschillende manieren verspreid. Bijvoorbeeld via de wind maar ook door aan de vacht van dieren te blijven kleven. Daarnaast worden sommige vruchten door dieren opgegeten. De zaden komen dan met de ontlasting op de grond terecht.

Een nieuwe cyclus

Hoe planten groeien is inmiddels wel duidelijk: nadat zaden op de grond terecht komen zullen ze onder de juiste omstandigheden ontkiemen. Zo ontstaat er weer een nieuw plantje en zet een nieuwe generatie zich voort.

Volwassen planten kunnen na de bloei afsterven, maar meerjarige planten bloeien het jaar daarop gewoon weer opnieuw.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe planten groeien
Schuiven naar boven