Bamboe tafel – de beste ideeën en producten

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Van standaard tafel naar bamboe tafel, je kiest dan voor duurzaamheid. Vind je dit belangrijk en wil je de woning of je tuin een mooie uitstraling geven? Dan is een bamboe tafel zeker iets voor jou. Hier is echt veel in verkrijgbaar, van bamboe bijzettafel tot eettafel en zelfs een mooie tuintafel. In deze blogposts vind je de beste ideeën en producten.

Dit is een bamboe tafel

Zo op het eerste oog lijkt een bamboe tafel minder sterk dan bijvoorbeeld eikenhout. Toch is dit niet het geval, want een tafel van bamboe is zelfs sterker dan veel andere houtsoorten. Bovendien heeft bamboe een natuurlijke uitstraling. Dit past perfect bij het moderne, klassieke of retro interieur.

Bamboe houdt is ijzersterk, daar kun je van op aan. Deze plant behoort tot de grassen en bestaat uit een holle stengel. Deze stengels hebben parallelle vezelbundels die dicht op elkaar staan. Dit maakt het materiaal zo sterk.

Bamboe is duurzaam omdat het ontzettend snel groeit. Sommige bamboesoorten kunnen wel een meter per dag groeien. Dit materiaal wordt voor veel verschillende meubels gebruikt waaronder ook de welbekende bamboe tafel.

Wat is het verschil tussen bamboe en rotan?

Twijfel je nog tussen een bamboe tafel of een van rotan? Er is een duidelijk verschil tussen deze twee. Rotan is van binnen niet hol en daardoor wat zwaarder. Bovendien is de kern van de stengel massief. Hierdoor is rotan meer geschikt voor stoelzittingen, manden en niet al te grote meubels. De kwaliteit van bamboe meubels is hoger dan die van rotan meubels.

De beste bamboe tafels

Een bamboe tafel kopen? Wanneer je naar het aanbod kijkt weet je gewoon niet wat je moet kiezen. Je hebt namelijk de bamboe eettafel, een leuke bamboe salontafel of de opvallende bamboe bijzettafel. Hieronder vind je de beste bamboetafels op een rij, geselecteerd naar soort tafel.

Bamboe eettafel

Eerst maar eens beginnen met de bamboe eettafel. Deze plaats je in de woonkamer of keuken en is natuurlijk bedoeld om gezellig met familie of vrienden te eten. Je kunt er ook aan werken hoor, geen probleem.

Wanneer je naar een bamboe eetkamertafel op zoek bent, zie je niet heel veel aanbod. Dit komt omdat bamboe eettafels nog niet zoveel gemaakt worden. Toch zijn er wel een aantal modellen verkrijgbaar. Je hebt de bamboe tafel die volledig uit dit materiaal bestaat maar ook eentje met een tafelblad van mdf, waarbij dus alleen de poten uit bamboe bestaan. Dit laatste is goedkoper maar minder duurzaam.

Voor een echte bamboe eettafel betaal je tussen de € 400 en € 550. Een eettafel die bestaat uit een combinatie van bamboe met een houtsoort kost tussen de € 100 en € 250. Hieronder vind je tweemaal de leukste bamboe eettafel. Van hieruit kun je natuurlijk verder zoeken naar bamboe tafels.

Naar bamboe tafels

Bamboe salontafel

Een bamboe salontafel is echt een goed idee. Dit past perfect bij je stoffen of lederen bankstel of zithoek. Hier is gelukkig wel een stuk meer keuze in. Bekijk wel goed het materiaal. Moet de bamboe salontafel ook echt helemaal van bamboe zijn? Dan betaal je tussen de € 70 en € 150 voor deze salontafel. Moet het goedkoper, dan kom je bij een combinatie van bamboe en ander hout uit. De salontafel kost dan tussen de € 20 en € 50.

Je hebt keuze uit vierkante, ovale, langwerpige en ronde salontafels. Sommige modellen hebben een zeer apart of modern ontwerp. Ook het Scandinavisch design is erg populair. Bekijk hieronder tweemaal de meest populaire bamboe salontafel.

Bamboe bijzettafel

Ook dit is een populaire bamboe tafel: het bijzettafeltje. Praktisch in de woonkamer, de keuken, op kantoor en zelfs in de slaapkamer. Sommige bijzettafeltjes zijn ook nog eens geschikt om iets in op te bergen. Andere modellen gebruik je als laptoptafeltje op bed, ook hartstikke handig.

Een bamboe bijzettafel kost tussen de € 15 en € 40. Let wel op dat niet alle bijzettafels ook voor 100% uit bamboe bestaan. Hoe dan ook, met een bamboe tafel weet je zeker dat je voor duurzaamheid en kwaliteit gaat.

Bamboe tuintafel

Ben je voor de inrichting van de tuin op zoek naar een bamboe tuintafel? Helaas zijn deze niet echt verkrijgbaar. Dit komt omdat bamboe meubeltjes zeer kostbaar zijn. Als tuininrichting wordt het materiaal misschien iets te duur. Wil je toch een bamboe tuintafel kopen, reken dan op een aanschafprijs van minimaal € 400. Deze prijs loopt makkelijk op tot € 1000 of meer. Ja, een bamboe tuintafel is echt niet goedkoop.

Bamboe meubels buiten hebben veel onderhoud nodig. Dit is vreemd want het is een natuurlijk materiaal. Toch kan met slecht onderhoud al snel verkleuring of schimmel ontstaan.

Zwarte schimmel op bamboe

Helaas maar waar, zwarte schimmel op bamboe komt regelmatig voor. Vaak zie je dit bij bamboe meubels buiten. In de herfst en winter worden de meubels afgedekt waardoor er sporen en schimmels op het hout kunnen ontstaan. Wanneer je in het voorjaar de bamboe meubels buiten tevoorschijn haalt zitten ze onder de zwarte schimmel.

Haal zwarte schimmel op bamboe zo snel mogelijk weg. Wanneer je er op tijd bij bent kun je dit gewoon met een vochtig doekje doen. Soms moet je een borstel gebruiken, hiermee kun je schimmels en ander vuil goed wegkrijgen. Voor hardnekkig vuil gebruik je een beetje groene zeep.

Krijg je zwarte schimmel op bamboe niet weg? Laat het materiaal geheel drogen. Schuur het bamboe met een goede schuurmachine op. Schuur altijd met de nerf mee, anders beschadig je het hout te veel. Vervolgens bewerk je de bamboe met olie.

Bamboe onderhoud olie

Hoe zit het met bamboe onderhoud & olie? Het gaat hier om een natuurlijke olie op een basis van lijnzaadolie. Hiermee voed en bescherm je het materiaal. Dit doe je bij de bamboe tafel voor buiten maar ook bij bamboe meubels die binnen staan.

Bekijk bamboe onderhoudsolie

Probeer de olie altijd eerst op een onopvallende plek uit. Het hele materiaal met een beetje olie en een zachte doek behandelen. Hierna met een andere zachte doek goed uitwrijven. Doe dit altijd in ronddraaiende wrijfbewegingen. Zeker twee keer per jaar met olie behandelen, het liefst vier keer per jaar. Zo houd je de bamboe tafel op zijn best.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bamboe tafel – de beste ideeën en producten
Schuiven naar boven