Whitener tanden: veilig tanden witter maken

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een whitener voor je tanden, er is ontzettend veel verkrijgbaar. Helaas zijn niet alle producten veilig in gebruik. Bij een hoog waterstofperoxidegehalte kunnen er allerlei bijwerkingen of klachten ontstaan. Ga je voor een whitener tanden dan is het belangrijk dat het resultaat goed is. Zo kun je de tanden tot wel 9 tinten lichter bleken.

Verkleurde tanden

Helaas komt het regelmatig voor dat tanden en kiezen verkleuren. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste heeft dit met leeftijd te maken. Het glazuur wordt poreuzer, de tanden schijnen door en het binnenste is zichtbaar. Hierdoor zien de tanden er geler uit. Een andere oorzaak is het nuttigen van koffie, thee, drop, rode wijn of andere voedingsmiddelen met kleurstoffen. Ook roken veroorzaakt een verkleurd gebit.

Verkleurde tanden kan ook door het afsterven van het binnenste van de tand ontstaan. Vaak is dit het gevolg van een trauma of een fikse ontsteking. Een dode en verkleurde tand moet altijd van binnenuit gebleekt worden. In alle andere gevallen gebruik je een tanden whitener. Dit betekent dat je de tanden van buitenaf witter maakt.

Zelf thuis de tanden bleken

De makkelijkste manier is om een whitener tanden voor thuis te gebruiken. Ten eerste hoef je hiervoor niet naar de tandarts en bepaal je zelf wanneer je de behandeling toepast. Daarnaast is het ook nog eens stukken goedkoper.

Thuis de tanden bleken is wel aan een aantal regels gebonden. Volgens de wetgeving mag een whitener voor tanden die vrij verkrijgbaar is niet meer dan 0,1% peroxide bevatten. Alleen tandartsen of speciale bleekklinieken mogen een hoger peroxidegehalte gebruiken.

Voordeel van een tanden whitener met 0% of 0,1% peroxide is dat het veilig in gebruik is. Er ontstaan geen vervelende bijwerkingen. Bovendien kun je deze behandeling vaker herhalen.

Een tandenbleekset, whitener pen of iets anders

Kijk je naar een whitener voor de tanden dan heb je verschillende keuzemogelijkheden:

  • Tandenbleekset met gel
  • Whitener pen
  • Tanden bleekstrips
  • Whitening tandpasta

Omdat elk product weer anders werkt en voor- en nadelen heeft vind je deze hieronder beschreven.

Tandenbleekset

De tandenbleekset bestaat uit een mondstuk (bitje), bleekgel en led light. Je vult het mondstuk met gel en doet dit in de mond. Vervolgens plaats je het led licht op het mondstuk. In een kwartier tijd is de behandeling klaar. Het is de bedoeling dat je deze behandeling een aantal dagen achter elkaar herhaalt.

De ervaringen en reviews over deze whitener voor tanden zijn zeer positief. Gebruikers merken duidelijk verschil. Het resultaat is duidelijk te zien. Bovendien is deze set veilig in gebruik, er zijn geen tot nauwelijks bijwerkingen bekend.

Het fijne aan deze tanden bleekset is dat er navulling verkrijgbaar is. Zo hoef je niet telkens een hele nieuwe set te kopen. Omdat er in dit product geen peroxide zit is het ook nog eens veilig in gebruik.

Bekijk tandenbleekset

Whitener pen

Een whitener pen voor de tanden is weer iets heel anders. Dit gebruik je vooral op korte termijn witter het tanden wil. Daarnaast is de whitener pen handig om mee te nemen op reis of vakantie. Je brengt de whitener pen twee keer per dag aan, dit doe je gedurende vijf dagen lang. Na 5-7 dagen zien de tanden er witter uit.

Ook dit product bevat geen peroxide, het is dus niet schadelijk voor het gebit. Dankzij een aantal andere ingrediënten blijft de structuur goed behouden. Houd er wel rekening mee dat de whitening pen iets minder goed werk dan andere producten. Zie het dan ook als een tijdelijke en snelle manier om thuis de tanden te bleken.

Gelukkig is de whitening pen niet zo duur en hierdoor altijd het proberen waard. Let wel even op want er zijn pennen voor ongeveer € 10 verkrijgbaar maar ook producten die € 35 kosten. De goedkope whitener pennen werken vaak net zo goed.

Naar whitening pen

Tanden bleekstrips

Weer een andere methode om thuis de tanden te bleken, dit keer met tanden bleek strips. Voordeel van deze whitener voor tanden is dat het resultaat verrassend goed is. Bovendien ben je goedkoper uit dan wanneer je de tanden bij de tandarts laat bleken. Net als veel andere tanden whitener’s die je thuis gebruikt houdt het resultaat wat minder lang aan. Omdat er geen tot heel weinig peroxide in zit mag je de behandeling wel vaker herhalen.

Hoe werken de tanden bleekstrips? Op de strips bevindt zich een bleegel. Poets eerste tanden goed en zorg dat de tanden hierna droog zijn. Dit is nodig omdat de strips dan beter blijven plakken. Plak één strip op de ondertanden en een andere strip op de boventanden. Na 30 minuten kun je de strips verwijderen. Hierna de tanden opnieuw poetsen. De behandeling herhaal je na twee weken opnieuw.

Ook nu weer zijn reviews aardig positief te noemen. Je ziet na de eerste keer nog niet direct verschil maar wel wanneer je de behandeling herhaalt. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de verkleuring van je gebit. Gaat het om een matige kleuring dan kun je na de eerste behandeling al goed resultaat zien.

Bekijk tanden bleekstrips

Whitening tandpasta

Als laatste heb je nog de whitening tandpasta. Deze speciale tandpasta is van verschillende merken verkrijgbaar waaronder Oral-B en Sensodyne. Je hebt ze ook van anderen of minder bekende merken. Een whitening tandpasta verwijdert oppervlakkige verkleuringen. Het is dus geen middel om je tanden een paar tinten witter te krijgen.

Let op want sommige van deze whitening tandpastas bevatten een soort korrels die als het waren verkleuringen er af schuren. Dat schuren kan ook tot beschadiging aan het tandglazuur leiden. Daarom mag je een whitening tandpasta niet te vaak gebruiken.

Andere whitening tandpastas bevatten houtskool. Ook dit werkt als een scrub, het verwijdert tannine. Dit is een stof dat in voedingsmiddelen zit en vlekken op de tanden veroorzaakt.

Tip: kies bij voorkeur voor een whitener tandpasta dat je tanden niet alleen witter maakt maar ook je gebit beschermt. Vooral aan te raden wanneer je gevoelige tanden hebt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Whitener tanden: veilig tanden witter maken
Schuiven naar boven