Bessie Turf stripboeken

Bijgewerkt: 20 januari 2022

De stripboeken van Bessie Turf waren in de jaren ‘50 en ‘60 erg populair. Deze strip is nog steeds verkrijgbaar, hoewel je hier goed naar moet zoeken. Meestal kom je dan bij tweedehands stripboeken uit. Wil je meer weten over Bessie Turf, waar de stripreeks over gaat en hoe je aan de boeken komt? Dit speciale artikel gaat hier helemaal over.

Over Bessie Turf

Bessie Turf stripboeken zijn geliefd bij verzamelaars en veertigplussers. Het gaat hier om een Britse stripreeks die in de jaren 50 voor het eerst verscheen. Misschien zegt de naam Turf je iets en dat kan wel kloppen. Bessie is namelijk de zus van Billie Turf, ook een bekend stripfiguur. Hij werd ook wel het dikste studentje ter wereld genoemd.

Bessie mag er met haar omvang ook wel wezen. Dit meisje met haar rood-zwarte schooluniform heeft altijd honger. Samen met haar klasgenoten, de juffrouw en de schoolkokin beleeft ze doldwaze avonturen.

De allereerste strip van Bessie verscheen in 1963 in de Libelle (damestijdschrift). Later verscheen Bessie in het meidenblad Tina.

Onderwijzeres Bessie Turf

Een belangrijk figuur in de stripboeken is de onderwijzeres van Bessie Turf. De onderwijzeres heef juffrouw Schimmel, maar de leerlingen noemen haar Schimmeltje. Deze juf is erg streng maar heeft wel het beste met haar leerlingen en met name met Bessie voor. Juf Schimmel draagt een zwart rokje en heeft altijd een knotje in het haar.

De Bessie Turf stripboeken

Kenmerkend in deze stripboeken is het beleid van de kostscholen zoals dit er vroeger aan toe ging. Broer Billy kreeg regelmatig met stokslagen te maken. Bessie moet in de stripverhalen soms duizenden strafregels schrijven. Voor iedereen die geboren is in de jaren ‘50- ‘70 heel herkenbaar.

Er worden geen nieuwe stripboeken van Bessie Turf uitgebracht. Ben je op zoek naar stripboeken dan kom je altijd bij tweedehands exemplaren uit. Soms vind je nog een nieuw stripboek, waarbij dit in ongebruikte staat is.

Wil je een van deze stripboeken kopen? Hieronder vind je de beschikbare nummers.

Bekijk Bessie Turf stripboeken

Dit betaal je voor een stripboek

De Bessie Turf stripboeken zijn niet meer zo goed verkrijgbaar. Dit maakt ze ook kostbaarder. Voor een tweedehands stripboek moet je rekenen op een aanschafprijs variërend van € 10 tot € 20. Is het boek in perfecte staat dan loopt de waarde op tot € 30. Voor een eerste druk, bijvoorbeeld uit 1967, betaal je tussen de € 15 en € 20. Dit is dan een strip met lichte gebruikssporen.

Op zich zijn Bessie Turf stripboeken niet zo waardevol als andere strips. Zo levert het allereerste exemplaar van Asterix of Suske en Wiske naar verhouding veel meer op. Het duurste stripboek ooit is verkocht voor een bedrag van maar liefst 1,5 miljoen dollar. Dit bedrag zul je nooit voor een Bessie Turf ontvangen of betalen.

Bedenk dat veel van deze stripboeken in de jaren 90 opnieuw zijn gedrukt. Dat er nummer 1 op een stripboek staat wil dus niet zeggen dat het ook de allereerste uitgave is.

Waarom Billie Turf populairder is

De stripboeken van Bessie Turf zijn nooit zo goed verkocht. Uiteindelijk stopte het stripverhaal, zonder dat hier een reden voor is gegeven. De strips van Billie Turf zijn wel altijd beter verkocht. Waarschijnlijk omdat hij op een jongenskostschool zat, waar het er toch wat ruiger aan toe ging.

De stripboeken van Billie Turf zijn nog steeds verkrijgbaar. Ze kosten ongeveer € 10 per stuk, oplopend tot € 30. De prijs is ook weer afhankelijk van het nummer, jaar van uitgave en de staat van onderhoud.

Naar Billie Turf stripboeken

Het is niet zo dat Billie Turf strips een hogere waarde hebben. Tot nu toe is er geen elke strip uit deze serie die voor een recordbedrag geveild. Als liefhebber is dit voor goed nieuws want je hoeft niet al te veel voor een stripboekje te betalen, of het nu Billie of Bessie betreft.

Verfilming

Er is nooit een film over Bessie Turf uitgebracht, maar wel een film over Billie Turf. In 1978 werd de Nederlandse film uitgebracht, met de titel ‘Billy Turf het dikste studentje ter wereld’. Producent Henk van der Linden heeft de film in Zuid-Limburg opgenomen. In de hoofdrol Tom Janssen die de rol van Billie Turf op zich nam. Deze acteur was ook te zien in de film ‘De zomer van ‘45’.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bessie Turf stripboeken
Schuiven naar boven