De beste gitaar om mee te beginnen

Bijgewerkt: 26 mei 2022

Op het gebied van gitaarmerken heb je het voor het uitkiezen. Yamaha, Takamine of Fender. Maar ook veel minder grote merken zijn hartstikke goed. Wat is de beste gitaar om mee te beginnen? Het is in ieder geval goed wanneer je met een klassieke gitaar start. Deze moet aan een aantal vereisten voldoen. Hierna kun je overstappen op een akoestische of elektrische gitaar. Toch is het niet verkeerd om hier direct mee te starten.

Klassieke, akoestische of elektrische gitaar

Je hebt het hierboven al een beetje kunnen lezen: er zijn verschillende soorten gitaren. Wat is het verschil tussen deze drie? Eerst het verschil tussen de klassieke en akoestische gitaar. De klassieke gitaar is voorzien van nylon snaren en heeft een smalle hals. Hierdoor kun je er makkelijk akkoorden op spelen. Ook klinkt het geluid niet zo scherp.

Een akoestische gitaar heeft een bredere hals. Dit maakt het voor beginners wat lastig. Bovendien zijn de snaren soms van staal of nikkel. De klank is scherper en luider. Voor beginners is het lastig om hiermee om te gaan.

Dan heb je nog de elektrische gitaar. Hierbij is geen klankkast aanwezig. Dit betekent dat je altijd een versterker of koptelefoon op de gitaar aan moet sluiten. Doe je dit niet, dan komt er ook geen geluid uit.

Wat is de beste gitaar om mee te beginnen?

Vanwege de smallere hals en de nylon snaren is een klassieke gitaar de beste om mee te beginnen. Houd er wel rekening mee dat een klassieke gitaar relatief groot is. Voor mensen met kleine handen is het lastig om deze gitaar te hanteren. Daarom heb je ook de ¾ gitaar, die is wat kleiner. Geschikt voor jeugdigen of kleinere mensen.

Een klassieke gitaar is verkrijgbaar vanaf € 60. De betere modellen kosten rond de € 80. Veel verkochte merken zijn Max, Áengus, Gomez en Valencia. De duurdere modellen laten beginners vaak links liggen.

Bekijk klassieke gitaren

Aan de slag met de akoestische gitaar

Waarom zou je voor een akoestische gitaar kiezen? Deze gitaar is geschikt voor het bespelen van country, blues, pop, jazz, folk en akoestische rock. De klank die uit deze gitaar komt is van zichzelf luid. Ook deze gitaar is geschikt voor beginners. Wel is het even wennen aan het geluid. Hierdoor moet je iets anders met de snaren omgaan.

De akoestische gitaar is verkrijgbaar vanaf € 70. Ook nu weer heb je wat duurdere en luxere modellen, deze lopen al snel op tot boven de € 100. De best verkochte merken in deze categorie zijn Fender, Max en Áengus.

Naar akoestische gitaren

De elektrische gitaar

Als laatste nog de elektrische gitaar. Dit model is beduidend dunner dan de eerder twee genoemde. De elektrische gitaar is geschikt voor klassieke muziek, country, rock, blues, jazz, pop maar ook metal of grunge. Eigenlijk van alles. Wanneer je de elektrische gitaar bespeelt dan komt er weinig geluid uit. Je moet hem dus echt op een versterker aansluiten.

Voordeel van de elektrische gitaar is dat je eindeloos in geluiden en klanken kunt combineren. Nadeel is dat je altijd een versterker of koptelefoon nodig hebt. Al die accessoires zijn duur in aanschaf. Bovendien is de gitaar zelf ook niet goedkoop, prijzen beginnen vanaf € 150.

Bekijk elektrische gitaren

Beste gitaar om mee te beginnen

Ben je een absolute beginner, probeer dan de klassieke gitaar uit. Houd er rekening mee dat je vingers in het begin pijn doen. Wanneer je dit prettiger vindt kun je ook met een plectrum spelen. Hiermee ontzie je de vingers. Dit is vooral aan te raden voor mensen met gevoelige vingers of misschien wel artrose.

De pijn in de vingers verdwijnt na enkele weken oefenen. Je vingers wennen als het ware aan de nieuwe belasting.

Hoe koop ik een goede gitaar?

Een goede gitaar hoeft niet veel te kosten. Als beginner ga je voor de klassieke gitaar, ook wel Spaanse gitaar genoemd. Je bent dan tussen de € 60 en € 80 kwijt, meer is echt niet nodig.

Koop wel altijd een gitaar van het juiste formaat. Standaard is dit 4/4 maar wanneer je korte armen of kleine handen hebt dan kun je beter voor een driekwart (3/4) gitaar gaan. Let ook goed op het bovenblad. Deze is bij voorkeur massief waardoor je een goede kwaliteit in huis haalt.

Koop je een akoestische gitaar? De ijzeren snaren zijn vrij scherp. Zonder plectrum snijden deze in je vingers. Bij een akoestische gitaar is het dan ook aan te raden om zeker in het begin met een plectrum te spelen. Bouw het spelen met de vingers langzaam op. Bedenk wel dat een akoestische gitaar zwaarder is en hierdoor moeilijker te hanteren.

Met bovenstaande aandachtspunten koop je een goede gitaar. Lessen volg je online, uit een boek, via YouTube of je bezoekt een muziekschool.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste gitaar om mee te beginnen
Schuiven naar boven