Bitcoin veilig bewaren

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Criminelen worden steeds slimmer en zijn in staat om bitcoins te stelen. Soms werk je hier onbewust zelf aan mee. Je bitcoin veilig bewaren is daarom ontzettend belangrijk. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. Lees ook de tips met betrekking tot extra beveiliging door. Je wil immers niet dat je cryptomunten kwijtraken.

Online en offline wallets

Je kunt bitcoin op twee manieren bewaren: online en offline. Een online digitale portemonnee noem je ook wel een webgebaseerde wallet. Hierbij is er weer verschil tussen een hot wallet (crypto bij een uitwisseling bewaren) of een wallet op je apparaat installeren.

Offline wallets bestaan in twee vormen: de hardware portemonnee of de papieren portemonnee. Wil je bitcoin veilig bewaren? Ontdek wat de meest veilige methode is en hoe je een dergelijke wallet aanmaakt of beheert.

Hot wallet – cryptocurrency uitwisseling

Bitcoin veilig bewaren kan (tijdelijk) in een hot wallet. Dit zijn digitale portemonnee’s die je worden aangeboden door een crypto uitwisseling. Je kunt alleen van deze portemonnee gebruikmaken wanneer je klant bent bij de betreffende uitwisseling. Bijvoorbeeld bij het Nederlandse Bitvavo. Dit bedrijf heeft met betrekking tot hot wallets veel beveiliging aangebracht.

Bonus! Over de eerste € 1000 geen fee betalen, geldig via de onderstaande link (bij Bitvavo).

Meld je aan bij Bitvavo

Ook het buitenlandse Coinbase staat bekend om een goede beveiliging rondom de hot wallets. Maar er zijn ook bedrijven die vaker gehackt zijn, die zijn helemaal niet zo veilig.

“Niet jouw privésleutels, ook niet jouw munten” is een veelgehoorde uitspraak. Dit slaat op het bewaren van bitcoin of crypto bij uitwisselingen. Je kunt een hackaanval via het handelsplatform niet voorkomen, maar middels extra beveiliging wel het risico op verlies verkleinen. Het platform helpt je hierbij.

Hardware wallet

Een van de meest veilige methoden om bitcoin veilig te bewaren is een hardware wallet. Dit is een soort USB-stick met specifieke software. Op deze manier is het mogelijk om bitcoin, ethereum en andere cryptocurrency op deze USB-stick op te slaan. Je bewaart de hardware wallet gewoon thuis, bijvoorbeeld in een kluis of een andere veilige plek. Vanwege de kleine afmeting neem je hem ook overal mee naar toe.

Een populaire hardware wallet met een goede beveiliging is de Ledger Nano. Deze is verkrijgbaar vanaf € 59. Een aanrader wanneer je grote hoeveelheden crypto in je bezit hebt, of voor de lange termijn vast wil zetten.

Bekijk Ledger Nano

Wallet op computer of smartphone installeren

Een zeer makkelijke manier om bitcoin veilig te bewaren: gewoon op je computer, laptop, tablet of smartphone. Feitelijk installeer je software, en bij een tablet of smartphone gaat het om een applicatie. De wallet is beschermd middels een toegangscode. Mocht je die toegangscode zijn vergeten, dan kan je er nog in middels de private key. Deze bestaat vaak uit 12 woorden en wordt gegenereerd bij het installeren van de wallet.

Het is dus belangrijk om de private key (privé sleutel) ergens op een veilige plek op te slaan, of op te schrijven. Bewaren dit ergens waar niemand erbij kan. Op zich zijn deze wallets redelijk veilig. Toch moet je ervoor waken dat je geen schadelijke software of virussen op je apparaat hebt staan. Daarom is goede antivirus software aan te raden, zeker voor de computer of laptop.

Naar antivirussoftware

De papieren portemonnee

Als laatste heb je nog de papieren portemonnee. Je hebt dan een stuk papiertje op zak, of je bewaart het in de kluis. Er zijn een aantal websites waar je de papieren portemonnee aanmaakt. Dat werkt zo:

  • Ga naar https://www.bitaddress.org/
  • Beweeg met de muis over de letters en cijfers
  • Doe dit net zo lang totdat de teller op 100% staat
  • Print de papieren wallet uit

Let op want deze bestaat uit twee gedeeltes: een openbare sleutel en een privé sleutel. Het is dus niet de bedoeling dat anderen de papieren wallet in handen krijgen. Lamineer hem en stop hem in de kluis. Of knip de wallet doormidden waarbij je alleen de openbare sleutel met je meedraagt. De privésleutel bewaar je ergens anders, waarvan niemand weet heeft.

Bitcoin veilig bewaren: nog enkele tips

Weet je al wat er met je bitcoins gebeurt wanneer je komt te overlijden? Zorg dat nabestaanden weten waar je de privésleutel bewaart. Maar dat ze ook weten wat het adres van de wallet is. Eventueel kun je dit soort zaken ook bij een notaris vast laten leggen.

Verder is het aan te raden om een privésleutel niet eenmaal maar tweemaal te bewaren. Zeker niet op je computer of mobiel apparaat, want die kan crashen. Schrijf de privésleutel tweemaal op en bewaar hem op twee verschillende plekken. Maar wel ergens waar inbrekers niet bij kunnen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bitcoin veilig bewaren
Schuiven naar boven