Offline wallet voor crypto

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het is niet aan te raden om cryptomunten online te bewaren. Bij een hack ben je namelijk alles kwijt. Daarom kies je voor een offline wallet voor crypto. Je bewaart je munten dus offline, en dat kan op verschillende manieren. Ontdek wat de meest veilige methode is.

Handelen in bitcoin en andere cryptocurrency zonder handelskosten te betalen? Tijdelijk gratis handelen bij Bitvavo, geldig via de aanmeldlink.

Meer informatie

Veiligste manier om bitcoin op te slaan

Veel particulieren én bedrijven kopen bitcoin, om deze voor de lange termijn op te slaan. Ook andere cryptocurrency’s worden soms langdurig bewaard. Dit gebeurt voor enkele maanden, maar er zijn ook investeerders die hun crypto jarenlang vasthouden.

Soms staat crypto online opgeslagen, in een online wallet (digitale portemonnee). Hackers zijn in staat om via slinkse manieren dit digitale geld te stelen. Vaak ook nog eens onder toeziend oog van de eigenaar van de crypto.

Het probleem is dat je bij een dergelijke hack weinig kunt doen. Je ziet je crypto letterlijk verdwijnen, je bent dus je investering kwijt. Daarom is het belangrijk om naar veilige manieren met betrekking tot crypto-opslag te kijken.

Webgebaseerde wallets

Wanneer je crypto aankoopt bij een handelsplatform dan wordt dit automatisch in een webgebaseerde wallet opgeslagen. Dit betekent dat de munten online staan, maar natuurlijk wel beveiligd. Elke online wallet is voorzien van twee sleutels. Allereerst heb je de openbare sleutel, dit is het adres van de digitale portemonnee.

De privésleutel geeft toegang tot de inhoud van de wallet. Ga je niet zorgvuldig met deze privésleutel om, dan kunnen anderen in de wallet komen en de munten verplaatsen. Hackers kunnen privésleutels van webgebaseerde wallets op verschillende manieren achterhalen.

Offline wallet voor crypto – hardware wallet

De meest veilige manier om munten op te slaan is een offline wallet voor crypto. Dit noem je ook wel een cold wallet of hardware wallet. Het gaat hier om een portemonnee die niet verbonden is met het internet. De kans op het compromitteren van deze wallet is vrij klein. Zowel het adres als de privésleutel worden offline opgeslagen. Dankzij de bijgeleverde software bekijk je de inhoud van de wallet zonder dat de privésleutel te stelen is.

Een hardware wallet heeft de vorm van een USB-stick. Het ondersteunt onder andere bitcoin, ethereum en alle ECR-20 tokens. Een bekend voorbeeld hiervan is de Ledger Nano, die in verschillende variaties verkrijgbaar is. Je betaalt vanaf € 59 maar wil je meer opslag dan betaal je ook meer.

Bekijk Ledger Nano

Een papieren portemonnee

Nog een goede offline wallet voor crypto is de papieren versie. Je genereert een papieren portemonnee op een bepaalde websites. Je krijgt zowel de openbare- als de privésleutels, die je vervolgens op papier uitprint. Alleen degene met het stukje papier in handen kan ook toegang krijgen tot de wallet.

Door de papieren portemonnee te lamineren bewaar je hem eenvoudig in een kluis of misschien wel in je broekzak. Zorg er dan wel voor dat de privésleutel hier niet bij zit. Je schrijft ook niet je pincode op je pinpas.

Bij het genereren van een papieren wallet is het belangrijk dat je over een beveiligde internetverbinding beschikt. Sommige websites maken het mogelijk om offline een papieren wallet aan te maken.

Hot wallet

Dan heb je nog de hot wallet. Dit is geen offline wallet voor crypto, maar je slaat de munten bij een cryptocurrency uitwisseling op. Een bekend voorbeeld hiervan is het Nederlandse Litebit, dat verschillende wallets beschikbaar heeft.

Koop bij Litebit en betaal met iDEAL

Een hot wallet is geschikt voor het tijdelijk opslaan van niet al te grote hoeveelheden cryptocurrency. Veel platformen hebben beveiliging hoog in het vaandel staan. Dit is bij het eerder genoemde Litebit het geval, maar ook bij Bitvavo. Die maken gebruik van een extra beveiligingslaag, waarbij crypto ook nog eens op een andere manier wordt opgeslagen.

Het probleem met een hot wallet is dat je de privésleutel niet zelf in handen hebt. Er wordt wel eens gezegd “niet jouw sleutels, niet jouw munten”. Hiermee wordt bedoeld dat je bij een hack alles kwijt bent, omdat je dit zelf niet tegen kunt houden.

Een back-up maken

Welke wallet je ook hebt, het is nooit verkeerd om hier regelmatig een back-up van te maken. In ieder geval door de privésleutel niet eenmaal maar tweemaal ergens op te slaan of te bewaren. Het liefst niet op de computer waar ook de wallet staat, dat is niet zo verstandig. Bij een hardware wallet (de beste keuze) bewaar je de privésleutel niet op dezelfde plek als de wallet.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Offline wallet voor crypto
Schuiven naar boven